A Zsolnay-porcelán már az "előszobában"

2013. december 18., szerda 06:00

zsolnay-ertektar400-1387312688.jpgKulturális örökség kategóriában a Zsolnay-porcelán és -kerámia is bekerült a Magyar Értéktárba a Hungarikum Bizottság döntése alapján. Őri László, a Pécsi Értéktár Bizottság elnöke elmondta, a bizottság döntésével "a hungarikumok előszobájába" került a Zsolnay-porcelán és -kerámia.

Őri László reményei szerint a Hungarikum Bizottság jövő év elején esedékes következő ülésén be fogja emelni a Zsolnay-porcelánt a hungarikumok közé is. A pécsi bizottsági elnök hozzátette: bíznak benne, hogy a jövőben számos további pécsi értékből válhat hungarikum. Beszámolt arról is, hogy a nyár óta működő Pécsi Értéktár Bizottság a települési értéktárba vette fel a szintén Magyar Értéktárba javasolt Zsolnay Kulturális Negyed épített örökségét.

hirdetés

 

Emellett a Pécsi Értéktárba került a Pécsi Gyermekotthonban alkalmazott, népszokásokra épülő pedagógiai modell, valamint a Mecsek Táncegyüttes, a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház gyermektáncmozgalma, Pécsi Géza Kulcs a muzsikához elnevezésű, a művészetekre, kiemelten zenére alapozott nevelési metódusa, a bánáti bazsarózsa, a Nyugat-Mecsek karsztjelenségei, a mecseki zergevirág, továbbá a Jakab-hegy és a pálos kolostor.

 

Őri László elmondta, hogy munkájuk során folyamatosan várják a pécsiek és a civil szervezetek javaslatait, hogy mely értékek kerüljenek a települési értéktárba.

 

Forrás: MTI

 

Képünk december 17-én készült a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában - MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

gemenckenu-1374326586.jpgA Gemenc Zrt. augusztusban két alkalommal indít kenus vízitúrát a területén található dunai mellék- és holtágakba - közölte a társaság ökoturiszikai központja az MTI-vel. Augusztus 3-án és 4-én, valamint 17-én és 18-án kenukban, szakvezető segítségével járják be Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét a túrázók.

Budapest, 2014. március 24. - Három jogcímen is visszakövetelhetők Simon Gábortól, az MSZP volt elnökhelyettesétől a számára képviselőségének ideje alatt kifizetett juttatások - mondta Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke újságíróknak a testület mai zárt ülése után.

Alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken - tájékoztatott a testület közleményében. Rogán Antal ezt követően bejelentette: nem lesz választási regisztráció 2014-ben. László Róbert politológus szerint a Fidesz felmérte, hogy nem érdemes ragaszkodni tervükhöz, ezért nem akarnak konfrontálódni most. Az Együtt 2014 szerint az Ab döntése minden választópolgár számára "rendkívül tanulságos".