A Pécsi Direkt fellebbez, a Libri vizsgálja a jogi lehetőségeket

2013. október 24., csütörtök 17:50

Budapest, 2013. október 24. - A Pécsi Direkt Kft. fellebbez, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. vizsgálja a további jogi lépések lehetőségét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése ellen, amellyel a két könyv-kiskereskedelmi cégre összesen ötvenöt millió forintos bírságot szabott ki - közölték a cégek az MTI érdeklődésére.

A versenyhivatal négy könyvterjesztő vállalkozást büntetett, összesen hetvenmillió forintos bírsággal, amiért azok versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek kiadókkal. A jogsértő magatartás elkövetéséért a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t 40 millió forint, a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t 15 millió forint, továbbá a Líra Könyv Zrt.-t és a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft.-t együttesen 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a GVH.
   

A Pécsi Direkt Kft. - ismertebben az Alexandra Kiadó - MTI-hez eljuttatott álláspontja szerint a GVH határozata jogszabálysértő, az abban foglalt jogsértést a cég nem követte el, és kezdeményezi a döntés bírósági felülvizsgálatát. A közleményben hangsúlyozzák: a GVH által vizsgált 2004 és 2009 közötti időszakban a könyvértékesítési tevékenységet a korábbi hazai és európai gyakorlatnak megfelelően, jóhiszeműen végezte a cég. Közlésük szerint az ügy tisztázása érdekében a cég kérésére kijelölt független igazságügyi szakértő véleményét a GVH nem várta meg. A Pécsi Direkt Kft. álláspontja szerint az eljárásban a GVH megsértette a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény garanciális szabályát, mivel a tényállást hiányosan tárta fel.
   

hirdetés

Sérelmezik azt is, hogy a határozatból nem derül ki, az eljárás alá vont vállalkozásokra kiszabott bírság milyen okból különböző, illetve mi az oka a bírságok összege közötti jelentős eltérésnek. A cég közleménye szerint a tisztességtelen piaci magatartásról és a versenykorlátozásról szóló jogszabály a GVH részére a hivatalból indított ügyek esetében az érdemi döntés meghozatalára a vizsgálat elrendelésétől számított 180 napos elintézési határidőt határoz meg. A jelen eljárásban a versenyfelügyeleti eljárást a céggel szemben a GVH 2009 júliusában rendelte el, így az elintézési határidő a versenytanács ügydöntő határozatának meghozatalakor több éve lejárt - írták. Megítélésük szerint a törvényben meghatározott maximális határidő lejártát követően a versenytanács jogszerűen már nem járhatott volna el és az ügyben jogszerűen határozatot sem hozhatott volna, így határozat ezért is jogszabálysértő.
   

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. álláspontja szerint is sérelmes az eljárás, mivel közel négy évig zajlott. Közleményük szerint a versenyhivatal éppen azt a piaci magatartást sérelmezte, amelyet egy korábban lezárult eljárásában jogszerűnek mondott. Hozzátették: a piaci szereplők - köztük a Libri - ugyanis épp az abban megfogalmazott iránymutatás szerint jártak el, amely miatt a jelen eljárásban a GVH bírságot szabott ki.
   

A Libri vitatja az eljárás jogszerűségét, megállapításait, és jelenleg a cégcsoport jogászainak bevonásával vizsgálják a fellebbezés vagy további jogi lépések lehetőségét. Közleményük szerint azt a határozat is megerősíti: a piaci szereplők között a Libri sem kartelezett, a versenytársaival semmilyen egyezséget nem kötött. Mint írták, a könyvek kiskereskedelmi piacán élénk verseny zajlik, a fogyasztók láthatják, érzékelhetik, hogy nem rögzítettek a viszonteladók által alkalmazott kiskereskedelmi árak. A Libri azt is sérelmesnek tartja, hogy a GVH kizárólag a könyv-kiskereskedelem legnagyobb szereplőit teszi felelőssé, pedig a könyvek árát szerinte a kiadók határozzák meg.
   

A Líra Könyv Zrt. még szerdán közölte: fellebbez a GVH döntése ellen, amellyel a hivatal a cégre egy másik könyvkereskedelmi társasággal együttesen 15 millió forintos bírságot rótt ki. Kolosi Tamásnek, a Líra Könyv Zrt. igazgatósága elnökének közlése szerint a cég a versenyhivatal döntését "egészen abszurdnak" tartja. A fellebbezést már készítik a jogászaik, és a törvényes határidőn belül benyújtják azt - tette hozzá.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

onk-20161026-400-1477750787.jpg

Budapest, 2016. október 30. - Túllépte az ezerfős létszámot az „Aki ad, az nyer!®” típusú, jutalékmentes üzleti felfogást képviselő vállalkozói közösség Magyarországon. A hírt a világszerte több mint kétszázezer tagot számláló Business Network International hazai szervezetének októberi konferenciáján, ezen a héten jelentette be Avidor András igazgató, a Magyar Networking Szövetség elnöke.

Budapest, 2015. július 5. - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több visszásságot is tapasztalt egy szolgáltató vállalkozás direkt marketing tevékenységében az elmúlt időszakban. Az egyik csomagküldő cég fizetési felszólításokat küld olyan megrendelések ellenértékére tartva igényt, amelyeket vitatnak a megkeresett vállalkozások, miközben hivatkozik a GVH korábbi vizsgálatára, amely alapján a versenyhatóság jogszerűnek és tisztességesnek ítélte kereskedelmi gyakorlatát.

kacsak-unicef400-1439725201.jpgBudapest, 2015. augusztus 17. - Idén augusztus 30-án már második alkalommal rajtol el a Kacsafutam. Több ezer gumikacsa úszik majd versenyt a Duna budapesti szakaszán. A versenyre bárki „benevezheti” az általa megvásárolt kacsát, az eladásból befolyó összeg egy része pedig az UNICEF Magyarország munkáját támogatja. A győztes kacsa tulajdonosa négyszemélyes krétai nyaralást nyer.