A Líra Könyv Zrt. fellebbez a GVH döntése ellen

2013. október 23., szerda 18:20

Budapest, 2013. október 23. - A Líra Könyv Zrt. fellebbez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése ellen, amellyel a cégre egy másik könyvkereskedelmi társasággal együttesen 15 millió forintos bírságot rótt ki - közölte a társaság igazgatóságának elnöke az MTI érdeklődésére.

A versenyhivatal keddi közlése szerint összesen hetvenmillió forintos bírságot szabott ki négy könyvterjesztő vállalkozásra, amiért azok versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek kiadókkal. A jogsértő magatartás elkövetéséért a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t 40 millió forint, a Líra Könyv Zrt.-t és a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft.-t együttesen 15 millió forint, továbbá a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a GVH.
   

hirdetés

Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt. igazgatósága elnökének közlése szerint a cég a GVH döntését "egészen abszurdnak" tartja. A fellebbezést már készítik a jogászaik, és a törvényes határidőn belül benyújtják a versenyhivatalnak - tette hozzá.
   

A GVH az eljárásban a könyvkereskedők és a kiadók között létrejött terjesztési megállapodásokban, azaz a bizományi és az adásvételi szerződésekben rögzített feltételeket, kikötéseket vizsgálta. A hivatal megállapította, hogy a könyvterjesztő vállalkozások a viszonteladási ár rögzítésére, a versenytársak árazására, és a fogyasztói ár időbeli változtatásának tilalmára vonatkozó versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal. Mivel a rendelkezések egymás hatását erősítették, így együttesen különösen alkalmasak voltak a könyv-kiskereskedelmi verseny korlátozására - írta a GVH.
   

Az MTI megkereste a másik három könyvterjesztőt is, a cégek egyelőre nem válaszoltak.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

bachman-zoltan-prima-mti-1386369246.jpgBudapest, 2013. december 6. - Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a közönségdíjat ma este a Művészetek Palotájában. Bachman Zoltán pécsi egyetemi tanár lett az építészet és építőművészet kategória Primissimája.

Budapest, 2016. augusztus 1. - Magyarországon mintegy 50 000 betöltésre váró álláshely volt az idei első negyedévben, egyes ágazatokban, illetve régiókban már komoly munkaerőhiány alakult ki. A betöltetlen állások aránya az információ és kommunikáció nemzetgazdasági ág vállalkozásainál, száma pedig a feldolgozóiparban volt a legmagasabb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett statisztikai tükör elemzése szerint.

holancot-szerelnek-mecsek-2014jan-400-1390733121.jpgSikeresnek nevezte a tájékoztatást, az állami szervezetek és önkéntesek eddigi munkáját az intenzív havazásban Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Pécsett.