A CO-mérgezés elkerülésének kulcsa a megelőzés

2015. október 6., kedd 06:05

Budapest, 2015. október 6. - Amikor a fűtési szezon elkezdődik, csaknem naponta beszámol a sajtó szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetekről. Ezeknek az oka szinte kivétel nélkül az üzemeltetett gázkészülékek ellenőrzésének és karbantartásának a hiánya, a készülékhez csatlakoztatott égéstermékelvezető-rendszer nem megfelelő állapota, alkalmatlansága, illetve az elégtelen levegő-utánpótlás.

Néhány fontos szabály betartásával a fűtési szezonban nagy számban előforduló szén-monoxid-mérgezések elkerülhetők.

 

A legfontosabb lépések a CO-mérgezés megelőzése érdekében:

  • Gázkészülékei ellenőrzését, karbantartását rendszeresen végeztesse el arra jogosult szakemberrel. A rendszeres karbantartás nem csak a biztonságos és komfortos használatot biztosítja, így költségtakarékosabban is üzemeltethetjük a készüléket.
  • A gázkészülékek használata során követni kell a gyártó előírásait. Fontos figyelni arra, hogy a készülék számára az égéshez szükséges mennyiségű levegő a helyiségben rendelkezésre álljon, és folyamatos utánpótlása biztosított legyen. Rendszeresen ellenőrizze a szellőző, légbevezető csatornák tisztaságát, ezeket ne dugaszolja el. Régi nyílászáró utólagos szigetelésekor is figyeljen arra, hogy a gázüzemű készülékek légellátásához szükséges levegő-utánpótlás megmaradjon.
  • Ne alakítsa át tüzelő-berendezéseit és a kapcsolódó rendszereket engedély nélkül - engedélyköteles átalakításnak számít például a gázkészülékek, kémények, készülékbekötések átalakítása, áthelyezése és a más tüzelőanyagra történő átállítás, vagy akár a frisslevegő-ellátás módjának megváltoztatása ablakcsere miatt.
  • Lakásába engedje be a kéményseprő közszolgáltató munkatársait, hogy kéményét, égéstermék-elvezető berendezését ellenőrizhessék, szükség szerint kitisztíthassák.

Egyre elterjedtebb a szén-monoxid-érzékelő készülékek használata. Ezek kiegészítő biztonsági felszerelésként a szén-monoxid megjelenésének jelzésére szolgálnak. Az érzékelő felszerelése nem pótolja a felsorolt megelőző intézkedéseket, de növeli a biztonságot.

hirdetés

 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, de belégzése már kis mennyiségben is halálos mérgezést okozhat. Ezért fontos figyelni a legelső tünetekre. Ha valaki émelygést, fejfájást tapasztal, azonnal szellőztessen, zárja el a gázkészüléket, forduljon orvoshoz, majd szakemberrel vizsgáltassa felül gázellátását, illetve a kéményét.

 

Körültekintéssel a balesetek megelőzhetőek. A gázszolgáltató kéri ügyfeleit, tegyenek meg mindent otthonuk biztonságáért!

 

Forrás: E.ON

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. március 9. - Új trükkök, megalázó helyzetek, pszichés nyomás, ménesgazda végez egészségügyi vizsgálatot. Ez mind jellemző volt több vizsgált termékbemutatóra is. A területi felügyelőségek 99 árubemutatón végeztek hatósági ellenőrzést, és 68-nál találtak valamilyen jogsértést. A törvényi szigorítás miatt a termékbemutatók szervezése megnehezedett, de újabb trükkök is megjelentek.

Budapest, 2016. február 29. - A továbbtanulásról és az első munkahelyről is eltérően vélekednek a középiskolás fiúk és lányok. Utóbbiak körében népszerűek az orvostudományi és művészeti képzések, inkább dolgoznának a nonprofit szférában, és fontos számukra a jó munkahelyi kör.

Budapest, 2015. augusztus 31. - Egy vállalkozás életében elengedhetetlenek a stratégiai partnerek, amelyekkel közös célcsoportért, egymást segítve dolgozhatnak. Sok cég azonban konkurenciaként tekint az ugyanazon tevékenységi körben dolgozó vállalatokra, pedig léteznek helyzetek, amikor váratlan szövetségesekre lehet találni. Íme, öt példa a gyümölcsöző stratégiai partnerség kialakításához!