A befektetők hamar felejtenek

2016. július 22., péntek 07:05

msci-world-index400-1469104290.jpg

Budapest, 2016. július 22. -  A jegybankok védőszárnyai alatt hamar túljutottak a befektetők a Brexit-sokkon: a részvénypiacok már ledolgozták az esést, miközben a kötvénypiaci hozamok továbbra is mélyponton vannak. A közeledő amerikai elnökválasztás és a geopolitikai feszültségek azonban okozhatnak még meglepetéseket, amik jelenleg nincsenek beárazva.

Ezért a következő hónapokban inkább a hosszú távú befektetési stratégiát érdemes szem előtt tartani - fogalmaz a K&H trendmonitor 2016. III. negyedévre.

 

Részvénypiacok: fokozott óvatosság

 

Nagy kérdés, hogy milyen megállapodás születik majd a britek és az EU között, de az biztos, hogy a részvénypiacok már most túljutottak a Brexit-sokkon: nemhogy ledolgozták a népszavazást követő 7-8%-os zuhanást, de az azt megelőző szintekhez képest is emelkedni tudtak.

 

- A Brexit várható gazdasági következményei miatt lejjebb faragott uniós növekedési kilátások alapvetően negatívan hatnának a tőzsdei vállalatok profittermelő képességére, és ezen keresztül részvényeik árfolyamára is. Ez azonban a befektetőket láthatóan nem érdekli. Sem ezt, sem a közelgő amerikai elnökválasztás vagy a geopolitikai feszültségek kockázatait nem árazták be a tőzsdék. Úgy tűnik, a jegybankok olyannyira megnyugtatta a befektetőket, hogy ismét a hozamkeresés fűti a részvénypiacokat. A mostani árfolyamok ezért túlértékeltek, így a következő hetekben óvatosság indokolt a tőzsdékkel szemben - javasolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

hirdetés

 

A Budapesti Értéktőzsde várható profitnövekedése kiemelkedően jónak mondható: míg nálunk kétszámjegyű profitra számíthatnak a befektetők, addig a környező országokban nagyítóval kell azt keresni, sőt, a lengyeleknél kifejezetten profitzuhanás van.

 

- Habár a várakozások szerint még további 10% körüli emelkedés lehet a hazai papírokban, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a befektetők jelenlegi kockázatvállaló hangulata megmaradjon - mondta a befektetési szakember.

 

Kötvénypiac: mélyponton a hozamok

 

Az amerikai gazdaság továbbra is erős, a munkaerő-piaci folyamatok kedvezőek, az Egyesült Államok központi bankja, a Fed mégis óvatosabb hangnemre váltott, és kérdésessé vált az idei kamatemelés. Eközben az Európai Központi Bank is a piacok mögött áll, és hamarosan újabb élénkítő lépések mellett dönthet.

 

- A jegybankok támogató politikájának köszönhetően a kötvénypiaci hozamok globálisan mélyponton vannak, ahonnan egyre nagyobb esélye van az emelkedésnek. A Fed tavaly év végéhez hasonlóan idén is meglephet minket a kamatemeléssel, és az EKB kötvényvásárlási program is egyre inkább a végéhez közeledik. Így, ha nem is a következő hetekben, de év vége felé már újból emelkedés jöhet a kötvénypiacokon - mondta Kovács Mátyás.

 

- A jelenlegi környezetben is pozitív hozamot kínáló magyar állampapír-keresletnek rövid távon jót tehet az MNB 3 havi betétekre tervezett korlátozása, míg az év vége felé a Moody’s várt felminősítése lendítheti meg a hazai kötvénypiacot. Mivel azonban a jegybanki intézkedéseket még nem ismerjük pontosan, és a hitelminősítő értékelése is kérdéses, így ez a hozamnövekedés egyelőre bizonytalan - tette hozzá a befektetési szakember.

 

Devizák: szélesedő forint-árfolyamsáv

 

A Brexit utáni piaci bizonytalanság a devizákra is hatással van, ami önmagában nem szükségszerűen gyengíti a forintot, arra azonban számítani kell, hogy az ingadozások - bármilyen irányba - megnőnek, és az eddiginél szélesebb sávban, 310-320-as mozoghat az euró.

 

Nyersanyagok: megáll a lendület

 

Míg a nyersanyagpiac - az olajár korrekciójának köszönhetően - az első félévben közel 10%-ot hozott, a második félévben itt sem várunk ilyen jó teljesítményt. A keresleti oldalon a politikai és gazdasági kockázatok miatt fokozódik az óvatosság, míg a kínálati oldalon az eddig kieső kapacitások lassan visszatérhetnek az emelkedő árak hatására.

 

Portfólió-építési javaslatok a III. negyedévre

  • részvénytípusú eszközök alulsúlyozása
  • zártvégű, részben védett eszközök felülsúlyozása
  • árfolyamvédett vegyes alapok aránya a hosszú távú stratégia szerint
  • hazai kötvények súlyozása visszaáll semlegesre
  • pénzpiaci eszközök visszaemelése semleges súlyozásra

ajanlott-porfolio-2016-iii-negyedevre630-1469104446.jpg

 

További aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

 

Forrás: K&H Bank

Kapcsolódó cikkek

vidamparkbezar2013-1378441348.jpgSzeptember 30-án végleg bezárja kapuit a budapesti Vidám Park, addig azonban zavartalan nyitva tartással és szombatonként éjszakai programokkal várja a látogatókat az intézmény. "Továbbmenet nincs!" - hirdették a 175 éves Vidám Park bezárását a főváros számos pontján - köztük a Deák Ferenc téren - csütörtökön modern "rikkancsok" és "bértolongók" a park egyik legrégebbi játéka, a Kanyargó tábláján szereplő feliratot skandálva.

Pécs, 2015. június 6., szombat (MTI) - Azt szeretnénk, ha Magyarország békésebb, együttműködőbb hely lenne, ahol a többségi magyarok és a nemzetiségek nem egymás kárára, hanem egymás javára élnének - mondta az emberi erőforrások minisztere szombaton.

Budapest, 2015. május 15. - 2015 első negyedévében 1572 új lakás épült, 7%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 2381 volt, 44%-kal több a 2014. január-márciushoz viszonyítva.