Belföld

Az államosítás mikéntje kétségbe ejti a PDSZ-t

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elvárja az oktatáspolitika irányításáért felelősöktől, hogy fejezzék be az erőpolitizálást, emeljék ki fejüket a homokból, s vegyék végre figyelembe a diákok, szülők, a pedagógusok, a szakma nyilvánosan vállalt álláspontját az oktatás valódi értékek melletti átalakítása érdekében. Mendrey László PDSZ-elnök az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a kormány "legújabb sikertörténete", az "iskolák államosítása" kapcsán az oktatási államtitkár immár sokadszor zárja ki "aurájából" azokat az információkat, melyek nem az elképzelései, elvárásai szerinti eredményekről szólnak.

Ajánlják, de nem teszik kötelezővé a latint

Bár az Emberi Erőforrás Minisztériuma szerint nyelvi és kultúrtörténeti szempontok alapján egyaránt indokolt lenne a latin tanítása az iskolákban, azt még az elit képzésre szánt nyolcosztályos gimnáziumokban sem teszik kötelezővé szeptembertől. Ezekben az iskolákban a 7. osztálytól csak választható második idegen nyelv lesz - ismerteti az Index szerdai cikkében.

Az Alkotmánybíróság elkaszálta a 2014-es választási regisztrációt

Alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken - tájékoztatott a testület közleményében. Rogán Antal ezt követően bejelentette: nem lesz választási regisztráció 2014-ben. László Róbert politológus szerint a Fidesz felmérte, hogy nem érdemes ragaszkodni tervükhöz, ezért nem akarnak konfrontálódni most. Az Együtt 2014 szerint az Ab döntése minden választópolgár számára "rendkívül tanulságos".

Elengedték az előállított három diákot

hallgatok-1355999004.jpg

A fővárosba szervezett Téli Rózsás Diákforradalom folytatásaként a Lánchídon többszáz diák gyűlt össze a felsőoktatás tervezett átalakítása miatti tiltakozásul, ahonnan a rendőrség három diákot előállított.

A szegedi egyetemisták elfoglalják a Bölcsészkar épületét

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara épületének elfoglalásáról döntöttek a városban rendezett diáktüntetés résztvevői szerdán. Miskolcon párhuzamosan ismét több százan tüntetnek.

Középiskolások tüntettek Kaposváron

Mintegy kétszáz diák többi között a "Jövőnk nem játék!" és "Ha tanulni nem is, szavazni biztos fogok!" feliratú transzparensekkel vonult a Kossuth térre.

Még egyszer Kubatov

kubifradi2-1355745747.jpg

Újból az érdeklődés középpontjába került a Kubatov-lista néven elhíresült botrány, azaz a 2009-es pécsi időközi polgármester választások után kipattant adatvédelmi Fidesz botrány. Egy nyilvánosságra került, belső használatra készült videón Kubatov nem hogy tagadja, dicsekszik vele, hogy a választókat listázzák és adatokat gyűjtenek róluk. Mindezt a "győzelem stratégiájának" nevezi a videón, amely kapcsán többen feljelentést tettek.

Felolvasták és átadták petíciójukat hallgatók a szombathelyi közgyűlésen

Petíciót olvastak fel a felsőoktatási keretszámok csökkentése ügyében a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának (SEK) hallgatói csütörtökön a szombathelyi városi közgyűlés ülésén.

A HÖOK még nem egyeztet Balogh Zoltánnal

Nem megy el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az emberi erőforrások minisztere által kezdeményezett kedden délutáni egyeztetésre, azt egy későbbi időpontra halasztaná - közölte Nagy Dávid, a szervezet elnöke.

Balog Zoltán páratlan cinizmusa

Az oktatási államtitkárság bízik abban, hogy az országszerte tapasztalható hallgatói ellenállásból megértés lesz, mert "a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak." Ezért megbeszéléseket kezdeményeznek, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy a keretszámcsökkenéseket lenyomják a hallgatói önkormányzatok torkán.