2013. április 21. 16:00: ÉLET MENETE

2013. április 18., csütörtök 13:47

elet-menete-1366286369.jpg

A Nemzeti Érzelmű Motorosok április 10-én, múlt szerdán bíróságon támadták meg a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy időre, vasárnapra tervezett, motoros felvonulásukat megtiltó rendőrségi határozatot, ám beadványukat hétfőn elutasította a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Az Élet menete házigazdája idén D. Tóth Kriszta lesz, beszédet mond Pálinkás Róbert alpolgármester is.

Orbán Viktor kormányfő április 8-án utasította Pintér Sándor belügyminisztert: az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A bíróság gyakorlatilag a miniszterelnökkel összhangban nyilatkozott: magyarázatuk szerintaz alaptörvényben foglaltak alapján a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére.

hirdetés

 

A bíróság egyetértett a rendőrség álláspontjával, amely szerint a rendezvény elnevezése – Adj gázt! –, valamint bejelentett útvonala, amely elhalad a zsinagóga mellett, asszociációra ad alapot az Auschwitzban mérges gázzal meggyilkolt magyarországi zsidók kínhalálára, és egyben annak megismétlésére való felhívásként is értelmezhető, ami egyértelműen sérti az emberi méltóságot, a faji, vallási közösségek méltóságát.

 

Arra a tényre a kormányoldalról senki nem reagált, hogy tavaly gyakorlatilag ugyanebben a formában tartották meg rendezvényüket a motorosok, akkor azonban senkit sem érdekelt a dolog.

 

A Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének megmozdulását elítélte többek között a Fidesz-frakció, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Szabad Emberek Magyarországért és az Élet Menete Alapítvány. Ugyanakkor a Társaság a Szabadságjogokért úgy vélte: a rendőrségnek, ha egyszer már tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a motoros felvonulást.

 

(hvg)

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. augusztus 20. - A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a Balatonnál elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepi tűzijátékok - jelentette be Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden délután Budapesten.

Budapest, 2015. augusztus 27. - A környezettudatos gondolkodást nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen a jövőnk legnagyobb kihívásai várhatóan összefüggnek majd az erőforrások szűkösségével és a környezetszennyezés következményeivel. Ezt felismerve a KLIK országszerte támogatja olyan nevelési-oktatási módszerek kifejlesztését és terjesztését, amelyek pozitív irányba formálják a gyerekek gondolkodását és segítik őket, hogy a környezetüket ismerő és óvó felnőttek váljanak belőlük.

Budapest, 2014. december 8. - A mi iskolánk címmel indított kampányt tizenhárom oktatásügyben és ifjúságügyben dolgozó civil szervezet. Olyan tanárok, szülők és civil szervezetek történeteit mutatják be, akiknek sikerült megtörni a közöny falát, és valamilyen pozitív változást értek el együtt az iskola falain belül. Az akcióval arra szólítanak, hogy egymásra találjanak azok, akik egy-egy iskola életében változást szeretnének elérni.