2013. április 21. 16:00: ÉLET MENETE

2013. április 18., csütörtök 13:47

elet-menete-1366286369.jpg

A Nemzeti Érzelmű Motorosok április 10-én, múlt szerdán bíróságon támadták meg a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy időre, vasárnapra tervezett, motoros felvonulásukat megtiltó rendőrségi határozatot, ám beadványukat hétfőn elutasította a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Az Élet menete házigazdája idén D. Tóth Kriszta lesz, beszédet mond Pálinkás Róbert alpolgármester is.

Orbán Viktor kormányfő április 8-án utasította Pintér Sándor belügyminisztert: az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A bíróság gyakorlatilag a miniszterelnökkel összhangban nyilatkozott: magyarázatuk szerintaz alaptörvényben foglaltak alapján a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére.

hirdetés

 

A bíróság egyetértett a rendőrség álláspontjával, amely szerint a rendezvény elnevezése – Adj gázt! –, valamint bejelentett útvonala, amely elhalad a zsinagóga mellett, asszociációra ad alapot az Auschwitzban mérges gázzal meggyilkolt magyarországi zsidók kínhalálára, és egyben annak megismétlésére való felhívásként is értelmezhető, ami egyértelműen sérti az emberi méltóságot, a faji, vallási közösségek méltóságát.

 

Arra a tényre a kormányoldalról senki nem reagált, hogy tavaly gyakorlatilag ugyanebben a formában tartották meg rendezvényüket a motorosok, akkor azonban senkit sem érdekelt a dolog.

 

A Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének megmozdulását elítélte többek között a Fidesz-frakció, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Szabad Emberek Magyarországért és az Élet Menete Alapítvány. Ugyanakkor a Társaság a Szabadságjogokért úgy vélte: a rendőrségnek, ha egyszer már tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a motoros felvonulást.

 

(hvg)

Kapcsolódó cikkek

hoeltakaritas-magyar-kozut400-1419674309.jpgBudapest, 2014. december 27. - A Katasztrófavédelem és az Országos Meteorológiai Szolgálat információi alapján a következő napokban erős lehűlés várható, hideg, szeles idő lesz több helyen havazással.

gemenckenu-1374326586.jpgA Gemenc Zrt. augusztusban két alkalommal indít kenus vízitúrát a területén található dunai mellék- és holtágakba - közölte a társaság ökoturiszikai központja az MTI-vel. Augusztus 3-án és 4-én, valamint 17-én és 18-án kenukban, szakvezető segítségével járják be Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét a túrázók.

gumicsere-noi-szemmel400-1478937081.jpg

Budapest, 2016. november 12. - A nők 64%-a rendszeresen vezet autót, és ma már minden második hölgy maga intézi téli-nyári autógumi-cseréjét. Bár sokakban az a meggyőződés él, hogy műhelybe járni férfi feladat, a tény az, hogy a nők egyre bátrabban szervizeltetnek.