Tartották a lépést a nemzetközi mezőnnyel

2016. szeptember 30., péntek 07:05

klausz-kassa400-1475181523.jpg

Kassa-Liepaja, 2016. szeptember 30. - Szeptemberben sem unatkozott Klausz Kristóf - de nem csak az egyetemi, első szemeszterre való felkészülés és évkezdet miatt. A fiatal pilótára egy OB és egy EB futam is várt, de ezúttal mindkétszer határainkon kívül.

Előbb a 10-11-ei hétvégén, Kassán, majd rá egy hétre Lettországban, a Liepaja Rally-n. A megmérettetések igencsak próbára tették mind fizikai, mind szellemi állóképességét, de így is tisztességesen helytállt mindkét viadalon.

 

Ahogy Kristóf korábban nyilatkozta, komoly tétje volt számára a 42. Kassa Rallye-nak, hiszen a magyar bajnoki pontvadászat mellett a CEZ értékelésébe is beleszámított ez a futam. A nehéz pályák mellett még az is fokozta az izgalmakat, hogy egy teljesen új navigátor, a pécsi Csányi Botond foglalt helyet mellette. Az viszont már a pályabejáráskor kiderült, hogy a közös munkával nem lesz gond.

 

- Botond stílusa nagyon hasonlít Balázséra, ami nem is csoda, hiszen nagyon sok mindent tőle tanult, ami a mitfahreri feladatkört illeti. Így nagyon jó hangulatú és eredményes volt a kooperációnk, már az első perctől fogva - mesélte a fiatal pilóta.

hirdetés

 

- A Mecsek Rallye után a legtechnikásabb szakaszok Kassán vannak. Igaz, a körülmények nem a legmegfelelőbbek, de a pályák EB-szintűek. A korábbi balszerencsés évek után most problémamentesen tudtunk autózni. Nem is a magyar, inkább a nemzetközi mezőnnyel csatáztunk. Izgalmas küzdelem alakult ki köztünk, illetve két szlovák páros között, akik szintén egy-egy Peugeot 208 R2-essel versenyeztek. Annak ellenére, hogy az ő javukra szólt a helyismeret, úgy érzem, abszolút fel tudtuk venni velük a lépést, még szakaszokat is sikerült nyernünk a kategória értékelésében. Az eredményes versenyzéshez hozzájárult a Ritmus ASE támogatása is, amit ez úttal is köszönünk nekik!

 

A magyar értékelésben Kristófék a 6-os kategóriát és a 2WD értékelését is megnyerték, míg a magyar-szlovák összetettet nézve kategória 3.-ként zártak.

 

klausz-csanyi-kassa-1475181734.jpg

 

A Kassa Rallye után nem sok ideje maradt pihenni a Peugeot 208 R2 sofőrjének, ugyanis pár nappal a futam után már utazott tovább Lettországba, a Liepaja Rally-ra. Az Európa Bajnokság soron következő fordulóját szeptember 16-18-án rendezték meg, ahol ismét az ERC Junior kategóriájában volt érdekelt Kristóf, oldalán Nyirfás Juliannával.

 

- Éreztem magamon, hogy túl sűrűn voltak ütemezve most a futamok egymás után, nagyon elfáradtam. A tanulság ebből az, hogy ilyen szorosan nem szabad egymást követően rajthoz állni a versenyeken, főleg nem ilyen hosszú, komoly téttel rendelkező viadalokra. A fáradtság miatt már a pályabejárás alkalmával sem voltam 100%-os, így nem tudtunk olyan itinert készíteni minden gyorsra, ami teljesen megfelelt volna az adott szakaszok körülményeihez. A futam amúgy nagyon élvezetes volt, széles, murvás utakon kellett autóznunk, amikhez egy külön technikát is el kell sajátítani. Úgy éreztem, hogy nekünk ez sikerült, habár a helyismeret előnye most is nagyot nyomott a latba a helyi pilótáknál, emiatt pedig nem mindig tudtuk tartani velük a lépést.

 

Az ERC Junior kategóriájában vérre menő csata folyt, ugyanis a Liepaja Rally-n dőlt el a bajnoki cím sorsa. Habár Kristóf ennek alakulásába már nem tudtak beleszólni, azért így is az előkelő, kategória 7. helyen zárták a futamot.

 

- Tanulságos volt számunkra ez a pár verseny az európai mezőnyben, hiszen amellett, hogy rengeteget tanultunk, fejlődtünk, sok motivációt is kaptunk a folytatáshoz, hogy jövőre még előrébb tudjunk végezni ebben az értékelésben - foglalta össze a fiatal pilóta.

 

Egy kis pihenést követően hamarosan újabb megmérettetés vár Klauszra: a jubileumi, 50. Mecsek Rallye.

 

- Eddig sose jött ki úgy a lépés ezen a viadalon, ahogyan azt szerettük volna. Valószínűleg az év végi hangulat és a fáradtság is nagyban közrejátszhatott ebben, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy idén kihagyjuk a poreci Croatia Rallye-t, és minden erőnkkel a Mecsekre koncentrálunk.

 

A Peugeot 208 R2-ben akkor is Csányi Botond diktálja majd az itinert, aki abszolút hazai pályán fog teljesíteni. A páros már így előre meg is ígérte: igazi versenyzést, küzdelmet láthatnak majd tőlük is a nézők, mindent ki fognak hozni magukból és a technikából, amit csak lehet.

 

Forrás: KLAUS Motorsport, fotók: Kacsándi Norbert

Kapcsolódó cikkek

ku-lajos400a-1383079175.jpgÉszak-Amerika is csatlakozott a korábbi Kárpát-medenceiről Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságra keresztelt kezdeményezéshez. A tengerentúliakkal együtt 250 fiatal és kísérőjük vendégeskedik november 22 és 24. között Pécsen.

Internetes tudósítások szerint csütörtök délután elhunyt Dr. Valkai István János egy súlyos közúti balesetben Pécs közelében. A megyei labdarúgó életben edzőként és korábban sportorvosként tevékenykedett - írja a baranyaifoci.hu portál.

fuss-erte-megerte-mezeskalacs400-1457861547.jpg

Pécs, 2016. március 14. - A gyermekvédelem iránt elhivatott jogász doktorandusz, két gyermekes édesanya kezdeményezésére, széleskörű civil összefogással jótékonysági családi futást rendeznek Pécsett 2016. május 21-én - tájékoztatta portálunkat a „Fuss-Érte-Megérte” kezdeményezés főszervező-ötletgazdája, Dr. Herke-Fábos Kata.