Pécsen jubilál az összmagyar diákbajnokság

2014. november 11., kedd 06:00

Pécs, 2014. november 11. - A tavalyi nagy siker után idén ismét Pécs látja vendégül az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot. A november 14-től 16-ig zajló tizedik eseményre 280 határon túli fiatal érkezik a baranyai megyeszékhelyre, hogy összemérje erejét és tudását asztaliteniszben, birkózásban, kézilabdában, sakkban és egy kulturális szellemi vetélkedőn.

A találkozót éppen tíz esztendeje álmodta meg Kű Lajos, a Fradi egykori kiváló válogatott futballistája, a müncheni olimpia ezüstérmese, az FC Bruges BEK-döntős csapatának tagja. A legendás labdarúgó azt szerette volna, ha a sport segítségével határokon átívelő, politikától független kapcsolatok épülhetnek a fiatalok között, miközben a külföldön élő magyarok nemzeti összetartozási érzése is erősödhet.

 

Először tavaly érte Pécset a megtiszteltetés, hogy otthont adhat a négy sportágat magában foglaló döntőnek, ahová már a régiók előselejtezőinek legjobbjai érkeznek. A résztvevők olyannyira elégedettek voltak városunk házigazdaszerepével, hogy már a búcsúzáskor felkérték Pécset az ismétlésre, Páva Zsolt polgármester pedig az ünnepélyes eredményhirdetés végén úgy búcsúzott a vendégektől, hogy jövőre visszavárjuk őket.

 

Bár a tengeren túliak ezúttal az utolsó pillanatban lemondták részvételüket, az épp a kanadai delegáció miatt tavaly az eredeti Kárpát-medenceiről Összmagyar nemzeti diákbajnokságra változtatott név immár marad; a létszám azonban így is bővül, sőt Burgenland, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Délvidék mellett immár Svájcból és Horvát-Szlavóniából is érkeznek magyar sportolók Pécsre, a jelen összesítés szerint 280-an.

hirdetés

 

A program november 14-én, pénteken este ünnepélyes megnyitóval, pécsi iskolások sport- és kulturális bemutatójával indul. A sportversenyeket pedig a szombat délelőtti (a dzsámibeli tavalyi után most a Szabadság úti református templomban tartandó) ökumenikus istentisztelet foglalja erkölcsi keretbe.

 

Az asztaliteniszezők a PTE Pollack-csarnokában, a birkózók és kézilabdázók a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a sakkozók pedig a Baptista Szeretetszolgálat Széchenyi István Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és Sportiskolája (volt TÁSI) Radnóti utcai termében mérik össze erejüket-tudásukat.

 

Pécs sportmúltjától nem idegen az olimpia, azaz sportos eszme és a szellemi vetélkedés párhuzama, hiszen hazánk talán valaha élt legnagyobb sport-polihisztora, Lauber Dezső városunk szülötteként szerzett stadiontervével ezüstérmet az 1924-es párizsi olimpia szellemi vetélkedőjében - így a program örömteli része lesz szombat este az érkező régiók rövid kulturális bemutatkozása és a szellemi-történelmi vetélkedő. Az idén a korábbinál is színesebbre-látványosabbra tervezett műsorban most is valamilyen kerek évfordulóhoz kötődő témakörök dominálnak, így az I. világháború (1914), Ybl Miklós (szül.: 1814), Dózsa György (megh.: 1514), és persze elmaradhatatlanul az Aranycsapat, ezúttal hangsúlyosan Kocsis Sándor (az 1954-es vb gólkirálya) szerepel majd a feladványok között.

 

A viadal vasárnap délután ünnepélyes díjkiosztóval zárul, amelyen az idén is Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, korábbi köztársasági elnök és MOB-elnök akasztja a győztesek nyakába az érmeket - természetesen az ugyancsak kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a házigazda PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila közreműködésével.

 

A programot az önkormányzat, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., valamint az Aranycsapat Alapítvány szervezi - a PEAC asztalitenisz-szakosztálya, valamint a megyei sakk- és birkózó-szövetség hathatós közreműködésével. Az idei újdonság, hogy az érkező régiók mindegyikét mentorként egy-egy pécsi iskola karolja föl, amelynek diákjai az érkezéstől a távozásig személyesen kalauzolják majd Pécs-szerte a vendégfiatalokat.

 

A látogatható (ingyenes) program

 

11. 14., péntek

19.30: Ünnepélyes megnyitó, csapatok köszöntése; Pécs köszönti vendégeit: kulturális műsor, sportbemutató (Lauber Dezső Sportcsarnok).

 

11. 15., szombat

09.00: Ökomenikus istentisztelet (Református templom, Szabadság u.)

11.00-15.00: Sakk (A Baptista Szeretetszolgálat Széchenyi István Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és Sportiskolája Sportiskola, Radnóti u. - volt TÁSI).

13.00-18.00: Leány kézilabda, csoportmérkőzések (Lauber Dezső Sportcsarnok)

13.00-17.00: Birkózás (Pécsi Kulturális Központ - volt Szivárvány Gyermekház, Dr. Veress E. u. 6.)

19.30: Kulturális műsor, szellemi vetélkedő, régiók bemutatkozása (Lauber Dezső Sportcsarnok)

 

11. 16., vasárnap

09.00-13.30: Asztalitenisz (Pollack-sportcsarnok)

09.00-13.30: Leány kézilabda, helyosztók, döntő (Lauber Dezső Sportcsarnok)

15.00: Záróünnepség, eredményhirdetés (Lauber Dezső Sportcsarnok)

 

Forrás: PSN Zrt

Kapcsolódó cikkek

Idén nyolc kosárcsapat mérkőzik a Magyar Kupáért február elején. A nyolcas döntőt az új szabályok értelmében semleges helyszínen rendezik. 2014-ben Pécs ad otthont a nagy megmérettetésnek.

Budapest-Pécs, 2016. november 20. - Biztosan nem lesz címvédés a pécsi WDSF Formációs Standard Világbajnokságon. A vb-aranyérmes német 1 TC Ludwigsburg ugyanis nem tudta kvalifikálni magát a december 4-i világversenyre. A magyar színeket két formáció, a Szigo TSE és a Szilver TSE képviseli azon a világbajnokságon, amely hatalmas show-t ígér - közölte a MOB Sajtószolgálat.

Pécs, 2016. január 6. - Keddtől várják a síelőket a pécsi sípályán - közölte a pálya fenntartójának, a PVSK síszakosztályának helyettes vezetője az MTI-vel.