Dobogós nyitány a Jänner Rallye-n

2015. január 10., szombat 06:00

duen-32jannerrallye-0180-400-1420865569.jpgAusztria, 2015. január 10. - Sikerrel abszolválta a 2015-ös EB-szezon első megmérettetését Klausz Kristóf és pécsi navigátora, Kecskeméti Balázs. A Renault Clio R3-assal versenyző páros a január 4-6-ai, 32. Jänner Rallye-n képviselte hazánk színeit.

Embert próbáló körülmények uralkodtak a versenyhelyszínen, de Klauszék okosan, hiba nélkül meneteltek és gurultak át végül a célvonalon. Teljesítményük a harmadik helyet jelentette az EB és az Osztrák Bajnokság RC 3 kategóriájának értékelésében is.

 

Klausz Kristóf: A Szilveszter Rallye számomra nem csak egy év végi örömautózás volt, hanem egyben egy teszt is az Európa Bajnokság nyitófutamára. Igaz, az aszfalton való autózás nem passzolt azokhoz a körülményekhez, amelyek Ausztriában vártak ránk, de arra legalább jó volt a hungaroringi derbi, hogy a Clión kijöjjenek a hibák, és egy kicsit én is visszarázódjak a ritmusba.

 

Habár a helyismeretünk megkönnyítette a feladatunkat a hét eleji Jänner Rallye, a pályákon uralkodó körülmények versenyzőként teljesen újak voltak számunkra. Hiába frissítettük fel, dolgoztuk át a tavalyi itinerünket, új köntösbe kellett csomagolni az információkat az éles küzdelmek kezdetére, hiszen a folyamatos havazás megváltoztatta a terepet.

hirdetés

 

Ennek ellenére a vasárnapi kvalifikáción a 3. legjobb időt autóztuk a kategóriánkban, s így előkelő rajtidőt is ki tudtunk harcolni magunknak. Hétfő reggel megfontoltabban, a biztonságra törekedve kezdtük a menetelést, hogy felmérhessük, mire is számíthatunk. Jó taktikát választottunk, hiszen a pályák teljesen jegesek, havasak voltak. Nagyon nehezen tudtunk haladni, főleg domboldalnak felfelé - viszont így is nagyon élveztük a versenyzést, és rengeteg tapasztalatot is szereztünk. A nap folyamán azonban törekedtünk a gyorsulásra, az ellenfelek utolérésére.

 

Az EB és az Osztrák Bajnokság keretein belül is a kategória 3. pozícióját sikerült megszereznünk, amivel meg is vagyok elégedve. Rögtön az újév első napjaiban kellett kiutazni erre a versenyre, ami ráadásul az egyik legnehezebb próba az idény során, mi mégis tisztességesen helyt álltunk és 27 pontot zsebeltünk be. Bizakodva állunk így a következő futam előtt, ami Lettországban, Liepajában lesz, február 6-8-a között.

 

duen-32jannerrallye-0656-600-1420865768.jpg

 

Kecskeméti Balázs: Nagyon komoly erőpróba volt ez a Jänner Rallye… Az időjárás teljesen keresztbe húzta a számításainkat, hiszen hiába írtuk fel alaposan a pályákat, a tréninget követően két napon át szakadt a hó, és teljesen más útviszonyok uralkodtak a szakaszokon. A hol száraz, hol jeges utakat belepte a 30-40 centiméteres hótakaró, így hiába volt a Clión kis szöges gumi, nagyon nehezen tudtunk vele közlekedni. Összesen 3 óra 45 percet autóztunk versenykörülmények között, ami jól szemlélteti azt, hogy az átlagsebességünk igen alacsony volt. Az emelkedőkön azt hittem, hogy sosem érünk fel… Megküzdöttünk tehát az elemekkel, de az a legfontosabb, hogy célba tudtunk érni.

 

Az előzetes célom megvalósult, hiszen a kategória dobogójára felfértünk, ezért boldog vagyok - habár titkon, legbelül reménykedtem abban, hogy akár nyerhetünk is az ERC 3-as értékelésben. Nincs okom panaszra, hiszen az a versenyző, aki megnyerte a kategóriát, több mint 1000 kilométert tudott tesztelni ilyen körülmények között, így hatalmas előnye volt hozzánk képest. Ráadásul Kristóf először autózott ilyen szöges gumikon, de így is hibátlanul teljesített minden feladatot. A 3. helyezésért járó és a napi bónusz pontokat is bezsebeltük a futamon, ami nagyon jó kezdése volt az idei EB-n való szereplésünknek, pontvadászatunknak.

 

A nemzetközi mezőny mellett az Osztrák Bajnokságra nézve is komoly terveink vannak 2015-re. A kezdés ebben az értékelésben is nagyon jól sikerült, hiszen a kétkerekesek között harmadikak, RC 3-as kategóriában pedig másodikak lettünk. Abszolút elégedett vagyok tehát a 32. Jänner Rallye-n nyújtott teljesítményünkkel.

 

Nem ez volt az utolsó alkalom a havas autózásra, nagy valószínűséggel ugyanis a következő, február 6-8-ai, Liepaja Rallyn is ugyanilyen körülmények között kell majd abszolválnunk a versenyt. Ott aztán tényleg olyan körülmények uralkodnak, amit magyar ember el se tud képzelni verseny szintjén… Talán egész évben azt a versenyt várjuk a legjobban, hiszen hatalmas élményt nyújt. És szerencsére már nem is kell rá sokat várni…

 

Forrás: Horváth Judit / Klaus Motorsport

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. június 27. - Matyi Dezső, a labdarúgó OTP Bank Ligában hetedik helyen végzett PMFC-Matias tulajdonosa a klub honlapján nyílt levélben jelentette be, hogy elkötelezett a folytatás mellett.

Pécs, 2014. január 24. - A pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Sport Nonprofit Zrt. hétfőn vételi ajánlatot tesz a PMFC-t működtető társaság Matyi Dezső tulajdonában álló üzletrészének megvásárlására  jelentette be Páva Zsolt polgármester pénteken.

Komló, 2014. április 25. - A PINKK Pécs hazai pályán könnyedén nyert a PEAC ellen a női kosárlabda NB I döntőjének második mérkőzésén, és ezzel egyenlített.