Tepertős pogácsa Citromhab módra

2013. november 20., szerda 16:35

tepertos-pogacsa-citromhab-blogspot-hu1-400-1384962265.jpgMaradék tepertő újrahasznosításának egyik lehetséges módja.

Hozzávalók:

 

100 g tepertő
500 g finomliszt
20 g élesztő
tej
1 tojás
2 evőkanál tejföl
2 teáskanál só
bors

 

A kenéshez: olvasztott zsír

 

A tetejére: felvert tojás

 

hirdetés

A tepertőt húsdarálón ledaráljuk.
Az élesztőt fél dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a tepertőkrémet, a tojást,a  tejfölt, a sót és a borsot kelesztőtálba mérjük.
Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, kelt tésztát dagasztunk.
Langyos helyen lefedve duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kinyújtjuk.
Megkenjük az olvasztott zsírral és hajtogatjuk. 30 perc múlva ezt a műveletet megismételjük, vigyázva, hogy a hajtás iránya megegyezzen a korábbival. A zsírral az éppen felhajtott részt is kenjük meg.

 

pogi-1384962067.jpg

 

A második pihentetés után kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, késsel bevagdaljuk a tetejét és pogácsákat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük tojással, és 200 fokra melegített sütőben 20-25 percig sütjük.

 

Forrás: citromhab.blogspot.hu

Kapcsolódó cikkek

kokusz-golyoa-1403506609.jpgAmikor először készítettünk repce (krém)mézet, a színéről egyből a marcipán jutott eszembe és az, vajon hogyan készíthetnék belőle marcipánt úgy, hogy a cukorra ne legyen szükség. A megoldás végtelenül egyszerű.

orosz-borscs-leves-dsc-7080-1360263816.JPG

Ma főzzünk egy leves-különlegességet Oroszországból! Bár már közeleg a tavasz, szükséged lehet még egy finom húsos-paradicsomos-zöldséges levesre, ami Szibériában is melegíti testet-lelket.

dorozsmai-ponty-1355390726.jpg

Hagyományos recept, különleges íz az asztalon.