Tepertős pogácsa Citromhab módra
Hozzávalók:
100 g tepertő
500 g finomliszt
20 g élesztő
tej
1 tojás
2 evőkanál tejföl
2 teáskanál só
bors
A kenéshez: olvasztott zsír
A tetejére: felvert tojás
A tepertőt húsdarálón ledaráljuk.
Az élesztőt fél dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a tepertőkrémet, a tojást,a tejfölt, a sót és a borsot kelesztőtálba mérjük.
Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, kelt tésztát dagasztunk.
Langyos helyen lefedve duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kinyújtjuk.
Megkenjük az olvasztott zsírral és hajtogatjuk. 30 perc múlva ezt a műveletet megismételjük, vigyázva, hogy a hajtás iránya megegyezzen a korábbival. A zsírral az éppen felhajtott részt is kenjük meg.
A második pihentetés után kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, késsel bevagdaljuk a tetejét és pogácsákat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük tojással, és 200 fokra melegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Forrás: citromhab.blogspot.hu