Mézeskalács csokoládéval bevonva

2012. december 12., szerda 12:55

Minden gyerek izgatottan várja a karácsonyt. Itt az ideje ráhangolódni egy közös mézeskalács sütéssel!

hozzávalók 8 főre

  • 75 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • reszelt citromhéj (1 citrom héja)
  • 3 narancs reszelt héja
  • csipetnyi só
  • 1 cs mézeskalács-fűszerkeverék
  • 30 dkg méz
  • 4 ek víz
  • 1 egész tojás és 1 tojássárgája
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna

A díszítéshez:

  •     20 dkg tortabevonó
  •     3-4 ek étolaj
  •     1 tojás fehérje
  •     20 dkg átszitált porcukor
  •     néhány csepp ecet

elkészítés

hirdetés
  1. A vajat, a cukrot és a mézet összeolvasztjuk, majd lehűtjük.
  2. A langyos vajas keverékben elkeverjük az egész tojást és a tojássárgáját.
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a reszelt narancshéjjal, citromhéjjal.
  4. A tésztát egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben.
  5. Másnap kb. 3 mm vékonyságúra kinyújtjuk. Különböző formákat szaggatunk belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben közepes hőfokon (kb. 180 fokon) kisütjük őket. (Világosbarnára.) Ha túl forró a sütő, a sütemények elveszítik a szép formájukat, mert túl gyorsan megnőnek.
  7. 7 nagy tepsivel lesz, de nem érdemes vele kapkodni, és ne rakjunk be több tepsivel egyszerre még a légkeveréses sütőbe se! 10-12 perc alatt kisül 1-1 tepsivel, amíg a többit kiszúrjuk a formákkal.
  8. Amikor kivesszük a sütőből, nagyon puha a tészta, ezért várjunk egy kicsit, mielőtt tálcákra raknánk, amiken majd díszíteni fogjuk.
  9. Ha minden mézeskalácsot kisütöttünk, következhet a díszítés. (Az sem baj, ha erre csak másnap kerül sor.)
  10. Gőz fölött egy kevés étolaj hozzáadásával felolvasztjuk a tortabevonót. (Egy kisebb fazékban vizet forralunk, a fazék tetejére egy tányért teszünk, amibe beletördeljük a tortabevonót, hozzáöntünk 3-4 ek étolajat, és állandóan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét.)
  11. Konyhai ecsettel lefestjük a sütiket a csokival, közben a csokoládé végig a fazékon marad, így nem dermed meg, amíg festegetünk.
  12. A tojásfehérjéből habot verünk, apránként hozzákeverjük a porcukrot és az ecetet. Jó sűrű legyen a massza!
  13. Erős nejlonzacskókba rakjuk a masszát, kicsi lyukat vágunk a zacskók sarkából, és indulhat a verseny a családtagok között: Ki tud szebb díszeket nyomni a mézeskalácsra?
  14. Nem kell bedobozolni, a tálcákon hagyva is puhul hűvös helyen. Néhány nap alatt puha mézeskalácsunk lesz, ha egyáltalán még marad a sütiből a díszítés után. :)

süttési hőfok: 180°C
sütési mód:
alul-felül sütés

Forrás: nosalty.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. április 10. - Ez nem túl egyszerű, de nem is megoldhatatlanul nehéz feladat - közölte a Magyar Turizmus Zrt.

dorozsmai-ponty-1355390726.jpg

Hagyományos recept, különleges íz az asztalon.

kel-1357558387.jpg

A kelkáposzta levelei igen jól állják a kemény fagyokat is, mivel kevesebb vizet tartalmaznak, mint más káposztafélék. Főzés előtt a leveleket érdemes leforrázni. Puha rostjai miatt nem kell sokáig főzni, hamar megpuhul. Tipp: ha kelkáposztát főzünk, a főzés idejére fedjük le az edényt egy (vagy több) szelet kenyérrel – ez a káposzta kellemetlen szagának nagy részét magába nyeli.