Mézeskalács csokoládéval bevonva
2012. december 12., szerda
12:55
Minden gyerek izgatottan várja a karácsonyt. Itt az ideje ráhangolódni egy közös mézeskalács sütéssel!
hozzávalók 8 főre
- 75 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- reszelt citromhéj (1 citrom héja)
- 3 narancs reszelt héja
- csipetnyi só
- 1 cs mézeskalács-fűszerkeverék
- 30 dkg méz
- 4 ek víz
- 1 egész tojás és 1 tojássárgája
- 1 cs sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
A díszítéshez:
- 20 dkg tortabevonó
- 3-4 ek étolaj
- 1 tojás fehérje
- 20 dkg átszitált porcukor
- néhány csepp ecet
elkészítés
- A vajat, a cukrot és a mézet összeolvasztjuk, majd lehűtjük.
- A langyos vajas keverékben elkeverjük az egész tojást és a tojássárgáját.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a reszelt narancshéjjal, citromhéjjal.
- A tésztát egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben.
- Másnap kb. 3 mm vékonyságúra kinyújtjuk. Különböző formákat szaggatunk belőle.
- Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben közepes hőfokon (kb. 180 fokon) kisütjük őket. (Világosbarnára.) Ha túl forró a sütő, a sütemények elveszítik a szép formájukat, mert túl gyorsan megnőnek.
- 7 nagy tepsivel lesz, de nem érdemes vele kapkodni, és ne rakjunk be több tepsivel egyszerre még a légkeveréses sütőbe se! 10-12 perc alatt kisül 1-1 tepsivel, amíg a többit kiszúrjuk a formákkal.
- Amikor kivesszük a sütőből, nagyon puha a tészta, ezért várjunk egy kicsit, mielőtt tálcákra raknánk, amiken majd díszíteni fogjuk.
- Ha minden mézeskalácsot kisütöttünk, következhet a díszítés. (Az sem baj, ha erre csak másnap kerül sor.)
- Gőz fölött egy kevés étolaj hozzáadásával felolvasztjuk a tortabevonót. (Egy kisebb fazékban vizet forralunk, a fazék tetejére egy tányért teszünk, amibe beletördeljük a tortabevonót, hozzáöntünk 3-4 ek étolajat, és állandóan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét.)
- Konyhai ecsettel lefestjük a sütiket a csokival, közben a csokoládé végig a fazékon marad, így nem dermed meg, amíg festegetünk.
- A tojásfehérjéből habot verünk, apránként hozzákeverjük a porcukrot és az ecetet. Jó sűrű legyen a massza!
- Erős nejlonzacskókba rakjuk a masszát, kicsi lyukat vágunk a zacskók sarkából, és indulhat a verseny a családtagok között: Ki tud szebb díszeket nyomni a mézeskalácsra?
- Nem kell bedobozolni, a tálcákon hagyva is puhul hűvös helyen. Néhány nap alatt puha mézeskalácsunk lesz, ha egyáltalán még marad a sütiből a díszítés után. :)
süttési hőfok: 180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
Forrás: nosalty.hu
Kapcsolódó cikkek