Marcipános-túrós kalács

2013. február 27., szerda 10:00

marcipanos-turos-kalacs-n-1361828908.jpgLassan beköszönt a kalácsos időszak. Idén azonban a megszokott ízeket félretéve próbáljuk ki ezt a különleges marcipános-túrós kalácsot a Dr. Oetker ajánlásával!

Hozzávalók:


Tésztához:

  • 375 g mazsola
  • 100 ml rum
  • 500 g búzaliszt
  • 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 késhegynyi őrölt kardamom
  • 1 késhegynyi őrölt gyömbér
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 tojás (közepes méretű)
  • 200 g lágy vaj vagy margarin
  • 250 g zsírszegény túró
  • 250 g mandulaforgács
  • 150 g kandírozott citromhéj
  • 100 g kandírozott narancshéj

 

hirdetés

Ezenkívül:

  • 200 g Dr. Oetker Marcipán
  • 100 g lágy vaj vagy margarin
  • 50 g porcukor

Előkészítés:

A mazsolát fedeles dobozban 1-2 evőkanál rumba áztatjuk, és lezárva egy éjszakán át állni hagyjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.

 

Elkészítés:

A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A mandulaforgács, a citrom- és a narancshéj, valamint a mazsola kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót (a maradék rumot is), és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A mandulaforgácsot, a citromhéjat, a narancshéjat és a lecsöpögtetett mazsolát alacsony fokozaton a tésztába keverjük. Majd meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő. A megkelt tésztát 30 x 30 cm-es, a marcipánmasszát 28 x 20 cm-es lappá nyújtjuk, és a marcipánlapot a tésztalapra helyezzük.
A tésztát feltekerjük, majd a nyújtófa segítségével kicsit kinyújtjuk. A tészta két szélét a közepe felé behatjuk, majd a tészta középső részét hosszanti irányban kicsit kiemeljük. Végül a tésztát a tepsibe helyezzük, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

 

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 65 perc

 

A vajat egy főzőedényben megolvasztjuk. A megsült süteményt az olvasztott vaj felével megkenjük, és megszórjuk a porcukor felével. A süteményt sütőrácson kicsit hűlni hagyjuk, majd az előbbi folyamatot megismételjük.

 

(www.oetker.hu)

Kapcsolódó cikkek

A fóliában megsült lazachoz citromos petrezselymes kapriszósz készül. A mártás egy halom pertezselyemlevél, olívaolaj, tengerisó-forgács, kapribogyó és citromlé keveréke. Tálalás előtt ezzel a mártással csorgatom át a forró lazacot, amit salátával vagy zöldkörettel kínálok.

smarni-1370607504.jpg

A császármorzsának rengeteg változata létezik, az eredeti receptet azonban Ausztriában kell keresnünk. Magyaroknak lehet, hogy furcsán hangzik, hogy sem darát, sem burgonyát nem tartalmaz - ellenben annál ízletesebb!

Közelegnek az ünnepek, itt az ideje, hogy ne csak a megszokott ételek kerüljenek az asztalra. Lássuk a mai ajánlatunkat!