Marcipános-túrós kalács
Lassan beköszönt a kalácsos időszak. Idén azonban a megszokott ízeket félretéve próbáljuk ki ezt a különleges marcipános-túrós kalácsot a Dr. Oetker ajánlásával!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 375 g mazsola
- 100 ml rum
- 500 g búzaliszt
- 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
- 150 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 csipet só
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt kardamom
- 1 késhegynyi őrölt gyömbér
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 1 narancs reszelt héja
- 2 tojás (közepes méretű)
- 200 g lágy vaj vagy margarin
- 250 g zsírszegény túró
- 250 g mandulaforgács
- 150 g kandírozott citromhéj
- 100 g kandírozott narancshéj
Ezenkívül:
- 200 g Dr. Oetker Marcipán
- 100 g lágy vaj vagy margarin
- 50 g porcukor
Előkészítés:
A mazsolát fedeles dobozban 1-2 evőkanál rumba áztatjuk, és lezárva egy éjszakán át állni hagyjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A mandulaforgács, a citrom- és a narancshéj, valamint a mazsola kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót (a maradék rumot is), és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A mandulaforgácsot, a citromhéjat, a narancshéjat és a lecsöpögtetett mazsolát alacsony fokozaton a tésztába keverjük. Majd meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő. A megkelt tésztát 30 x 30 cm-es, a marcipánmasszát 28 x 20 cm-es lappá nyújtjuk, és a marcipánlapot a tésztalapra helyezzük.
A tésztát feltekerjük, majd a nyújtófa segítségével kicsit kinyújtjuk. A tészta két szélét a közepe felé behatjuk, majd a tészta középső részét hosszanti irányban kicsit kiemeljük. Végül a tésztát a tepsibe helyezzük, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 65 perc
A vajat egy főzőedényben megolvasztjuk. A megsült süteményt az olvasztott vaj felével megkenjük, és megszórjuk a porcukor felével. A süteményt sütőrácson kicsit hűlni hagyjuk, majd az előbbi folyamatot megismételjük.
(www.oetker.hu)