Hogyan tartósítsuk a medvehagymát?
Budapest, 2016. április 10. - Ez nem túl egyszerű, de nem is megoldhatatlanul nehéz feladat - közölte a Magyar Turizmus Zrt.
A medvehagyma zsenge levelei és a benne található illóolajok a fagyasztás eredményeképpen elenyésznek, kiolvasztás után szinte használhatatlan, elszíneződött leveleket látunk viszont. Így a legegyszerűbb módszert nem használhatjuk. A legjobban a zsiradékban tartósítás válik be.
Fűszervajat és pestót szoktak belőle készíteni, illetve tesznek el natúr változatot is, darálva, sóval és olajban. A fűszervaj néhány hétig, a pesto egész évben használható levesekhez, rizottóba vagy tésztaszószhoz, a natúr változata hallal is nagyszerű.
Figyelem: a medvehagyma szezonjának utolsó napjait éljük - virágzás után már túl erős a levelek íze, és ez állás közben még fokozódik, ezért tartósítani mindenképpen most kell!
Medvehagyma pesto
Hozzávalók:
- 4 csokor medvehagyma levél
- 100 g pirított tökmag, napraforgómag és mandula vegyesen
- 150 ml tökmagolaj
- 100 g frissen reszelt, száraz kecskesajt
- só, frissen őrölt fekete bors
A medvehagymát megmossuk, szárazra rázzuk, majd a leveleket apróra vágjuk. Az olajos magvakat ledaráljuk, majd mindezt összekeverjük. Felöntjük a tökmagolajjal, majd beletesszük a finomra reszelt kecskesajtot is, végül sózzuk-borsozzuk. Jól záródó üvegben, a hűtőben tároljuk. Ha használunk belőle, arra figyeljünk oda, hogy a massza mindig lébuborék-mentes maradjon, és a tetejét fedje be az olaj (ezt érdemes a szükséges mértékben újratölteni).
Medvehagymás fűszervaj
Egészen pontosan ghí, ugyanis felolvasztjuk a vajat, mielőtt belesszük a medvehagymát és a fűszereket. Ettől kicsit "ridegebb" lesz, hidegen nehezebben kenhető, viszont nem avasodik meg.
Hozzávalók:
- 200 g vaj (lehetőleg házi)
- 1 csokor medvehagyma
- 1 csipet só, fokhagymabors
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd belekeverjük az apróra vágott medvehagymát, a sót és a fokhagymaborsot, és egy jól lezárható edénybe öntve a hűtőbe tesszük.
Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség
A fóliában megsült lazachoz citromos petrezselymes kapriszósz készül. A mártás egy halom pertezselyemlevél, olívaolaj, tengerisó-forgács, kapribogyó és citromlé keveréke. Tálalás előtt ezzel a mártással csorgatom át a forró lazacot, amit salátával vagy zöldkörettel kínálok.
Tegyük félre a sztereotípiákat, és próbáljuk ki ezt az igazi angol süteményt! Vigyázat! Hamar eltűnik az asztalról!