Havas erdei szelet
Hozzávalók
- 4 darab tojás (közepes méretű)
- 100 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 160 g búzaliszt
- 1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
- 70 g olvasztott vaj
- 1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
- 2 tasak Dr. Oetker Tortazselé piros
- 100 g porcukor
- 300 ml víz
- 600 g fagyasztott vegyes erdeigyümölcs
- 3 darab tojásfehérje (közepes méretű)
- 180 g cukor
A tepsit (18 x 26 cm) kivajazzuk, alját sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
A tojást a cukorral, a Bourbon Vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a sóval habosra keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd az egészet sima tésztává keverjük. A tésztát a sütőformába töltjük, tetejét elsimítjuk. A sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc
A megsült sütemény tetejét a habfixálóval egyenletesen megszórjuk, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A tortazseléket a tasakon lévő használati utasítás szerint, de csak 300 ml vízzel elkészítjük. A gyümölcsöt a forró zseléhez adjuk, majd gyakori kevergetés mellett újra forrásba hozzuk. Végül a főzőlapról levesszük, és addig hagyjuk hűlni, amíg zselésedni kezd. Majd a tésztán elosztjuk, 1-2 órát hűlni hagyjuk. A sütő hőmérsékletét újra beállítjuk.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 200 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4-5. fokozat (előmelegítve)
A tojáshabhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük addig, míg a késsel ejtett vágás látható marad. A habot csillagcsövű habzsákba töltjük, és ízlés szerint a süteményre nyomjuk. Majd a süteményt a sütőbe visszatoljuk, és rövid ideig tovább sütjük.
Sütési idő: kb. 5 perc
Tanácsok, tippek
A fagyasztott gyümölcsöket felhasználás előtt nem szükséges felolvasztani.
Farsang, fánkszezon... A tapasztalt háziasszonyoknak van már bevált receptjük, de sokan még a kísérletezési fázisban vannak. Az ő dolgukat megkönnyíti ez a szuperfinom, könnyű recept!
Budapest, 2016. április 10. - Ez nem túl egyszerű, de nem is megoldhatatlanul nehéz feladat - közölte a Magyar Turizmus Zrt.