Havas erdei szelet

2012. december 13., csütörtök 09:14

torta-sz-1355387006.jpgEgy igazán ínycsiklandozó desszert karácsonyra!

Hozzávalók

Tésztához
  • 4 darab tojás (közepes méretű)
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 160 g búzaliszt
  • 1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
  • 70 g olvasztott vaj
Ezenkívül
  • 1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
  • 2 tasak Dr. Oetker Tortazselé piros
  • 100 g porcukor
  • 300 ml víz
  • 600 g fagyasztott vegyes erdeigyümölcs
Tojáshabhoz
  • 3 darab tojásfehérje (közepes méretű)
  • 180 g cukor

A tepsit (18 x 26 cm) kivajazzuk, alját sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.

A tojást a cukorral, a Bourbon Vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a sóval habosra keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd az egészet sima tésztává keverjük. A tésztát a sütőformába töltjük, tetejét elsimítjuk. A sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

hirdetés

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc

A megsült sütemény tetejét a habfixálóval egyenletesen megszórjuk, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A tortazseléket a tasakon lévő használati utasítás szerint, de csak 300 ml vízzel elkészítjük. A gyümölcsöt a forró zseléhez adjuk, majd gyakori kevergetés mellett újra forrásba hozzuk. Végül a főzőlapról levesszük, és addig hagyjuk hűlni, amíg zselésedni kezd. Majd a tésztán elosztjuk, 1-2 órát hűlni hagyjuk. A sütő hőmérsékletét újra beállítjuk.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 200 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4-5. fokozat (előmelegítve)

A tojáshabhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük addig, míg a késsel ejtett vágás látható marad. A habot csillagcsövű habzsákba töltjük, és ízlés szerint a süteményre nyomjuk. Majd a süteményt a sütőbe visszatoljuk, és rövid ideig tovább sütjük.

Sütési idő: kb. 5 perc

Tanácsok, tippek
A fagyasztott gyümölcsöket felhasználás előtt nem szükséges felolvasztani.

Kapcsolódó cikkek

tiramisufragole-1362590561.jpg

Tiramisu újragondolva. A sajtos-piskótás finomságot feldobhatjuk egy kis gyümölcsös ízesítéssel.

szalagos-fank-1359373955.jpg

Farsang, fánkszezon... A tapasztalt háziasszonyoknak van már bevált receptjük, de sokan még a kísérletezési fázisban vannak. Az ő dolgukat megkönnyíti ez a szuperfinom, könnyű recept!

Budapest, 2016. április 10. - Ez nem túl egyszerű, de nem is megoldhatatlanul nehéz feladat - közölte a Magyar Turizmus Zrt.