Bajor császármorzsa

2013. június 7., péntek 14:08

smarni-1370607504.jpg

A császármorzsának rengeteg változata létezik, az eredeti receptet azonban Ausztriában kell keresnünk. Magyaroknak lehet, hogy furcsán hangzik, hogy sem darát, sem burgonyát nem tartalmaz - ellenben annál ízletesebb!

Hozzávalók:

 

  • 5 ek tej
  • 3 csapott ek liszt
  • 3 tojás
  • 8 ek cukor
  • 3 tk vaj
  • 1 marék mazsola

 

Elkészítés:

 

Áztassunk eredetileg vízbe (de lehet rumba is) a mazsolát. A morzsához először merjük tálba a tejet, a lisztet és keverjük csomómentesre. Ehhez adjuk a 3 tojássárgájat, szintén keverjük simára. A fehérjét verjük habbá egy csipet sóval, és ebbe óvatosan forgassuk bele.

hirdetés

Melegítsünk fel egy jó nagy serpenyőt. A lehető legkisebb lángon tegyük oda. Tegyünk bele 2 tk vajat és olvasszuk fel. Ha már elég meleg a serpenyő, tegyük bele a lecsepegtetett mazsolát és 3-4 percig melegítsük.

 

Öntsük rá a tésztát. Elég vastag lesz. Kb. 10 perc után, akkor is, ha még habos a teteje, vágjuk faspatulával 4 felé és ezeket fordítsuk meg. Ezt süssük kb. újabb 5 percig. Haloványra sütjük csak ekkor, a színét a karamellizálás adja majd meg.

Ezután szórjunk minden negyedre 1 ek kristálycukrot, fordítsuk meg, hogy a cukros oldal alulra kerüljön és tekerjük fel a lángot közepesre. Dobjunk bele 1 tk vajat is.

 

2-3 perc után, amikor már látszik, hogy a cukor elolvadt alul és kezd barnulni, szórjuk meg a most felül lévő oldalt is, minden negyedet egy 1 ek cukorral és újra fordítsuk meg a lapokat.

 

Ekkor az eddig alul lévő oldal kerül felülre, már szép barna, ropogós a karamelltől, ezt most szórjuk meg - ha valaki szeretné - pirított, szeletelt mandulával, hogy bele tudjon ragadni a karamellbe.

 

Amikor már alul is barnul, olvad a cukor, vegyük le a tűzről és csak most vagdossuk a spatulával kisebb darabokra.

Tálaljuk almapürével, almakompóttal vagy tetszés szerinti lekvárral!

 

(www.nosalty.hu)

Kapcsolódó cikkek

Gomba, padlizsán, fasírt - és mindez együtt kirántva? Garantáltan felborzolja az ízlelőbimbóidat.

folias-pangasius-4-1361829601.jpg

Ha netán a tél a kalóriadús ételek jegyében telt, épp az ideje, hogy a jó idő fokozatos beköszöntével együtt a kímélő ételek is visszatérjenek az asztalra! Kezdhetjük például egy zsírszegény párolt tengeri hallal.

Létezik egészséges édesség? Íme...