Bajor császármorzsa
A császármorzsának rengeteg változata létezik, az eredeti receptet azonban Ausztriában kell keresnünk. Magyaroknak lehet, hogy furcsán hangzik, hogy sem darát, sem burgonyát nem tartalmaz - ellenben annál ízletesebb!
Hozzávalók:
- 5 ek tej
- 3 csapott ek liszt
- 3 tojás
- 8 ek cukor
- 3 tk vaj
- 1 marék mazsola
Elkészítés:
Áztassunk eredetileg vízbe (de lehet rumba is) a mazsolát. A morzsához először merjük tálba a tejet, a lisztet és keverjük csomómentesre. Ehhez adjuk a 3 tojássárgájat, szintén keverjük simára. A fehérjét verjük habbá egy csipet sóval, és ebbe óvatosan forgassuk bele.
Melegítsünk fel egy jó nagy serpenyőt. A lehető legkisebb lángon tegyük oda. Tegyünk bele 2 tk vajat és olvasszuk fel. Ha már elég meleg a serpenyő, tegyük bele a lecsepegtetett mazsolát és 3-4 percig melegítsük.
Öntsük rá a tésztát. Elég vastag lesz. Kb. 10 perc után, akkor is, ha még habos a teteje, vágjuk faspatulával 4 felé és ezeket fordítsuk meg. Ezt süssük kb. újabb 5 percig. Haloványra sütjük csak ekkor, a színét a karamellizálás adja majd meg.
Ezután szórjunk minden negyedre 1 ek kristálycukrot, fordítsuk meg, hogy a cukros oldal alulra kerüljön és tekerjük fel a lángot közepesre. Dobjunk bele 1 tk vajat is.
2-3 perc után, amikor már látszik, hogy a cukor elolvadt alul és kezd barnulni, szórjuk meg a most felül lévő oldalt is, minden negyedet egy 1 ek cukorral és újra fordítsuk meg a lapokat.
Ekkor az eddig alul lévő oldal kerül felülre, már szép barna, ropogós a karamelltől, ezt most szórjuk meg - ha valaki szeretné - pirított, szeletelt mandulával, hogy bele tudjon ragadni a karamellbe.
Amikor már alul is barnul, olvad a cukor, vegyük le a tűzről és csak most vagdossuk a spatulával kisebb darabokra.
Tálaljuk almapürével, almakompóttal vagy tetszés szerinti lekvárral!
(www.nosalty.hu)
A csirkemell ízét ezúttal egy aszalt szilvás töltelékkel dobjuk fel. A sült szilva és a hús íze meglepő harmóniát alkot ebben az ízletes és könnyű ételben, ami mellé a család kedvenc köreteit szervírozhatjuk.