Akár a gyárin is túltevő házi csoki a világnapon
2013. július 11., csütörtök
20:45
Egy finom házi csokirecepttel ünnepeljük a csokoládé július 11-i világnapját. Sokak kedvencét ezen a napon először 1995-ben Franciaországban ünnepelték. Amerikában szeptember 13-én tesznek ugyanígy.
Hozzávalók:
- 40 dkg szitált porcukor
- 2 tojás
- 2 cl rum
- 30 dkg vaj vagy Rama-margarin
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg kakaó (jó minőségűből elég 5 dkg)
- 27 dkg sovány tejpor, szitált (vagy 24 dkg zsíros)
- 15 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg darált dió (vagy mogyoró)
- 2 dkg vaníliás cukor
(Az utolsó négy tételre együttesen porokként hivatkozunk az elkészítés meneténél.)
Elkészítés:
- A porcukrot a tojással és a rummal kikeverjük.
- A porokat előkészítjük, összekeverjük.
- Egy nagy tálcát alufóliával kibélelünk, majd kivajazzuk.
- Lángelosztón melegítjük az 1. alattit. Vigyázzunk, hogy fel ne forrjon. Állandóan keverni kell, hogy le ne égjen. Fokozatosan felolvasztjuk benne a vajat. Belekeverjük a mazsolát. Beleszitáljuk a kakaót, főzzük (de nem forraljuk), amíg a kakaó felolvad.
- Mielőtt még felforrna, takarékra vesszük a lángot, belekeverjük a masszába a porokat.
- Kiborítjuk a tálcára, fakanállal szétterítjük, vizes evőkanállal simítva és ütögetve egyengetjük, tömörítjük, végül elsimítjuk. Ha kihűlt, kiborítjuk a tálcából, lehúzzuk róla az alufóliát. Végül felszeleteljük.
Kapcsolódó cikkek