Akár a gyárin is túltevő házi csoki a világnapon

2013. július 11., csütörtök 20:45

chocolate-wallpaper-1366x768-88872-1373568445.jpg

Egy finom házi csokirecepttel ünnepeljük a csokoládé július 11-i világnapját. Sokak kedvencét ezen a napon először 1995-ben Franciaországban ünnepelték. Amerikában szeptember 13-én tesznek ugyanígy.

Hozzávalók:

  • 40 dkg szitált porcukor
  • 2 tojás
  • 2 cl rum
  • 30 dkg vaj vagy Rama-margarin
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg kakaó (jó minőségűből elég 5 dkg)
  • 27 dkg sovány tejpor, szitált (vagy 24 dkg zsíros)
  • 15 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg darált dió (vagy mogyoró)
  • 2 dkg vaníliás cukor

(Az utolsó négy tételre együttesen porokként hivatkozunk az elkészítés meneténél.)

hirdetés

 

Elkészítés:

  1. A porcukrot a tojással és a rummal kikeverjük.
  2. A porokat előkészítjük, összekeverjük.
  3. Egy nagy tálcát alufóliával kibélelünk, majd kivajazzuk.
  4. Lángelosztón melegítjük az 1. alattit. Vigyázzunk, hogy fel ne forrjon. Állandóan keverni kell, hogy le ne égjen. Fokozatosan felolvasztjuk benne a vajat. Belekeverjük a mazsolát. Beleszitáljuk a kakaót, főzzük (de nem forraljuk), amíg a kakaó felolvad.
  5. Mielőtt még felforrna, takarékra vesszük a lángot, belekeverjük a masszába a porokat.
  6. Kiborítjuk a tálcára, fakanállal szétterítjük, vizes evőkanállal simítva és ütögetve egyengetjük, tömörítjük, végül elsimítjuk. Ha kihűlt, kiborítjuk a tálcából, lehúzzuk róla az alufóliát. Végül felszeleteljük.
Kapcsolódó cikkek

3729-8353-800x600-1360783031.jpg

Nehéz ételek után egy kis desszert... Mmmm... nagyon ínycsiklandozó!

marcipanos-turos-kalacs-n-1361828908.jpgLassan beköszönt a kalácsos időszak. Idén azonban a megszokott ízeket félretéve próbáljuk ki ezt a különleges marcipános-túrós kalácsot a Dr. Oetker ajánlásával!

tepertos-pogacsa-citromhab-blogspot-hu1-400-1384962265.jpgMaradék tepertő újrahasznosításának egyik lehetséges módja.