Vince-napi programok a Villányi borvidéken

2015. december 14., hétfő 06:05

Villány, 2015. december 14. - A Villányi borvidéken még nem kezdődött el az igazi tél, de már Szent Vince napjának megünneplésére készülnek. Az egyre népszerűbb Variációk Vincére (január 23-án) számos színes programlehetőséggel várja vendégeit. A Vince-napi népszokások felelevenítése megtöri a tél csendjét a dűlök között. A pincészetek és éttermek alkalomhoz illő bor- és ételkülönlegességekkel várják a látogatókat. 2016-ban már tizenegy borvidéki házigazda csatlakozik a Dűlőjáró Vince programokhoz.

Az év első ünnepéhez kapcsolódó népszokásokat eleinte a Villányi borvidék borosgazdái elevenítették fel, egymást látogatva. A Vylyan Pincészet kezdeményezésére, a már jól ismert összefogás tette lehetővé, hogy ebből a meghitt vidéki hangulatból a vendégek is részesülhessenek. A rendezvény sokszínűségével és tájélményt nyújtó kirándulásaival vált a vidék egyik jellegzetes turisztikai látnivalójává. Érdemes jókedvvel és barátokkal együtt jönni és az sem árt, ha helyünket jó előre lefoglaljuk a négy dűlőjáró programcsomag egyikére.

hirdetés

 

A régi szokások szerint Szent Vince napján a szőlősgazdák egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait és az időjárásból, illetve a metszett „Vince vesszők" állapotából jósolták a következő szüret gazdagságát. Ha Vince napján olvadt a hó, illetve szép napos idő volt, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak.

 

„Hogyha szépen fénylik Vince, Megtelik borral a pince."

(Vince-napi rövid alkalmi vers, népi rigmus)

 

A hagyományok újrateremtésének céljával Vince-napon a Villány-Siklósi Borút településein Hordós-, Dűlőjáró- és Vacsorázó Vince programokat kínálnak. Az alaphangulathoz hozzá tartozó játékok, rigmusok, vesszőszentelés mellett különböző programokkal, koncertekkel és természetesen sok finom borral várják a pincejáró Vincézőket. Ahogy csípős téli reggelhez illik, sok helyen a gasztronómiai hagyományok ízelítőjével, hideg disznótoros parasztreggelivel kezdődik a nap, majd az egyes helyszíneken forralt borral, autentikus magyar és erdélyi népzenét játszó együttesekkel várják a látogatókat. A Hordós Vince program házigazdáinál a pincék mélyén érlelődő még nem forgalmazott borokat kóstolhatják meg a vendégek, az éttermek pedig Vince napi vacsorákkal várják a látogatókat.

 

Forrás: Villány-Siklósi Borút Egyesület, bővebben: a Villányi borvidék hivatalos weboldalán

Kapcsolódó cikkek

tojassalata-retekkel-1397671505.jpgBudapest, 2014. április 17. - A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat - bárány, tojás, sonka - szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ad hasznos tanácsokat.

koktelok400-1434488055.jpgBudapest, 2015. június 17. - A magyarok kétharmada szívesen koktélozik, kedvenceink a gyümölcsös, édes koktélok, ugyanakkor a fővárosiak szívesen isszák a ciderkoktélokat is - derült ki egy országos felmérésből.

Villány, 2016. január 18. - A Villány-Siklósi Borút Egyesület tájékoztatása alapján ajánljuk a tartalmas kikapcsolódást keresők figyelmébe a Villányi borvidék 2016 első félévében sorra kerülő kiemelt rendezvényeit.