Újra felcsendülnek a villányi prémiumok

2016. szeptember 16., péntek 06:05

Pécs, 2016. szeptember 16. - A Villány-Siklósi Borút borászatai hatodik éve állnak a kultúra mellé, hogy boraikat kóstoltatva segítsék az Európai Bordalfesztiválok szervezését. Szeptember 24-én, a Kodály Központ aulájában 17.00 és 19.00 óra között a borvidék változatosságát szeretnék megmutatni boraikban.

Fedezzék fel a Villányi borvidék sokszínűségét abban a 19 eredetvédett, PRÉMIUM villányi borban, amelyek ékes bizonyítékai borászaink lelkiismeretességének és minőség iránti elköteleződésének! Találják meg a borokban a villányi terroir-t: embert, hagyományt, természetet, talajt!

 

Prémium, azaz magas minőség. A Villányi borvidék az országban elsőként dolgozott ki 2006-ban egy átfogó eredetvédelmi rendszert. Az itt termesztett szőlőt és az itt termelt borokat szigorú szabályok szerint kell művelni és készíteni.

hirdetés

 

Jelenleg három minőségi kategória van: a classicus, a prémium és a szuper prémium. A classicus kategóriába sorolható a borok többsége, amely a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja.

 

A prémium kategóriába sorolt borok, a classicusnál szigorúbb szabályozásnak felelnek meg, sokkal több egyedi dűlő jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további sajátos értékeket mutatnak. A szuper prémium bor csak 100% cabernet francból készülhet és nagyon komoly további kritériumoknak kell megfelelnie.

 

Eredetvédett boraik védjegye a magyar kikerics, ez minden villányi bor védelmét és hitelét jelzi. A kikerics egyedülálló, kizárólag a Szársomlyó hegy déli oldalán, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virágunk.

 

A villányi bor is ilyen, mert a Szársomlyó és a Villányi hegység hegyoldalaiban, dombtetőin és völgyeiben, a legtöbb meleget élvező szőlőültetvények terméséből készül. Ahogy a kikerics védett növénye a magyar élővilágnak, úgy védik a villányi bor eredetét és karakterét is, mint a magyar borkultúra kincsét. Keressék a villányi borok címkéjén a kikericset!

 

A bormustra belépőjegyének megvásárlásával támogassák Önök is a bordalfesztivál rendezését és a bordalban megfogalmazott magyar műveltség ismertté tételének önzetlen szándékát!

 

A Bormustráról bővebben: villanyiborvidek.hu, jegyvásárlás: jegymester.hu

 

Forrás: Villány-Siklósi Borút Egyesület

Kapcsolódó cikkek

Siófok, 2016. március 11. - A Tokaji borvidék borászatai vitték a prímet az idei Országos Syngenta Borversenyen. Mint a siófoki díjátadón kiderült: a legjobb tizenkét nedűből öt Tokaj térségéből került ki, a többi öt borvidékről érkezett. A zsűri döntésének értékelésekor elhangzott: az idei versenyen jól szerepeltek a 2015-ös évjárat borai is, különösen a rozé lett kiemelkedő. Vörösborok kategóriájában pedig Eger, Villány és a Szekszárd borászatai jeleskedtek.

Budapest, 2016. március 4. - A hidegkávé-készítési eljárás nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időben. Az úgynevezett cold brew coffee elsősorban mély ízvilága miatt vált közkedveltté, és nem keverendő össze a jegeskávéval.

okesv-pecsi-csapat400b-1456072964.jpg

Budapest, 2016. február 22. - Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását pénteken a Hungexpón megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország miskolci csapata vehette át az aranyérmet.