Újra felcsendülnek a villányi prémiumok

2016. szeptember 16., péntek 06:05

Pécs, 2016. szeptember 16. - A Villány-Siklósi Borút borászatai hatodik éve állnak a kultúra mellé, hogy boraikat kóstoltatva segítsék az Európai Bordalfesztiválok szervezését. Szeptember 24-én, a Kodály Központ aulájában 17.00 és 19.00 óra között a borvidék változatosságát szeretnék megmutatni boraikban.

Fedezzék fel a Villányi borvidék sokszínűségét abban a 19 eredetvédett, PRÉMIUM villányi borban, amelyek ékes bizonyítékai borászaink lelkiismeretességének és minőség iránti elköteleződésének! Találják meg a borokban a villányi terroir-t: embert, hagyományt, természetet, talajt!

 

Prémium, azaz magas minőség. A Villányi borvidék az országban elsőként dolgozott ki 2006-ban egy átfogó eredetvédelmi rendszert. Az itt termesztett szőlőt és az itt termelt borokat szigorú szabályok szerint kell művelni és készíteni.

hirdetés

 

Jelenleg három minőségi kategória van: a classicus, a prémium és a szuper prémium. A classicus kategóriába sorolható a borok többsége, amely a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja.

 

A prémium kategóriába sorolt borok, a classicusnál szigorúbb szabályozásnak felelnek meg, sokkal több egyedi dűlő jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további sajátos értékeket mutatnak. A szuper prémium bor csak 100% cabernet francból készülhet és nagyon komoly további kritériumoknak kell megfelelnie.

 

Eredetvédett boraik védjegye a magyar kikerics, ez minden villányi bor védelmét és hitelét jelzi. A kikerics egyedülálló, kizárólag a Szársomlyó hegy déli oldalán, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virágunk.

 

A villányi bor is ilyen, mert a Szársomlyó és a Villányi hegység hegyoldalaiban, dombtetőin és völgyeiben, a legtöbb meleget élvező szőlőültetvények terméséből készül. Ahogy a kikerics védett növénye a magyar élővilágnak, úgy védik a villányi bor eredetét és karakterét is, mint a magyar borkultúra kincsét. Keressék a villányi borok címkéjén a kikericset!

 

A bormustra belépőjegyének megvásárlásával támogassák Önök is a bordalfesztivál rendezését és a bordalban megfogalmazott magyar műveltség ismertté tételének önzetlen szándékát!

 

A Bormustráról bővebben: villanyiborvidek.hu, jegyvásárlás: jegymester.hu

 

Forrás: Villány-Siklósi Borút Egyesület

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. január 15. - A vendéglátóhelyek és a nagyközönség pozitív visszajelzései alapján a Magyar Turizmus Zrt. 2016-ban már 11. alkalommal szervezi meg néphagyományra épülő gasztronómiai keresletélénkítő akcióját, a Torkos Csütörtököt február 11-én. Az új, szerethető arculattal büszkélkedő Torkos Csütörtök idén egyúttal az MT Zrt. szervezésében zajló „Gasztroélmények Éve 2016” tematikus programsorozat nyitánya is lesz. Idén részben változik a feltételrendszer is: az étterembe járás és az új ízek felfedezésének népszerűsítésére létrehozott akció során az alkoholtartalmú italokat nem lesz kötelező féláron adni. Minden másra, a teljes étel- és alkoholmentes ital fogyasztásra továbbra is 50% kedvezményt kell adniuk a csatlakozó vendéglátóhelyeknek.

kurtoskalacs-megbontott-vszhuba400-1425734356.jpgBudapest-Bécs, 2015. március 8. - Több nívós gasztronómiai összeállítás is megjelent az elmúlt időszakban Magyarországról a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai tevékenységének eredményeként.

Pécs, 2015. április 10. - Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére ma és holnap a baranyai megyeszékhelyen.