Százhatvanhárom éves a chips

2016. augusztus 28., vasárnap 07:05

chips400-1472331700.jpg

Budapest, 2016. augusztus 28. - Egy amerikai étteremben 163 éve, augusztus 24-én készült el az első chips. A chips elkészítése nem egy megtervezett folyamat volt, és íze is rengetegszer változott 1853 óta. Hazánkban egy évtizedig a sós íz volt az egyeduralkodó, ám az utóbbi időben a magyarok is nyitottabbá váltak a különleges ízesítésekre.

Az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint a hagymával kombinált tejfölös-tejszínes-sajtos és a paprikás-chilis-pepperonis változatok mellé mára szorosan felzárkóztak a húsos és a különféle pikáns, egzotikus fajták is.

 

George Crum 1853-ban egy amerikai étteremben dolgozott szakácsként. Augusztus 24-én egy rendkívül elégedetlen vendéggel volt dolga, ugyanis állandóan visszaküldte a krumplit arra hivatkozva, hogy túl vastag szeletekre vágta és nem eléggé ropogós. Crum egyre vékonyabb szeleteket készített, végül a túl igényes vendég bosszantására annyira vékony krumplit sütött, hogy már a villát sem lehetett beleszúrni. Ahelyett azonban, hogy az így felszolgált burgonyát is visszaküldte volna, a vendég jó étvággyal elfogyasztotta azt, nagyon ízlett neki. Így indult el hódító útjára a burgonyachips.

hirdetés

 

Európába csak később érkezett

 

Európában csak a II. Világháború után vált népszerűvé a chips. Magyarországra még később, a 90-es években jutott el, és az egy főre jutó chipsfogyasztás napjainkban is nagyon alacsony, mindössze 400g/fő/év az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint. Ezzel a mennyiséggel csak Bulgáriát előzzük meg a rangsorban az európai országok közül. A világcsúcstartó amerikaiak ennek a 20-szorosát (8000g), míg az Európa-bajnok norvégok a 7.5-szeresét (3000g) fogyasztják el évente. Évi 400 gramm chips a teljes a só bevitelünknek mindössze 1 ezrelékét tartalmazza.


Lényegében a II. világháborúnak köszönhette megalakulását az európai chipspiac egyik vezető gyártója, a Chio cég is. Az Opel család gyárát teljesen lebombázták és széthordták, így egy új iparág felé kellett nyitniuk. A család néhány tagja gazdálkodással, élelmiszer-feldolgozással kezdett foglalkozni. 1962-ben Carlo, Heinz és Irmgard Opel itt alapították meg a Chio Chips GmbH-t. A Chio név az alapítók keresztneveinek kezdőbetűiből, valamint az Opel családnév első betűjéből állt össze. A gyárat és a márkát 1977-ben a német Intersnack snackgyártó vásárolta meg. További érdekesség, hogy hazánkban éppen 25 évvel ezelőtt kezdte meg működését a Chio termékeket is gyártó Intersnack Magyarország Kft.

 

Egészséges étrendbe is illeszthető

 

A burgonyachips az évek során sokat változott. A 100 évvel ezelőtti disznózsírt mára leváltotta a pálmaolaj, sőt a prémium gyártók egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó napraforgó olajban sütik a szeleteket. A néhány évtizeddel ezelőtt előforduló transz-zsírsav természetesen már mutatóban sem észlelhető a termékekben, sótartalma pedig kisebb, mint a kenyéré. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a mértéktartás és a rendszeres sport, ezek betartásával bármilyen snack beiktatható a heti étrendbe.

 

Forrás: Intersnack, bővebben: youtube.com

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. július 17. - Lángosozó a Balaton-parton vagy éppen egy budapesti strandon, esetleg egy nyüzsgő piacon az ország bármely pontján? A Vénusz Lángos Voks oldal segítségével mindenki megtalálhatja, hol érdemes ezt a magyar street food klasszikust megkóstolni. Már ötödik alkalommal hirdette meg a Vénusz - a finom lángosok elengedhetetlen hozzávalója - az országos lángosversenyt.

fuszerek-1394686704.jpgHa szeretnénk valami újat kipróbálni, vagy csak valami szokatlan, pikáns ízt adni ételeinknek, adjunk hozzájuk olyan fűszereket, melyek eddig még biztosan nem voltak a szekrényben!

Budapest, 2016. április 27. - A NetPincér legfrissebb Trendelő riport  kutatása 14 magyar város, település elmúlt negyedéves online ételrendelési szokásait vizsgálta. A felmérés a rendelési szokásokat reprezentáló tekintélyes adathalmazt többféle kérdés mentén dolgozta fel, többek között a lakosságszámból kiindulva az egy főre jutó rendelések arányában hasonlította össze a kutatásban részt vevő településeket. A felmérés eredményeképpen számos olyan adat és összefüggés került napvilágra, amely előzetes várakozásainkra rácáfolva komoly meglepetéseket okozott.