Sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn

2014. december 11., csütörtök 06:05

turogomboc400-1418274333.jpgBudapest, 2014. december 11. - Megjelent Bereznay Tamás Süteményeskönyvének kibővített kiadása. A Boook Kiadó gondozásában kiadott Süteményeskönyv az olvasóké mellett a szakma legmagasabb elismerését is kivívta, hiszen az első, 2010-ben megjelent kiadás elnyerte a Gourmand World Cookbook Award „Best Chef Book in Hungary 2010” díját.

A Süteményeskönyvbe Bereznay Tamás a közkedvelt édességeket válogatta össze - hiszen „a divatok jöhetnek-mehetnek, de a mákos rétes száz év múlva is mákos rétes lesz” -, valamint a fő hozzávalók szerint csoportosította a recepteket.  A könyvben több mint száz recept található, a legegyszerűbb bögrés mákostól kezdve a kissé bonyolultabb ekler fánkig.

 

A mind tartalmában, mind megjelenésében izgalmasan megújult könyvet az ország egyik legmodernebb és legjobban felszerelt profi konyhai oktató és továbbképző központjában, a Metro Gasztroakadémián mutatták be, amelynek Bereznay Tamás a szakmai vezetője.

 

A könyv bemutatóján az ismert szakács segítségével készíthették el a jelenlévők a túrógombócot, amely tökéletes és mesteri kivitelezéséhez Bereznay Tamás számos titkot elárult. Így azt, hogy nem kell a túrógombóchoz sót, vagy cukrot adni; vagy, hogy a gombócok megformázásánál praktikus fagylaltos kanalat használni. Különlegessé pedig úgy tehetjük a gombócot, hogy a zsemlemorzsába darált diót keverünk.

hirdetés

 

Bereznay Tamás szerint a legfontosabb mégis a bátorság, és jó kedv, mert ”sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn.”

 

Bereznay Tamás túrógombócának receptje:
1 kg túró
2 ek búzadara
2 ek liszt
4 ek olaj
1 tojás
2 ek zsemlemorzsa

a forgatáshoz:  10 dkg zsemlemorzsa, 4 dkg vaj

 

A túróhoz hozzákeverjük a búzadarát, majd a lisztet, az olajat, a tojást és végül a zsemlemorzsát (nagyon fontos, hogy a sorrendet tartsuk be!). Hűtőben fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő vízbe dobjuk őket, és miután feljöttek a víz tetejére, még egy percig főzzük a gombócokat.

 

Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a zsemlemorzsát ropogós aranybarnára pirítjuk benne. Ebben forgatjuk meg még forrón a kifőtt gombócokat. Tálaláskor ne felejtsünk el porcukorral és reszelt citromhéjjal elkevert tejfölt adni hozzá.

 

Bereznay Tamásról

 

Elmondása szerint kölyök kora óta imád főzni, ez az élete. 2001 és 2010 között a Kárpátia étterem konyhafőnöke. Nemcsak Sólyom László köztársasági elnök, de szinte valamennyi ország legfőbb vezetője megkóstolta Tamás gasztronómiai remekeit. Többek között a brit trónörökös, Károly herceg, I. János Károly spanyol király, Károly Gusztáv svéd király, George Bush és Vladimir Putyin is szerepelt a híres étterem vendéglistáján. Mindig fontosnak tartotta, hogy tudását megossza másokkal. Ezért tette le a voksát a METRO mellett, és lett a Gasztroakadémia tanácsadója és szakmai vezetője. Remekül harmonizál benne 25 év gyakorlati tapasztalata és az oktatói „véna”, így képzésein az izgalmas újdonságok mellett a napi munkához elengedhetetlenül fontos praktikus tanácsokra is számíthatnak a résztvevők.

 

Forrás: METRO Magyarország

 

sutemenyeskonyv-borito-1418274359.jpg

Kapcsolódó cikkek

palinka400-1397187798.jpgPécs, 2014. április 11. - Az idei pálinkaverseny már a negyedik hasonló megmérettetés lesz a Kelet-Mecsekben található Kárászon. A rangos zsűri és a korábbi sikeres szervezések nívós versenyt sejtetnek.

8-1354371027.jpgTavasz, Mecsek, medvehagyma. Nem csak Baranya lakosait hozza izgalomba a különleges növény, ami az utóbbi években kuriózumként vonult be a gasztronómiába.

palkonyha400-1410205886.jpgDebrecen-Palkonya, 2014. szeptember 9. - A debreceni Nagyerdőben rendezték meg vasárnap a vidéki éttermek legjavát bemutató Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei, sorban már a hatodik gasztronómiai parádéját, amelynek baranyai vonatkozása is volt.