Stílusos vidéki éttermek találkozója 6.0

2014. szeptember 9., kedd 06:00

palkonyha400-1410205886.jpgDebrecen-Palkonya, 2014. szeptember 9. - A debreceni Nagyerdőben rendezték meg vasárnap a vidéki éttermek legjavát bemutató Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei, sorban már a hatodik gasztronómiai parádéját, amelynek baranyai vonatkozása is volt.

A vidéki csúcsgasztronómia rendezvényén olyan fogásokat szolgáltak fel, amelyekhez az alapanyagokat az éttermek 30 kilométeres körzetéből szerezték be, így a vendégek „keresztül-kasul” megkóstolhatták a magyar vidék ízeit - derült ki Balogh Károly, a házigazda IKON Debrecen egyik tulajdonosának szavaiból.

 

A SVÉT Egyesületbe tömörülő éttermi csoport tagjai mindannyian a szívből jövő, vidéki vendéglátást tartják legfontosabb célkitűzésüknek. A gasztronómiai parádén jellegzetes ételeivel ott volt a tagok közül az encsi Anyukám Mondta étterem, a balatonfüredi Baricska Csárda, a veszprémi Chianti Étterem, a debreceni IKON Étterem, a balatonszemesi Kistücsök Étterem, az egri Macok Étterem és Borbár, a villányi Mandula Étterem és Borbár, a noszvaji Nomád Hotel&Campsite, a szigetmonostori Rosinante Fogadó, a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbár, és a perbáli Walter Vendéglő.

hirdetés

 

Hagyomány, hogy SVÉT-tagok mellett vendég éttermek is részt vesznek az eseményen, sőt helyi termelők, beszállítók, gasztronómiai képviselők is bemutatkoznak a rendezvényen.

 

A nagyerdei Békás-tó partján rendezett gasztronómiai parádén így ott volt a palkonyai Palkonyha (képünkön - fotó: www.palkonyha.hu), a soproni Erhardt Étterem és Panzió, a kemencés ételeiről híres Tuba Tanya, a PM Choco kézműves csokoládé, a Cut'N'Coffee kávépörkölő szalon, a Nárcisz Birtok sajtmanufaktúra, a Tuzséri pálinkafőző manufaktúra, a Séfakadémia főzőiskola és a Butiq Bisztró egyedi koktéljaival - sorolta az IKON tulajdonosa.

Külön érdekessége volt az eseménynek a debreceni pároskolbásztöltő séfpárbaj - tette hozzá. Ezzel összefüggésben Papp László, Debrecen alpolgármestere elmondta: a város kezdeményezi a debreceni pároskolbász hungarikummá nyilvánítását. Történészek és gasztronómiai szakemberek kutatják a debreceni páros eredeti receptjét, illetve elkészítésének ősi fogásait, hogy visszahozzák azokat az ízeket, amelyek annak idején híresé tették a debreceni csemegét - tette hozzá az alpolgármester.

 

Az idei SVÉT-házigazda IKON határozott célja egyébként, hogy az éttermen keresztül a cívisváros is felkerüljön a magyar és az európai gasztronómiai térképre - mondta el Balogh Károly.

 

Forrás: MTI, további információk: www.svet.hu

Kapcsolódó cikkek

koktelok400-1434488055.jpgBudapest, 2015. június 17. - A magyarok kétharmada szívesen koktélozik, kedvenceink a gyümölcsös, édes koktélok, ugyanakkor a fővárosiak szívesen isszák a ciderkoktélokat is - derült ki egy országos felmérésből.

het-patak-gyongye400-1414089694.jpgBudapest-Baranya, 2014. október 23. - A Magyar Nemzeti Parkok és a natúrparkok ízei mutatkoznak be a hosszú hétvégén. Országszerte hét helyszínen - Kőszegen, Tihanyban, Tatán, Alsómocsoládon, Hollókőn, Hortobágyon és Békéscsabán - várják színes programokkal és a tájegységre jellemző ínyencségekkel az érdeklődőket a Vidékjáró című sorozat részeként.

chips400-1472331700.jpg

Budapest, 2016. augusztus 28. - Egy amerikai étteremben 163 éve, augusztus 24-én készült el az első chips. A chips elkészítése nem egy megtervezett folyamat volt, és íze is rengetegszer változott 1853 óta. Hazánkban egy évtizedig a sós íz volt az egyeduralkodó, ám az utóbbi időben a magyarok is nyitottabbá váltak a különleges ízesítésekre.