Stílusos vidéki éttermek találkozója 6.0

2014. szeptember 9., kedd 06:00

palkonyha400-1410205886.jpgDebrecen-Palkonya, 2014. szeptember 9. - A debreceni Nagyerdőben rendezték meg vasárnap a vidéki éttermek legjavát bemutató Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei, sorban már a hatodik gasztronómiai parádéját, amelynek baranyai vonatkozása is volt.

A vidéki csúcsgasztronómia rendezvényén olyan fogásokat szolgáltak fel, amelyekhez az alapanyagokat az éttermek 30 kilométeres körzetéből szerezték be, így a vendégek „keresztül-kasul” megkóstolhatták a magyar vidék ízeit - derült ki Balogh Károly, a házigazda IKON Debrecen egyik tulajdonosának szavaiból.

 

A SVÉT Egyesületbe tömörülő éttermi csoport tagjai mindannyian a szívből jövő, vidéki vendéglátást tartják legfontosabb célkitűzésüknek. A gasztronómiai parádén jellegzetes ételeivel ott volt a tagok közül az encsi Anyukám Mondta étterem, a balatonfüredi Baricska Csárda, a veszprémi Chianti Étterem, a debreceni IKON Étterem, a balatonszemesi Kistücsök Étterem, az egri Macok Étterem és Borbár, a villányi Mandula Étterem és Borbár, a noszvaji Nomád Hotel&Campsite, a szigetmonostori Rosinante Fogadó, a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbár, és a perbáli Walter Vendéglő.

hirdetés

 

Hagyomány, hogy SVÉT-tagok mellett vendég éttermek is részt vesznek az eseményen, sőt helyi termelők, beszállítók, gasztronómiai képviselők is bemutatkoznak a rendezvényen.

 

A nagyerdei Békás-tó partján rendezett gasztronómiai parádén így ott volt a palkonyai Palkonyha (képünkön - fotó: www.palkonyha.hu), a soproni Erhardt Étterem és Panzió, a kemencés ételeiről híres Tuba Tanya, a PM Choco kézműves csokoládé, a Cut'N'Coffee kávépörkölő szalon, a Nárcisz Birtok sajtmanufaktúra, a Tuzséri pálinkafőző manufaktúra, a Séfakadémia főzőiskola és a Butiq Bisztró egyedi koktéljaival - sorolta az IKON tulajdonosa.

Külön érdekessége volt az eseménynek a debreceni pároskolbásztöltő séfpárbaj - tette hozzá. Ezzel összefüggésben Papp László, Debrecen alpolgármestere elmondta: a város kezdeményezi a debreceni pároskolbász hungarikummá nyilvánítását. Történészek és gasztronómiai szakemberek kutatják a debreceni páros eredeti receptjét, illetve elkészítésének ősi fogásait, hogy visszahozzák azokat az ízeket, amelyek annak idején híresé tették a debreceni csemegét - tette hozzá az alpolgármester.

 

Az idei SVÉT-házigazda IKON határozott célja egyébként, hogy az éttermen keresztül a cívisváros is felkerüljön a magyar és az európai gasztronómiai térképre - mondta el Balogh Károly.

 

Forrás: MTI, további információk: www.svet.hu

Kapcsolódó cikkek

gasztroangyal-harkany400-1395505804.jpgKét napot Harkányban töltött stábjával Borbács Marcsi, aki ittléte során számos helyi gasztronómiai különlegességgel ismerkedett meg, illetve ő maga is temérdek tudással gyarapította a vendéglátók főzőtudományát.

szurkemarha400-1410207616.jpgBudapest, 2014. szeptember 9. - A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Piacszövetkezet közösen szervezi meg szeptember 12-14-én a Szürkemarha Vigadalmat a Vajdahunyad várában.

sor-pizza400-1405169748.jpgBudapest, 2014. július 13. - Jelentősen nőtt a szurkolás közben rendelők aránya Magyarországon, a vb közben harmadával többen szerezték be így a vacsorát a megszokottnál. Az ételek mellett az italok is slágertermékké váltak: legtöbben a pizzát és a sört választották - derül ki a foodpanda.hu adataiból.