Pécs rántott sajtban erős, Budaörs a pizzakirály

2016. április 27., szerda 06:10

Budapest, 2016. április 27. - A NetPincér legfrissebb Trendelő riport  kutatása 14 magyar város, település elmúlt negyedéves online ételrendelési szokásait vizsgálta. A felmérés a rendelési szokásokat reprezentáló tekintélyes adathalmazt többféle kérdés mentén dolgozta fel, többek között a lakosságszámból kiindulva az egy főre jutó rendelések arányában hasonlította össze a kutatásban részt vevő településeket. A felmérés eredményeképpen számos olyan adat és összefüggés került napvilágra, amely előzetes várakozásainkra rácáfolva komoly meglepetéseket okozott.

A legek nyomába eredtünk a NetPincér legfrissebb, a rendelési szokásokat országosan vizsgáló kutatása alapján. Persze joggal vágja rá mindenki azonnal, hogy nyilván Budapesten rendelik a legtöbbet minden ételféleségből, de ha a lakosságszám alapján az egy főre vetített rendeléseket vizsgáljuk, akkor már korántsem ilyen egyértelmű a kép.

 

Összességében elmondható, hogy a 2016 első negyedévében leadott rendelések többségét 11 óra körül és 19 óra magasságában adták le. A legnépszerűbb ételek egyértelműen a pizza, a rántott sajt, a gyros tál és a mogyorókrémes palacsinta. Az, hogy melyik ételféleség vezeti a rendelési toplistát, az alábbiakból kiderül.

 

A rendelések királya még mindig Budapest

 

Bár a vidéki várososok ételrendelési számai szép növekedést mutattak az elmúlt időszakban, a 14 települést érintő kutatás szerint az egy főre jutó kajarendelések aránya (db/fő) még mindig Budapesten a legnagyobb. A további települések sorrendje a következő:

2. Pécs
3. Budaörs
4. Győr
5. Sopron

 

A legédesszájúbb város

 

hirdetés

A kutatás megállapította, hogy az összes ételtípusra vetített rendelések között az első helyen egy édesség áll. Két ilyen település van Magyarországon: Győr és Budapest. Ráadásul mindként helyen a mogyorókrémes palacsinta vezeti a rendelési listát. A felmérés alapjául szolgáló lakosságszámhoz viszonyított rendelés alapján az abszolút győztes Győr, ahol majdnem másfélszer akkora az egy főre jutó mogyorós palacsinta rendelési szám, mint Budapesten.

 

Budaörs a pizzakirály

 

A kutatásból kiderül, hogy az egy főre vetített pizzarendeléseket vizsgálva egyértelműen Budaörs vezeti a rangsort. Összehasonlítva a második helyezett Péccsel megállapítható, hogy Budaörsön több, mint másfélszer annyi pizzát rendeltek az elmúlt 3 hónapban. A lista 3. helyén egyébként Gödöllő végzett.

 

A legolaszabb magyar város

 

Kecskemét az egyetlen település, ahol az első 3 legnépszerűbb étel mindegyike pizza: a Sonkás, a Pikáns és a Predátor pizza az első három helyezett.

Melyik az ország legnépszerűbb pizzája? A Hawai 2 település kivételével mindenhol benne van a top 5-ben, 4 első, 3 második és 2 harmadik helyet tudhat magáénak. Őt követi szoros versenyben a magyaros pizza.


A legfurcsább pizzanevek a legnépszerűbb pizzák között?

 

• Predátor (paradicsomos alap, sajt, sonka, kolbász, tarja, bazsalikom, füstölt sajt)

• Elmebeteg (Paradicsomos alap, sonka, kolbász, bacon, tarja, csirkemell, bolognai ragu, mozzarella, trappista)
• Hústorony (paradicsomszósz, sajt, sonka, szalámi, bacon, csirkemell)
• Gusztaság (paradicsomos alap, bacon, csípős paprika, kolbász, lila hagyma, füstölt mozzarella sajt)

 

További érdekes pizzanevek a listáról

 

• Bagoly vacsorája pizza

• Keménylegeny pizza
• Kifog rajtad pizza

 

A nagy ütközet: Olasz vs. törög

 

A gyros és döner ugyanannak az ételnek a görög és a török változatát jelöli. Magyarországon az előbbi elnevezés terjedt el, sokszor még török gyors éttermekben is gyros néven árulják a dönert. Ezért kompromisszumos megoldásként - egyúttal kibékítve a két ország közötti évszázados ellentéteket –  a két nép nevének egyesítéséből származó törög elnevezéssel illetik a magyarországi gyrosok atyját.

 

A felmérésben részt vevő 14 várost vagy települést megvizsgálva 10 olyan település van, ahol vagy valamilyen pizzaféleség, vagy valamilyen gyros változat vezeti a rendelési listát. Meglepő módon a győztes egyértelműen a gyros, hiszen a 14-ből 7 településen ez a No1. rendelt kaja, míg a pizza összesen 3 helyen a favorit.

 

Pécs és Sopron rántott sajt nagyhatalom

 

További érdekesség, hogy rajtuk kívül csak a mogyorókrémes palacsintának (Győr és Budapest) és a rántott sajtnak (Pécs és Sopron) sikerült első helyet elérnie.

 

Trappista vagy camambert?

 

Ha Önt is évek óta furdalja a kíváncsiság, hogy az emberek milyen arányban rendelnek trappista, és milyen arányban camambert sajtból készülő rántott sajtot, akkor most jó hírrel szolgálhatunk, végre lehull a titokról a lepel. A rántott sajt rendelés fellegvárának számító Pécsett 2,5 az 1-hez a trappista:camambert rendelési arány.

 

Ne hagyjuk a körítést!

 

A kedvenc köreteket megvizsgálva is érdekes megállapításokra juthatunk. Abban semmi meglepő nincs, hogy a vizsgált települések túlnyomó többségében a hasábburgonya viszi a prímet. Azonban van néhány igazán különc település: míg Szegeden a fűszeres steakburgonya taszította le trónjáról a rósejbnit, addig Miskolcon teljesen érthetetlen módon a bolognai spagetti a legnépszerűbb a köret kategóriában.

Melyik a “leg gasztro-kreatívabb” magyar város?

 

Érdekes adat a kutatásból, hogy Gödöllőn meglepően magas aránnyal a Kívánság pizza vezeti a pizza rendelési listát, vagyis egy olyan pizzaféleség, ahol a feltétek típusát és arányát a megrendelő fantáziájára bízzák. Ezek alapján bátran kijelenthetjük, hogy Gödöllő a leg gasztro-kreatívabb magyar város.

___

 

A kutatás 2016. január 1- április 15 között leadott érvényes rendelések adataiból készült. A kutatásban résztvevő városok, települések: Budaörs, Debrecen, Dunkeszi, Érd, Gödőllő, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged, Tatabánya.

 

Forrás: NetPincér

Kapcsolódó cikkek

Az ausztriai lichtenwörthi haláltáborban fogva tartott nők által leírt receptekből jelenik meg a Szakácskönyv a túlélésért című kötet. A szénnel és grafitfoszlányokkal papírfecnikre körmölt 149 receptet tartalmazó könyvet csütörtökön mutatják be Budapesten.

fuszerunnep1-400-1431056116.jpgPécs, 2015. május 8. - A gasztronómia, az ízek, az illatok és a zene áll a középpontban a Pécsi Fűszerünnepet is magában foglaló Bor, Mámor, Pécs nevet viselő, vasárnapig tartó rendezvényen.

borospohar400-1471880223.jpg

Budapest, 2016. augusztus 23. - Új, hiánypótló mobilalkalmazás készült a borturizmus és a gasztronómia szerelmeseinek. A Kóstolom névre keresztelt app segítségével egy gombnyomásra elérhetők a legfontosabb tudnivalók hazánk 22 borvidékének borairól, borászatairól, illetve vendéglátó- és szálláshelyeiről.