Öt erős, de hasznos fűszer

2013. szeptember 30., hétfő 11:00

Vajon lehet úgy főzni, hogy az felrázzon? Adj fantasztikus ízeket ételeidnek és étkezz egészségesen! Körülnéztünk a séfek fűszerkeverékei között. Már csak annyi a dolgod, hogy kiválasztod kedvenced és egészségesen készíted el!

Garam Masala

 

Ez a pikáns és illatos indiai ételízesítő, melynek szó szerinti jelentése csípős keverék, erős és egy csipetnyit édes ízzel bolondítja meg fogásaidat. Fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág különböző keverési variációiból készül. Kiválóan illik az indiai fogásokhoz, azonban kipróbálhatod halhoz, disznóhoz, csirkéhez, bárányhoz, zöldségekhez, levesekhez és burgonyához is egyaránt.

 

Így lesz egészséges: Komplex ízzel járul hozzá ételünkhöz, ezért visszavehetünk a sóhasználatból.

hirdetés

 

Füstölt pirospaprika

 

Ennek a fűszernek jellegzetesen csípős, füstös és gazdag ízvilága van. Különböző étkezési és/vagy chili paprikákból készítik el pörköléssel majd őrléssel. Ez a fűszernövény komplex, füstölt, erőteljes ízt kölcsönöz kiadós leveseinkhez, pörköltekhez, rizs ételekhez, paradicsomszószokhoz és szószokhoz. Emellett kiváló alapanyaga lehet pácoknak, valamint fűszerkeverékeknek.

 

Így lesz egészséges: Ha csípősen eszed, nagyon jól teszed! A paprika ízét a capsaitin tartalma adja meg, mely ugyanakkor egy antioxidáns, amely megvédi sejtjeinket a károsodástól.


Allspice fűszerkeverék

 

Ez egy karakteres, édes és illatos fűszernövényekből álló keverék Közép-Amerikából. Íze akár a szegfűszeg, a fahéj és szerecsendió elegye. Nélkülözhetetlen összetevője a karibi rántásnak, de feldobhatjuk vele a curry-t valamint a chilinket is. Ízletessé válik tőle desszertünk is, tehetjük süteménybe és pudingba is egyaránt.

 

Amiért egészséges: Jelenleg is kutatják azt, hogy egyes összetevői hogyan segíthetnek a rák leküzdésében.

 

Zellermag

 

Kissé keserű fűszer, a zeller koncentráltabb formában. Locsoljunk belőle sütés előtt a steak-re, valamint hozzáadhatjuk levesekhez, pörköltekhez, fasírthoz, hamburgerhez, különböző pácokhoz.

 

Amiért egészséges: Kálciumban és vasban gazdag, kitűnően ízesíti az alacsony nátriumtartalmú fogásokat, így nem kell annyira sózni.

 

Koriander

 

Gyógynövénymagok keveréke teszi ki, enyhe, pirított, kissé citromos ízű. Használj őrölt koriandert levesekhez, pörköltekhez, húsokhoz, süteményekhez és egyéb sült finomságokhoz! A zúzott koriandermagok megízesíthetik hamburgerünket, pácainkat és önteteinket egyaránt. Hagyj meg néhány magot egészben a fűszerdarálóban, hogy bármikor felhasználhasd őket!

 

Amiért egészséges: Kutatók vizsgálják, segíthet-e csökkenteni a koleszterinszintet.

 

Forrás: napidoktor.hu/Leisztner Döníz

Kapcsolódó cikkek

het-patak-gyongye400-1414089694.jpgBudapest-Baranya, 2014. október 23. - A Magyar Nemzeti Parkok és a natúrparkok ízei mutatkoznak be a hosszú hétvégén. Országszerte hét helyszínen - Kőszegen, Tihanyban, Tatán, Alsómocsoládon, Hollókőn, Hortobágyon és Békéscsabán - várják színes programokkal és a tájegységre jellemző ínyencségekkel az érdeklődőket a Vidékjáró című sorozat részeként.

gasztroangyal-harkany400-1395505804.jpgKét napot Harkányban töltött stábjával Borbács Marcsi, aki ittléte során számos helyi gasztronómiai különlegességgel ismerkedett meg, illetve ő maga is temérdek tudással gyarapította a vendéglátók főzőtudományát.

villanyifranc-poharban400-facebock-foto-bergics-balazs-1473310848.jpg

Budapest, 2016. szeptember 8. - A Budapest Borfesztiválon - szeptember 8. és 11. között - a Villányi borvidék borászatai az Oroszlános Udvarban várnak mindenkit szeretettel a Villányi Korzón.