Nemzetközi portugieserszemle és borkóstoló Pécsen

2015. április 10., péntek 05:41

Pécs, 2015. április 10. - Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére ma és holnap a baranyai megyeszékhelyen.

Az önkormányzat támogatásával harmadik alkalommal sorra kerülő, Portugieser du Monde nevet viselő megmérettetésen 8 ország termelőinek 65 portugieser borát és legalább 25 százalékban portugiesert tartalmazó házasítását mutatják be - mondta el az MTI-nek Győrffy Zoltán főszervező.

 

Hozzátette: a mintákat az első napon nemzetközi szakértő zsűri értékeli, a borokból másnap a nagyközönségnek tartanak kóstolót 15 és 20 óra között a Zsolnay Kulturális Negyedben.

hirdetés

 

Győrffy Zoltán hangsúlyozta: a szemlével a Közép-Európában elterjedt, és a régió "kikerülhetetlen" szőlőjéből készülő vörösborra szeretnék felhívni a figyelmet, amely ritkán kerül reflektorfénybe az olyan világfajták mellett, mint a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot vagy a pinot noir.

 

E fajta sokkal többre képes, mint amire a legtöbben és a legtöbb helyen használják, nemcsak friss, könnyű primőr, hanem magas minőségű, különleges borok készítésére is alkalmas - mondta a főszervező. Hozzátette, hogy a termelőknek ezért is érdemes a jelenleginél több figyelmet szentelniük a portugiesernek.

 

Győrffy Zoltán úgy vélte, hogy a portugieser megbecsültségét növelné a fajtakutatás beindítása, amely tudományos hátteret biztosítana a szőlészek és borászok munkájához.

 

Forrás: MTI, bővebben: www.pecsiborozo.hu/portugieser

Kapcsolódó cikkek

medvehagymaszedes400-1459596613.jpg

Pécs, 2016. április 3. - Gasztronómiai különlegességek mellett kulturális programokkal és koncertekkel is várja vendégeit a Medvehagyma Fesztivál, amelyet április második hétvégéjén immár tizenharmadik alkalommal rendeznek meg Orfűn.

Pécs, 2016. szeptember 16. - A Villány-Siklósi Borút borászatai hatodik éve állnak a kultúra mellé, hogy boraikat kóstoltatva segítsék az Európai Bordalfesztiválok szervezését. Szeptember 24-én, a Kodály Központ aulájában 17.00 és 19.00 óra között a borvidék változatosságát szeretnék megmutatni boraikban.

gasztroangyal-harkany400-1395505804.jpgKét napot Harkányban töltött stábjával Borbács Marcsi, aki ittléte során számos helyi gasztronómiai különlegességgel ismerkedett meg, illetve ő maga is temérdek tudással gyarapította a vendéglátók főzőtudományát.