Magyar házasítás sikere a portugieserszemlén

2015. április 14., kedd 06:00

kekoporto-foto-rosenzweig400-1428950076.jpgPécs, 2015. április 14. - Magyar, cseh és osztrák bor kapott champion-díjat a hétvégén tartott nemzetközi portugieserszemlén. Az eseményen tizennégy bor, ebből tizenegy magyarországi kapott aranyérmes minősítést.

A szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: az elismerést a Boross Család Pincészete 2012-es évjáratú Villányi Remete Páros Cuvée borával a portugiesert tartalmazó házasítások, a cseh Vit Sedlacek 2012-es Modry Portugal borával az évjáratos portugieserek, az osztrák Harald Schachl 2014-es Blauer Portugieser borával pedig a fiatal portugieserek kategóriában érdemelte ki.

hirdetés

 

A pécsi önkormányzat támogatásával harmadik alkalommal megrendezett, Portugieser du Monde elnevezésű megmérettetésen 8 ország termelőinek 65 portugieser borát és legalább 25 százalékban portugiesert tartalmazó házasítását mutatták be. A mintákat nemzetközi szakértő zsűri értékelte, a borokból a nagyközönségnek kóstolót tartottak a Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

Győrffy Zoltán főszervező korábban az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a szemlével a Közép-Európában elterjedt, és a régió "kikerülhetetlen" szőlőjéből készülő vörösborra szeretnék felhívni a figyelmet, amely ritkán kerül reflektorfénybe az olyan világfajták mellett, mint a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot vagy a pinot noir.

 

E fajta sokkal többre képes, mint amire a legtöbben és a legtöbb helyen használják, nemcsak friss, könnyű primőr, hanem magas minőségű, különleges borok készítésére is alkalmas - mondta. Hozzátette, hogy a termelőknek ezért is érdemes a jelenleginél több figyelmet szentelniük a portugiesernek.

 

Győrffy Zoltán úgy vélte, hogy a portugieser megbecsültségét növelné a fajtakutatás beindítása, amely tudományos hátteret biztosítana a szőlészek és borászok munkájához.

 

Forrás: MTI, fotó: Rosenzweig / Wikipedia (engedély: CC BY-SA 3.0)

Kapcsolódó cikkek

fuszerek-1394686704.jpgHa szeretnénk valami újat kipróbálni, vagy csak valami szokatlan, pikáns ízt adni ételeinknek, adjunk hozzájuk olyan fűszereket, melyek eddig még biztosan nem voltak a szekrényben!

Villány, 2016. január 18. - A Villány-Siklósi Borút Egyesület tájékoztatása alapján ajánljuk a tartalmas kikapcsolódást keresők figyelmébe a Villányi borvidék 2016 első félévében sorra kerülő kiemelt rendezvényeit.

Villány, 2015. november 16. - A legkeresettebb villányi vörösborok alapanyagát jelentő kékszőlő fajtákból is átlagon felüli minőséget és mennyiséget szüreteltek idén ősszel a borvidék termelői - mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára az MTI érdeklődésére.