Magyar házasítás sikere a portugieserszemlén

2015. április 14., kedd 06:00

kekoporto-foto-rosenzweig400-1428950076.jpgPécs, 2015. április 14. - Magyar, cseh és osztrák bor kapott champion-díjat a hétvégén tartott nemzetközi portugieserszemlén. Az eseményen tizennégy bor, ebből tizenegy magyarországi kapott aranyérmes minősítést.

A szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: az elismerést a Boross Család Pincészete 2012-es évjáratú Villányi Remete Páros Cuvée borával a portugiesert tartalmazó házasítások, a cseh Vit Sedlacek 2012-es Modry Portugal borával az évjáratos portugieserek, az osztrák Harald Schachl 2014-es Blauer Portugieser borával pedig a fiatal portugieserek kategóriában érdemelte ki.

hirdetés

 

A pécsi önkormányzat támogatásával harmadik alkalommal megrendezett, Portugieser du Monde elnevezésű megmérettetésen 8 ország termelőinek 65 portugieser borát és legalább 25 százalékban portugiesert tartalmazó házasítását mutatták be. A mintákat nemzetközi szakértő zsűri értékelte, a borokból a nagyközönségnek kóstolót tartottak a Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

Győrffy Zoltán főszervező korábban az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a szemlével a Közép-Európában elterjedt, és a régió "kikerülhetetlen" szőlőjéből készülő vörösborra szeretnék felhívni a figyelmet, amely ritkán kerül reflektorfénybe az olyan világfajták mellett, mint a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot vagy a pinot noir.

 

E fajta sokkal többre képes, mint amire a legtöbben és a legtöbb helyen használják, nemcsak friss, könnyű primőr, hanem magas minőségű, különleges borok készítésére is alkalmas - mondta. Hozzátette, hogy a termelőknek ezért is érdemes a jelenleginél több figyelmet szentelniük a portugiesernek.

 

Győrffy Zoltán úgy vélte, hogy a portugieser megbecsültségét növelné a fajtakutatás beindítása, amely tudományos hátteret biztosítana a szőlészek és borászok munkájához.

 

Forrás: MTI, fotó: Rosenzweig / Wikipedia (engedély: CC BY-SA 3.0)

Kapcsolódó cikkek

turogomboc400-1418274333.jpgBudapest, 2014. december 11. - Megjelent Bereznay Tamás Süteményeskönyvének kibővített kiadása. A Boook Kiadó gondozásában kiadott Süteményeskönyv az olvasóké mellett a szakma legmagasabb elismerését is kivívta, hiszen az első, 2010-ben megjelent kiadás elnyerte a Gourmand World Cookbook Award „Best Chef Book in Hungary 2010” díját.

koktelok400-1434488055.jpgBudapest, 2015. június 17. - A magyarok kétharmada szívesen koktélozik, kedvenceink a gyümölcsös, édes koktélok, ugyanakkor a fővárosiak szívesen isszák a ciderkoktélokat is - derült ki egy országos felmérésből.

nevtelencimlap-1440437071.png

Pécs, 2015. 08. 24. Ha szeretnél belecsöppenni egy amerikai országúti hamburgerező életérzésébe, akkor mindenképpen el kell látogatnod a pécsi, Fald Fel Amerika Retro étterembe. Csodás ízek, megdöbbentő adagok és udvarias kiszolgálás jellemzi leginkább a hely szellemét.