Kárászi Pálinkafőző verseny - Baranyában sikeres a házi pálinka

2012. április 1., vasárnap 15:05

2-1354370844.jpgA baranyai falu a pálinka fővárosává nőheti ki magát.

Hatalmas sikerrel zárult a II. Kárászi Pálinkaverseny. A harmadiknak valószínűleg már új helyszínt kell találni, mert a mesterek és az érdeklődők zsúfolásig megtömték a faluházát.

A tavalyi hatvankilenc minta helyett idén tetemes mennyiségű, százötven féle pálinkával neveztek a versenyre. A minőség pedig nemhogy romlott, de egyenesen javult, legalábbis a szakmabeliekből álló zsűri szerint. Az országban van, ami egyre csak javul: a házipálinka. A Kárászról és környékéről beküldött pálinkák között akadtnem kevés különleges ízesítésű is, így a fahéjas szilva, a csipkebogyó, a dió vagy az eper. Összesen százhét pálinka nyert el érmet a versengésen: harminchét bronz, negyven ezüst és harmincegy arany minősítés született. A zsűri elnöke Béli Géza volt, a Pálinkalovagrend tagja, a dunántúli régió parancsnoka, valamint a pálinka jövedéki szabályozás szakértője. A zsűri egyébként olyan neves tagokból állt, mint Bolyhos László, a Pálinkalovagrend nagykövete, a Bolyhos Pálinkafőzde tulajdonosa, vagy Trepák János, a Pálinkalovagrend nagykövete, az ország legnagyobb kisüsti pálinkafőzdéjének tulajdonosa. A zsűrielnök elmondta, hogy a kárászi verseny az idei eredménnyel a tíz legnagyobb magyarországi verseny közé került. Ez pedig nagyon nagy eredmény egy ilyen kis falunak.

Az elszánt rajongók, akik szívesen utaznak is, május 5-e és 8-a között Budapesten vehetnek részt a VII. Pálinkafesztiválon. Ha valaki kedvet kapott az otthoni főzéshez, jó ha tudja, amennyiben nem adja el a gyümölcspárlatot, tehát csak saját fogyasztásra készíti: a főzést nem kell sehol előre bejelenteni; ötven literig nem kell jövedéki adót fizetni; továbbá száz liter alatt a pálinka előállításához használt készüléket nem kell engedélyeztetni. Ettől eltérő esetben azonban fontos, hogy utánanézzen a pálinkafőzés jogszabályi kereteinek.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

tepertos-pogacsa-citromhab-blogspot-hu400-1384962718.jpgMint hagyományos, különleges terméket az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „Tepertős pogácsát”. Ez az első magyar „hagyományos különleges termék”, amelyet bejegyeztek - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.

sor-pizza400-1405169748.jpgBudapest, 2014. július 13. - Jelentősen nőtt a szurkolás közben rendelők aránya Magyarországon, a vb közben harmadával többen szerezték be így a vacsorát a megszokottnál. Az ételek mellett az italok is slágertermékké váltak: legtöbben a pizzát és a sört választották - derül ki a foodpanda.hu adataiból.

chips400-1472331700.jpg

Budapest, 2016. augusztus 28. - Egy amerikai étteremben 163 éve, augusztus 24-én készült el az első chips. A chips elkészítése nem egy megtervezett folyamat volt, és íze is rengetegszer változott 1853 óta. Hazánkban egy évtizedig a sós íz volt az egyeduralkodó, ám az utóbbi időben a magyarok is nyitottabbá váltak a különleges ízesítésekre.