Kárászi Pálinkafőző verseny - Baranyában sikeres a házi pálinka

2012. április 1., vasárnap 15:05

2-1354370844.jpgA baranyai falu a pálinka fővárosává nőheti ki magát.

Hatalmas sikerrel zárult a II. Kárászi Pálinkaverseny. A harmadiknak valószínűleg már új helyszínt kell találni, mert a mesterek és az érdeklődők zsúfolásig megtömték a faluházát.

A tavalyi hatvankilenc minta helyett idén tetemes mennyiségű, százötven féle pálinkával neveztek a versenyre. A minőség pedig nemhogy romlott, de egyenesen javult, legalábbis a szakmabeliekből álló zsűri szerint. Az országban van, ami egyre csak javul: a házipálinka. A Kárászról és környékéről beküldött pálinkák között akadtnem kevés különleges ízesítésű is, így a fahéjas szilva, a csipkebogyó, a dió vagy az eper. Összesen százhét pálinka nyert el érmet a versengésen: harminchét bronz, negyven ezüst és harmincegy arany minősítés született. A zsűri elnöke Béli Géza volt, a Pálinkalovagrend tagja, a dunántúli régió parancsnoka, valamint a pálinka jövedéki szabályozás szakértője. A zsűri egyébként olyan neves tagokból állt, mint Bolyhos László, a Pálinkalovagrend nagykövete, a Bolyhos Pálinkafőzde tulajdonosa, vagy Trepák János, a Pálinkalovagrend nagykövete, az ország legnagyobb kisüsti pálinkafőzdéjének tulajdonosa. A zsűrielnök elmondta, hogy a kárászi verseny az idei eredménnyel a tíz legnagyobb magyarországi verseny közé került. Ez pedig nagyon nagy eredmény egy ilyen kis falunak.

Az elszánt rajongók, akik szívesen utaznak is, május 5-e és 8-a között Budapesten vehetnek részt a VII. Pálinkafesztiválon. Ha valaki kedvet kapott az otthoni főzéshez, jó ha tudja, amennyiben nem adja el a gyümölcspárlatot, tehát csak saját fogyasztásra készíti: a főzést nem kell sehol előre bejelenteni; ötven literig nem kell jövedéki adót fizetni; továbbá száz liter alatt a pálinka előállításához használt készüléket nem kell engedélyeztetni. Ettől eltérő esetben azonban fontos, hogy utánanézzen a pálinkafőzés jogszabályi kereteinek.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

szurkemarha400-1410207616.jpgBudapest, 2014. szeptember 9. - A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Piacszövetkezet közösen szervezi meg szeptember 12-14-én a Szürkemarha Vigadalmat a Vajdahunyad várában.

pecs-iikatfelm-400a-1377242600.jpgVajon másfél évszázada volt-e ott utca vagy tér, ahol most az van? Egyáltalán hol húzódott akkor a településhatár? Mindez könnyen kiderülhet, ha egymás mellé teszünk egy 150 évvel ezelőtti térképet a mai Google Maps-szel. Mielőtt bárki is nekiállna keresgélni és próbálkozni, a helyzet az, hogy nekünk ezzel nem érdemes vesződnünk. Ugyanis már profin megtették helyettünk.

gasztroangyal-harkany400-1395505804.jpgKét napot Harkányban töltött stábjával Borbács Marcsi, aki ittléte során számos helyi gasztronómiai különlegességgel ismerkedett meg, illetve ő maga is temérdek tudással gyarapította a vendéglátók főzőtudományát.