Kárászi Pálinkafőző verseny - Baranyában sikeres a házi pálinka

2012. április 1., vasárnap 15:05

2-1354370844.jpgA baranyai falu a pálinka fővárosává nőheti ki magát.

Hatalmas sikerrel zárult a II. Kárászi Pálinkaverseny. A harmadiknak valószínűleg már új helyszínt kell találni, mert a mesterek és az érdeklődők zsúfolásig megtömték a faluházát.

A tavalyi hatvankilenc minta helyett idén tetemes mennyiségű, százötven féle pálinkával neveztek a versenyre. A minőség pedig nemhogy romlott, de egyenesen javult, legalábbis a szakmabeliekből álló zsűri szerint. Az országban van, ami egyre csak javul: a házipálinka. A Kárászról és környékéről beküldött pálinkák között akadtnem kevés különleges ízesítésű is, így a fahéjas szilva, a csipkebogyó, a dió vagy az eper. Összesen százhét pálinka nyert el érmet a versengésen: harminchét bronz, negyven ezüst és harmincegy arany minősítés született. A zsűri elnöke Béli Géza volt, a Pálinkalovagrend tagja, a dunántúli régió parancsnoka, valamint a pálinka jövedéki szabályozás szakértője. A zsűri egyébként olyan neves tagokból állt, mint Bolyhos László, a Pálinkalovagrend nagykövete, a Bolyhos Pálinkafőzde tulajdonosa, vagy Trepák János, a Pálinkalovagrend nagykövete, az ország legnagyobb kisüsti pálinkafőzdéjének tulajdonosa. A zsűrielnök elmondta, hogy a kárászi verseny az idei eredménnyel a tíz legnagyobb magyarországi verseny közé került. Ez pedig nagyon nagy eredmény egy ilyen kis falunak.

Az elszánt rajongók, akik szívesen utaznak is, május 5-e és 8-a között Budapesten vehetnek részt a VII. Pálinkafesztiválon. Ha valaki kedvet kapott az otthoni főzéshez, jó ha tudja, amennyiben nem adja el a gyümölcspárlatot, tehát csak saját fogyasztásra készíti: a főzést nem kell sehol előre bejelenteni; ötven literig nem kell jövedéki adót fizetni; továbbá száz liter alatt a pálinka előállításához használt készüléket nem kell engedélyeztetni. Ettől eltérő esetben azonban fontos, hogy utánanézzen a pálinkafőzés jogszabályi kereteinek.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

turogomboc400-1418274333.jpgBudapest, 2014. december 11. - Megjelent Bereznay Tamás Süteményeskönyvének kibővített kiadása. A Boook Kiadó gondozásában kiadott Süteményeskönyv az olvasóké mellett a szakma legmagasabb elismerését is kivívta, hiszen az első, 2010-ben megjelent kiadás elnyerte a Gourmand World Cookbook Award „Best Chef Book in Hungary 2010” díját.

4-1354370953.jpgHázi sör, napérlelte gyümölcsök és zöldségek, jó pálinka, kézműves sajt, házi kolbász - csupa olyan kincs, ami körülöttünk terem, - itt, Pécs környékén is - csak észre kell venni! Egy új kezdeményezés ezekre az értékekre irányul.

gasztroangyal-harkany400-1395505804.jpgKét napot Harkányban töltött stábjával Borbács Marcsi, aki ittléte során számos helyi gasztronómiai különlegességgel ismerkedett meg, illetve ő maga is temérdek tudással gyarapította a vendéglátók főzőtudományát.