Jön a tizenegyedik Medvehagyma Fesztivál

2014. április 4., péntek 06:00

Pécs, 2014. április 4. - Különleges ételekkel és színes, érdekes programokkal várja vendégeit a 11. Medvehagyma Fesztivál, amelyet április második hétvégéjén rendeznek meg a Pécshez közeli Orfűn.

Serényi András, az esemény egyik szervezője a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: a programsorozat április 12-én szombaton, 10 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Medvehagyma-szobornál, majd jelmezes felvonulással, a Kemencés Udvarban pedig a medvehagymával kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokkal folytatódik.

 

A fesztivál keretében a Siklósi Borbarátnők és Gasztrohölgyek Egyesülete medvehagymás ételeket készít, az Orfűi Kézműves Egyesület interaktív kézműves bemutatót tart, Nagy Bandó András író, humorista dedikál, a gyermekek szórakoztatásáról gyermekszínház gondoskodik.

hirdetés

 

Vasárnap lesz a madárijesztő-kiállítás eredményhirdetése, a Goják Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács által készített ételek kóstolója, szakközépiskolás diákok szakácspárbaja, Horváth Annamária gyermekeknek szervezett, macivarrásos játékterápiája, valamint Lovasi András és Lackfi János közös fellépése.

 

A résztvevők szombaton és vasárnap is - élményvonatra szállva - utazást tehetnek az orfűi tó körül, szedhetnek medvehagymát, kedvükre válogathatnak a fesztiválkonyha medvehagymás ételeiből, és megismerkedhetnek a vákuumos főzési technikával. A szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy 9 ezer látogatóra számítanak.

 

Az újra felfedezett, és ma reneszánszát élő medvehagyma - népies nevén sásihagyma - gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani a friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz. Szezonja csak néhány hétig tart, de márciusban-áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.

 

Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli regionális marketingigazgatója arról szólt, hogy Orfű - Pécs, Harkány és Bikal után - a negyedik legjelentősebb turisztikai cél a régióban, melyet nagy érdeklődésre számot tartó fesztiváljainak, a medvehagyma-fesztiválnak és a Fishing on Orfűnek is köszönhet. Az önkormányzat a turisták által eltöltött 85 ezer vendégéjszakának köszönhetően tavaly 18 millió forint idegenforgalmiadó-bevételhez jutott, amely 6 millió forinttal volt több a 2012. évinél.

 

Megjegyezte: a Medvehagyma Fesztiválra már szervezett, buszos csoportok is érkeznek, a Fishing on Orfű pedig olyan népszerű, hogy annak időpontjára idén helyben már minden szálláshelyet lefoglaltak, s a szomszédos Abaligeten és Magyarhertelenden is alig lehet már kiadó szobát találni.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. július 31. - Online felmérést készített felhasználói körében Magyarország első borturisztikai alkalmazása, a Kóstolom. A kérdőív célja az volt, hogy feltérképezze a borturizmus iránt érdeklődők hazai borvidékekkel és borfogyasztással kapcsolatos preferenciáit.

fuszerunnep1-400-1431056116.jpgPécs, 2015. május 8. - A gasztronómia, az ízek, az illatok és a zene áll a középpontban a Pécsi Fűszerünnepet is magában foglaló Bor, Mámor, Pécs nevet viselő, vasárnapig tartó rendezvényen.

tepertos-pogacsa-citromhab-blogspot-hu400-1384962718.jpgMint hagyományos, különleges terméket az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „Tepertős pogácsát”. Ez az első magyar „hagyományos különleges termék”, amelyet bejegyeztek - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.