Jön a tizenegyedik Medvehagyma Fesztivál

2014. április 4., péntek 06:00

Pécs, 2014. április 4. - Különleges ételekkel és színes, érdekes programokkal várja vendégeit a 11. Medvehagyma Fesztivál, amelyet április második hétvégéjén rendeznek meg a Pécshez közeli Orfűn.

Serényi András, az esemény egyik szervezője a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: a programsorozat április 12-én szombaton, 10 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Medvehagyma-szobornál, majd jelmezes felvonulással, a Kemencés Udvarban pedig a medvehagymával kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokkal folytatódik.

 

A fesztivál keretében a Siklósi Borbarátnők és Gasztrohölgyek Egyesülete medvehagymás ételeket készít, az Orfűi Kézműves Egyesület interaktív kézműves bemutatót tart, Nagy Bandó András író, humorista dedikál, a gyermekek szórakoztatásáról gyermekszínház gondoskodik.

hirdetés

 

Vasárnap lesz a madárijesztő-kiállítás eredményhirdetése, a Goják Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács által készített ételek kóstolója, szakközépiskolás diákok szakácspárbaja, Horváth Annamária gyermekeknek szervezett, macivarrásos játékterápiája, valamint Lovasi András és Lackfi János közös fellépése.

 

A résztvevők szombaton és vasárnap is - élményvonatra szállva - utazást tehetnek az orfűi tó körül, szedhetnek medvehagymát, kedvükre válogathatnak a fesztiválkonyha medvehagymás ételeiből, és megismerkedhetnek a vákuumos főzési technikával. A szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy 9 ezer látogatóra számítanak.

 

Az újra felfedezett, és ma reneszánszát élő medvehagyma - népies nevén sásihagyma - gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani a friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz. Szezonja csak néhány hétig tart, de márciusban-áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.

 

Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli regionális marketingigazgatója arról szólt, hogy Orfű - Pécs, Harkány és Bikal után - a negyedik legjelentősebb turisztikai cél a régióban, melyet nagy érdeklődésre számot tartó fesztiváljainak, a medvehagyma-fesztiválnak és a Fishing on Orfűnek is köszönhet. Az önkormányzat a turisták által eltöltött 85 ezer vendégéjszakának köszönhetően tavaly 18 millió forint idegenforgalmiadó-bevételhez jutott, amely 6 millió forinttal volt több a 2012. évinél.

 

Megjegyezte: a Medvehagyma Fesztiválra már szervezett, buszos csoportok is érkeznek, a Fishing on Orfű pedig olyan népszerű, hogy annak időpontjára idén helyben már minden szálláshelyet lefoglaltak, s a szomszédos Abaligeten és Magyarhertelenden is alig lehet már kiadó szobát találni.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. július 17. - Lángosozó a Balaton-parton vagy éppen egy budapesti strandon, esetleg egy nyüzsgő piacon az ország bármely pontján? A Vénusz Lángos Voks oldal segítségével mindenki megtalálhatja, hol érdemes ezt a magyar street food klasszikust megkóstolni. Már ötödik alkalommal hirdette meg a Vénusz - a finom lángosok elengedhetetlen hozzávalója - az országos lángosversenyt.

Budapest, 2016. április 27. - A NetPincér legfrissebb Trendelő riport  kutatása 14 magyar város, település elmúlt negyedéves online ételrendelési szokásait vizsgálta. A felmérés a rendelési szokásokat reprezentáló tekintélyes adathalmazt többféle kérdés mentén dolgozta fel, többek között a lakosságszámból kiindulva az egy főre jutó rendelések arányában hasonlította össze a kutatásban részt vevő településeket. A felmérés eredményeképpen számos olyan adat és összefüggés került napvilágra, amely előzetes várakozásainkra rácáfolva komoly meglepetéseket okozott.

fekvo-torta400-1438804479.jpgBudapest, 2015. augusztus 6. - Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. Az édesség hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.