Fűszerünnep és borfesztivál vasárnapig

2015. május 8., péntek 06:00

fuszerunnep1-400-1431056116.jpgPécs, 2015. május 8. - A gasztronómia, az ízek, az illatok és a zene áll a középpontban a Pécsi Fűszerünnepet is magában foglaló Bor, Mámor, Pécs nevet viselő, vasárnapig tartó rendezvényen.

A Széchenyi téren fűszernövények ültetésével csütörtökön vette kezdetét immár negyedik alkalommal a Pécsi Fűszerünnep, amely az egy nappal korábban elindult borfesztivál társrendezvényeként igyekszik mozgalmat teremteni a mediterrán hangulatok városában.

 

Az eseményen Páva Zsolt polgármester óvodás gyermekekkel helyezte el a palántákat, és Csizi Péter országgyűlési képviselő Őri László alpolgármester társaságában is hasonlóan tett Kertvárosban.

hirdetés

 

Mint azt Páva Zsolt az MTI-nek elmondta, négy évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal hívták életre a fűszerünnepet, amellyel azt szeretnék elérni, hogy Pécs-szerte egyre többen ültessenek kertjeikbe, a tömbházakat övező ágyásokba, balkonokba rozmaringot, majoránnát, borsikafüvet, egyéb zöldfűszereket. A mozgalomhoz időről időre egyre többen csatlakoznak, a városüzemelési társaság a megyeszékhely több közterületén is fűszernövényeket ültet, így gondoskodva a finom illatokról, a pécsi mediterrán hangulat erősítéséről.

 

Az idei Pécsi Fűszerünnep eseményei egy tavaly indult fesztivál, a Bor, Mámor, Pécs betétrendezvényeként zajlanak, amelynek során nyolc borvidék 24 pincészetének borait, a környék étkeit kóstolhatják meg és koncerteken vehetnek részt az érdeklődők.

 

A szervezők a gyermekek szórakoztatásáról játszóházban gondoskodnak, a felnőtteket olyan előadók fellépéseire invitálják, mint a Group 'n' Swing, a Sixtones, a Bin-Jip, a Trio Afium, a Pankastic és a Peter Sarik Trio. Emellett szombaton napközben TV Paprika A Boldogság útjain című műsorának forgatását és közönségtalálkozóját is a Széchenyi téren tartják.

 

A rendezvényen tartanak extrém grillbajnokságot is azoknak, akik bizonyítani akarják: a hús vagy a zöldség nemcsak a hagyományos, hanem eredetileg más célra készült eszközökön, eszközökkel is megsüthető.

 

Forrás: MTI, bővebben: facebook

 

fuszerunnep2-1431056074.jpg

Kapcsolódó cikkek

okesv-pecsi-csapat400b-1456072964.jpg

Budapest, 2016. február 22. - Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását pénteken a Hungexpón megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország miskolci csapata vehette át az aranyérmet.

etterem400-1454609921.jpg

Budapest, 2016. február 5. - Hamarosan itt a Torkos Csütörtök, melyre már több mint félezer vendéglátóhely jelentkezett. Az éttermi regisztráció február 9-én, kedden 18 órakor zárul, így vélhetően még ennél is több étterem közül választhatnak a torkoskodni vágyó vendégek.

buza-rozs-tritikale-1414839560.jpgSzeged, 2014. november 2. - Fontos eleme lehet a jövő egészséges étrendjének a tritikále (rozsbúza), amit itthon még kevesen ismernek és fogyasztanak. A régi-új gabona segít a diétában, mert rostjai lassabban szívódnak fel, növelik a teltségérzetet, így fogyókúrához is használhatók. Jótékony hatással van a bélműködésre, fogyasztása gátolja a vastagbél-daganatok kialakulását.