Finomság az erdőből

2012. május 1., kedd 15:09

8-1354371027.jpgTavasz, Mecsek, medvehagyma. Nem csak Baranya lakosait hozza izgalomba a különleges növény, ami az utóbbi években kuriózumként vonult be a gasztronómiába.

A medve is előbújt barlangjából, most már tényleg itt a tavasz. Ha előbújt, akkor pedig nem sokára csemegézhet kedvenc eledeléből, a medvehagymából, hiszen finom illata csiklandozza orrunkat az egész Mecsek táján. Európában legnagyobb területen éppen Orfű környékén található, ahol nemrég rendezték meg nyolcadik alkalommal a Medvehagyma Fesztivált. A fesztiválon medvehagymás ételkülönlegességeket is megkóstolhatott a nagyérdemű. A medvehagyma nevét tényleg onnan kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják termését. Mi emberek a leveleit szedjük, hiszen kellemes, fokhagymához hasonló íze van. A növénynek március elejétől már látható hajtásai vannak, áprilisban vagy májusban virágzik. Érdemes tudni, hogy csak virágzás előtt szabad gyűjteni, mert utána már a levelei nem ehetőek! Gyűjtéskor legyünk óvatosak, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, melynek levelei mérgezőek.

hirdetés

 

A medvehagyma azonban az emberi szervezetre igen kedvező hatású, igazi vitaminbomba, természetes antibiotikum. Élénkíti a vérkeringést, vérnyomáscsökkentőként is kiváló, serkenti a veseműködést, tisztítja a húgyhólyagot és nem utolsósorban gyomor és bélbántalmak gyógyítására is alkalmas. Ha szedjük frissen a leghatékonyabb és a legfinomabb, de lezárt zacskóban a fagyasztóban is eláll. S hogy mi minden készíthető belőle?

 

Krémleves, főzelék, de burgonyás ételek, húsok és tésztafélék fűszerezésére is alkalmas. Sőt, ki gondolta volna, hogy még medvehagymás tea, sajt, és bor is létezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása azonban nem javasolt, ugyanis a medvehagyma vérlemezke (trombocita) összecsapódást gátló aktivitással rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek

fekvo-torta400-1438804479.jpgBudapest, 2015. augusztus 6. - Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. Az édesség hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.

4-1354370953.jpgHázi sör, napérlelte gyümölcsök és zöldségek, jó pálinka, kézműves sajt, házi kolbász - csupa olyan kincs, ami körülöttünk terem, - itt, Pécs környékén is - csak észre kell venni! Egy új kezdeményezés ezekre az értékekre irányul.

Pécs, 2015. október 3. - A Batthyány Pince 2014-as évjáratú "Pécsi cuvée" fehérbora, valamint az Eszterbauer Kft. 2012-es "Tüke szekszárdi bikavér" vörösbora nyert a Pécsi Tudományegyetem bora címért folytatott idei versenyben.