Finomság az erdőből

2012. május 1., kedd 15:09

8-1354371027.jpgTavasz, Mecsek, medvehagyma. Nem csak Baranya lakosait hozza izgalomba a különleges növény, ami az utóbbi években kuriózumként vonult be a gasztronómiába.

A medve is előbújt barlangjából, most már tényleg itt a tavasz. Ha előbújt, akkor pedig nem sokára csemegézhet kedvenc eledeléből, a medvehagymából, hiszen finom illata csiklandozza orrunkat az egész Mecsek táján. Európában legnagyobb területen éppen Orfű környékén található, ahol nemrég rendezték meg nyolcadik alkalommal a Medvehagyma Fesztivált. A fesztiválon medvehagymás ételkülönlegességeket is megkóstolhatott a nagyérdemű. A medvehagyma nevét tényleg onnan kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják termését. Mi emberek a leveleit szedjük, hiszen kellemes, fokhagymához hasonló íze van. A növénynek március elejétől már látható hajtásai vannak, áprilisban vagy májusban virágzik. Érdemes tudni, hogy csak virágzás előtt szabad gyűjteni, mert utána már a levelei nem ehetőek! Gyűjtéskor legyünk óvatosak, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, melynek levelei mérgezőek.

hirdetés

 

A medvehagyma azonban az emberi szervezetre igen kedvező hatású, igazi vitaminbomba, természetes antibiotikum. Élénkíti a vérkeringést, vérnyomáscsökkentőként is kiváló, serkenti a veseműködést, tisztítja a húgyhólyagot és nem utolsósorban gyomor és bélbántalmak gyógyítására is alkalmas. Ha szedjük frissen a leghatékonyabb és a legfinomabb, de lezárt zacskóban a fagyasztóban is eláll. S hogy mi minden készíthető belőle?

 

Krémleves, főzelék, de burgonyás ételek, húsok és tésztafélék fűszerezésére is alkalmas. Sőt, ki gondolta volna, hogy még medvehagymás tea, sajt, és bor is létezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása azonban nem javasolt, ugyanis a medvehagyma vérlemezke (trombocita) összecsapódást gátló aktivitással rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek

palinka400-1397187798.jpgPécs, 2014. április 11. - Az idei pálinkaverseny már a negyedik hasonló megmérettetés lesz a Kelet-Mecsekben található Kárászon. A rangos zsűri és a korábbi sikeres szervezések nívós versenyt sejtetnek.

okesv-pecsi-csapat400b-1456072964.jpg

Budapest, 2016. február 22. - Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását pénteken a Hungexpón megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország miskolci csapata vehette át az aranyérmet.

Pécs, 2016. május 21. - A Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó kilenc éve szervezi a Top25 borversenyt és kóstolófesztivált. A régió négy borvidékének - Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány - borászatai nevezhetik boraikat erre a megmérettetésre, ahol nyolc kategóriában bírálja el a zsűri a beérkezett tételeket. A legjobbakat a közönség is tesztelheti, a hagyományos kóstolófesztiválra minden évben szinte már elővételben elkelnek a belépőjegyek, idén június 11-én találkozhatunk a Pannon Borrégió 25 top-borával a pécsi Hotel Palatinusban.