Finomság az erdőből

2012. május 1., kedd 15:09

8-1354371027.jpgTavasz, Mecsek, medvehagyma. Nem csak Baranya lakosait hozza izgalomba a különleges növény, ami az utóbbi években kuriózumként vonult be a gasztronómiába.

A medve is előbújt barlangjából, most már tényleg itt a tavasz. Ha előbújt, akkor pedig nem sokára csemegézhet kedvenc eledeléből, a medvehagymából, hiszen finom illata csiklandozza orrunkat az egész Mecsek táján. Európában legnagyobb területen éppen Orfű környékén található, ahol nemrég rendezték meg nyolcadik alkalommal a Medvehagyma Fesztivált. A fesztiválon medvehagymás ételkülönlegességeket is megkóstolhatott a nagyérdemű. A medvehagyma nevét tényleg onnan kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják termését. Mi emberek a leveleit szedjük, hiszen kellemes, fokhagymához hasonló íze van. A növénynek március elejétől már látható hajtásai vannak, áprilisban vagy májusban virágzik. Érdemes tudni, hogy csak virágzás előtt szabad gyűjteni, mert utána már a levelei nem ehetőek! Gyűjtéskor legyünk óvatosak, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, melynek levelei mérgezőek.

hirdetés

 

A medvehagyma azonban az emberi szervezetre igen kedvező hatású, igazi vitaminbomba, természetes antibiotikum. Élénkíti a vérkeringést, vérnyomáscsökkentőként is kiváló, serkenti a veseműködést, tisztítja a húgyhólyagot és nem utolsósorban gyomor és bélbántalmak gyógyítására is alkalmas. Ha szedjük frissen a leghatékonyabb és a legfinomabb, de lezárt zacskóban a fagyasztóban is eláll. S hogy mi minden készíthető belőle?

 

Krémleves, főzelék, de burgonyás ételek, húsok és tésztafélék fűszerezésére is alkalmas. Sőt, ki gondolta volna, hogy még medvehagymás tea, sajt, és bor is létezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása azonban nem javasolt, ugyanis a medvehagyma vérlemezke (trombocita) összecsapódást gátló aktivitással rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek

tepertos-pogacsa-citromhab-blogspot-hu400-1384962718.jpgMint hagyományos, különleges terméket az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „Tepertős pogácsát”. Ez az első magyar „hagyományos különleges termék”, amelyet bejegyeztek - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.

Vajon lehet úgy főzni, hogy az felrázzon? Adj fantasztikus ízeket ételeidnek és étkezz egészségesen! Körülnéztünk a séfek fűszerkeverékei között. Már csak annyi a dolgod, hogy kiválasztod kedvenced és egészségesen készíted el!

pecs-iikatfelm-400a-1377242600.jpgVajon másfél évszázada volt-e ott utca vagy tér, ahol most az van? Egyáltalán hol húzódott akkor a településhatár? Mindez könnyen kiderülhet, ha egymás mellé teszünk egy 150 évvel ezelőtti térképet a mai Google Maps-szel. Mielőtt bárki is nekiállna keresgélni és próbálkozni, a helyzet az, hogy nekünk ezzel nem érdemes vesződnünk. Ugyanis már profin megtették helyettünk.