Diétázók, fogyózók barátja lehet a rozsbúza

2014. november 2., vasárnap 08:00

buza-rozs-tritikale-1414839560.jpgSzeged, 2014. november 2. - Fontos eleme lehet a jövő egészséges étrendjének a tritikále (rozsbúza), amit itthon még kevesen ismernek és fogyasztanak. A régi-új gabona segít a diétában, mert rostjai lassabban szívódnak fel, növelik a teltségérzetet, így fogyókúrához is használhatók. Jótékony hatással van a bélműködésre, fogyasztása gátolja a vastagbél-daganatok kialakulását.

A tritikále forradalma még küszöbön áll, egyelőre főleg a takarmányozásban használják. Szeptemberben hoztak forgalomba olyan új lisztkeverékeket, amelyek bármelyik háztartásba eljuthatnak, és az emberek tömegesen megismerhetik a jótékony hatásait - tudtuk meg a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársától.

 

Magasabb rost és ásványianyag-tartalom jellemzi a tritikálét a hagyományos búzához képest, és könnyebben feldolgozható, mint a rozs. A kutatók ezért tartják fontosnak, hogy bővítsék az értékes gabona emberi felhasználási lehetőségeit.

 

- A tritikále két ősi kenyérgabona, a rozs és a búza keresztezéséből jött létre, használatában mégis háttérbe szorul az emberi fogyasztás - tájékoztat Ács Péterné, a Gabonakutató Nonprofit Kft. laborvezetője.

hirdetés

 

- Hazánkban jelenleg 99 százalékban takarmányként használják, holott sok olyan tulajdonsága van, amelyek miatt a humán felhasználásban is előkelőbb helyet érdemel. A rostok, különösképp az oldhatatlan rostok, megfelelő vízbevitellel együtt segítenek a székrekedés megelőzésében. A bélműködés javításával az aranyér kockázatát is csökkenthetik, valamint kifejthetik védőhatásukat a vastagbél-daganat ellen is. Az oldható rostok pedig lassíthatják a szénhidrátok emésztését, valamint felszívódását. A rost kalória hozzáadása nélkül vezet telítő hatáshoz; segítve a súlykontrollt, fogyókúrát.

 

Az ásványi anyagok közül a tritikále kalcium, kálium, a magnézium, a cink, a réz vas és a szeléntartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé. Mindegyik elem nagy jelentőségű a szervezet egyensúlyának fenntartásában, az immunrendszer és az enzimek működésében.

 

A Gabonakutató szakemberei létrehoztak három lisztkeveréket, amelyek tritikálét tartalmaznak. Ilyen a „mindennapi kenyér”, a háztartási-, valamint a dietetikus lisztkeverék. Utóbbi szénhidráttartalma 15-20 százalékkal alacsonyabb, mint a búzáé. Kísérleti pékségekben már kaphatók az ezekből sütött kenyerek, de szeretnék bővíteni az együttműködők körét, valamint megcélozzák, hogy a gyermekétkeztetésbe, a Minta Menza programba is felvegyék az egészségmegőrző termékeket - mondja Ács Péterné, laborvezető.

 

Nem ősi, de magyar

 

A tritikále (Triticosecale) kutatása bő száz éve kezdődött, a termesztése pedig mindössze pár évtizede folyik. Hazánkban termőterülete tíz év alatt, az új évezred első éveire elérte a 140 ezer ha-t. Világviszonylatban is folyamatosan nő a területe, ma már több mint 4 millió hektáron termelik. E gabonafaj kutatásában a világelsők közt vagyunk: a világ első termesztésre alkalmas fajtáit Kiss Árpád nemesítette és Magyarországon jegyezték be 1968-ban. Az akkori tervgazdálkodási rendszerben azonban a KGST úgy döntött, hogy Lengyelországban jobb helye lesz. Ennek megfelelően a lengyeleknél hamarabb népszerű lett a növény, mint nálunk. Mára viszont újra erős lett a magyar nemesítés e fajban: a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. három fajtát minősíttetett idáig, ezek a GK Rege, GK Idus, az egészséges, piros szemű GK Szemes és hamarosan állami minősítést nyer a GK Maros nevű kiemelkedő termőképességű, betegség-ellenálló fajtajelölt is.

 

Forrás: Taki, képünkön (balról jobbra): búza-, rozs- és tritikále-szemek

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. május 21. - A Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó kilenc éve szervezi a Top25 borversenyt és kóstolófesztivált. A régió négy borvidékének - Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány - borászatai nevezhetik boraikat erre a megmérettetésre, ahol nyolc kategóriában bírálja el a zsűri a beérkezett tételeket. A legjobbakat a közönség is tesztelheti, a hagyományos kóstolófesztiválra minden évben szinte már elővételben elkelnek a belépőjegyek, idén június 11-én találkozhatunk a Pannon Borrégió 25 top-borával a pécsi Hotel Palatinusban.

2-1354370844.jpgA baranyai falu a pálinka fővárosává nőheti ki magát.

Hatalmas sikerrel zárult a II. Kárászi Pálinkaverseny. A harmadiknak valószínűleg már új helyszínt kell találni, mert a mesterek és az érdeklődők zsúfolásig megtömték a faluházát.

Pécs, 2015. január 17. - Az Árkádban ma nyitja meg új éttermét a McDonald’s. A városban három étteremmel jelenlévő hálózat az eddig a Király utca és a Széchenyi tér sarkán működő üzletét költözteti át a bevásárlóközpontba. A költözés nem érinti a munkahelyeket, a teljes dolgozói csapat továbbra is a McDonald’s-nál folytatja a munkáját. A McDonald’s 1995 óta van jelen Pécsen, a városban működő három étteremben eddig összesen mintegy 20 millió vendég fordult meg.