Diétázók, fogyózók barátja lehet a rozsbúza

2014. november 2., vasárnap 08:00

buza-rozs-tritikale-1414839560.jpgSzeged, 2014. november 2. - Fontos eleme lehet a jövő egészséges étrendjének a tritikále (rozsbúza), amit itthon még kevesen ismernek és fogyasztanak. A régi-új gabona segít a diétában, mert rostjai lassabban szívódnak fel, növelik a teltségérzetet, így fogyókúrához is használhatók. Jótékony hatással van a bélműködésre, fogyasztása gátolja a vastagbél-daganatok kialakulását.

A tritikále forradalma még küszöbön áll, egyelőre főleg a takarmányozásban használják. Szeptemberben hoztak forgalomba olyan új lisztkeverékeket, amelyek bármelyik háztartásba eljuthatnak, és az emberek tömegesen megismerhetik a jótékony hatásait - tudtuk meg a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársától.

 

Magasabb rost és ásványianyag-tartalom jellemzi a tritikálét a hagyományos búzához képest, és könnyebben feldolgozható, mint a rozs. A kutatók ezért tartják fontosnak, hogy bővítsék az értékes gabona emberi felhasználási lehetőségeit.

 

- A tritikále két ősi kenyérgabona, a rozs és a búza keresztezéséből jött létre, használatában mégis háttérbe szorul az emberi fogyasztás - tájékoztat Ács Péterné, a Gabonakutató Nonprofit Kft. laborvezetője.

hirdetés

 

- Hazánkban jelenleg 99 százalékban takarmányként használják, holott sok olyan tulajdonsága van, amelyek miatt a humán felhasználásban is előkelőbb helyet érdemel. A rostok, különösképp az oldhatatlan rostok, megfelelő vízbevitellel együtt segítenek a székrekedés megelőzésében. A bélműködés javításával az aranyér kockázatát is csökkenthetik, valamint kifejthetik védőhatásukat a vastagbél-daganat ellen is. Az oldható rostok pedig lassíthatják a szénhidrátok emésztését, valamint felszívódását. A rost kalória hozzáadása nélkül vezet telítő hatáshoz; segítve a súlykontrollt, fogyókúrát.

 

Az ásványi anyagok közül a tritikále kalcium, kálium, a magnézium, a cink, a réz vas és a szeléntartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé. Mindegyik elem nagy jelentőségű a szervezet egyensúlyának fenntartásában, az immunrendszer és az enzimek működésében.

 

A Gabonakutató szakemberei létrehoztak három lisztkeveréket, amelyek tritikálét tartalmaznak. Ilyen a „mindennapi kenyér”, a háztartási-, valamint a dietetikus lisztkeverék. Utóbbi szénhidráttartalma 15-20 százalékkal alacsonyabb, mint a búzáé. Kísérleti pékségekben már kaphatók az ezekből sütött kenyerek, de szeretnék bővíteni az együttműködők körét, valamint megcélozzák, hogy a gyermekétkeztetésbe, a Minta Menza programba is felvegyék az egészségmegőrző termékeket - mondja Ács Péterné, laborvezető.

 

Nem ősi, de magyar

 

A tritikále (Triticosecale) kutatása bő száz éve kezdődött, a termesztése pedig mindössze pár évtizede folyik. Hazánkban termőterülete tíz év alatt, az új évezred első éveire elérte a 140 ezer ha-t. Világviszonylatban is folyamatosan nő a területe, ma már több mint 4 millió hektáron termelik. E gabonafaj kutatásában a világelsők közt vagyunk: a világ első termesztésre alkalmas fajtáit Kiss Árpád nemesítette és Magyarországon jegyezték be 1968-ban. Az akkori tervgazdálkodási rendszerben azonban a KGST úgy döntött, hogy Lengyelországban jobb helye lesz. Ennek megfelelően a lengyeleknél hamarabb népszerű lett a növény, mint nálunk. Mára viszont újra erős lett a magyar nemesítés e fajban: a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. három fajtát minősíttetett idáig, ezek a GK Rege, GK Idus, az egészséges, piros szemű GK Szemes és hamarosan állami minősítést nyer a GK Maros nevű kiemelkedő termőképességű, betegség-ellenálló fajtajelölt is.

 

Forrás: Taki, képünkön (balról jobbra): búza-, rozs- és tritikále-szemek

Kapcsolódó cikkek

kekoporto-foto-rosenzweig400-1428950076.jpgPécs, 2015. április 14. - Magyar, cseh és osztrák bor kapott champion-díjat a hétvégén tartott nemzetközi portugieserszemlén. Az eseményen tizennégy bor, ebből tizenegy magyarországi kapott aranyérmes minősítést.

Budapest, 2016. április 27. - A NetPincér legfrissebb Trendelő riport  kutatása 14 magyar város, település elmúlt negyedéves online ételrendelési szokásait vizsgálta. A felmérés a rendelési szokásokat reprezentáló tekintélyes adathalmazt többféle kérdés mentén dolgozta fel, többek között a lakosságszámból kiindulva az egy főre jutó rendelések arányában hasonlította össze a kutatásban részt vevő településeket. A felmérés eredményeképpen számos olyan adat és összefüggés került napvilágra, amely előzetes várakozásainkra rácáfolva komoly meglepetéseket okozott.

palkonyha400-1410205886.jpgDebrecen-Palkonya, 2014. szeptember 9. - A debreceni Nagyerdőben rendezték meg vasárnap a vidéki éttermek legjavát bemutató Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei, sorban már a hatodik gasztronómiai parádéját, amelynek baranyai vonatkozása is volt.