Badacsonyi halderelye: új gasztronómiai termék született

2013. július 3., szerda 17:06

Badacsony, 2013. július 3., szerda- Új gasztronómiai terméket alkottak Badacsonyi halderelye néven ismert séfek. Az ételt a július 19-én kezdődő Badacsonyi Borheteken mutatják be.

A Badacsonyi Kör azon dolgozik, hogy a Badacsony megtalálhassa méltó helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Ehhez a jó minőségű borokon túl a gasztronómia és borturizmus fellendítésére is szükség van, ezért ismert séfeket kértünk fel, hogy a helyi alapanyagokat felhasználva találjanak ki egy új badacsonyi ételt - mondta Nádasi András, az új terméket kezdeményező szervezet sajtófőnöke szerdán az MTI-nek.
A Badacsonyi halderelyét Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (a Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem) alkotta meg.
A derelye tésztájába badacsonyi leforrázott, lehűtött, kicsavart Kéknyelű szőlőlevet és hasonló módon előkészített petrezselymet tesznek pürésítve, ettől szép zöld színt, selymességet kap a tészta. Ebbe töltik bele a harcsafiléből, füstölt szalonnából és kecskesajtból álló tölteléket, majd a hagyományos derelyéhez hasonlóan kiszaggatják, kifőzik.
Lefagyasztott, majd gézlapon át lecsurgatott hallevesben zsenge új répát, zöldborsó hüvelyt félig megpárolnak, ezt adják a derelye mellé, amihez kecskesajt ropogóst kínálnak, az ételt pedig szőlőkacsokkal díszítik.
Az ételt a közönségnek a július 19-én kezdődő Badacsonyi Borheteken mutatják be a Hotel Bonvinóban - mondta Nádasi András.
A Badacsonyi Kör az elkészült receptúrát leírással és fényképekkel igyekszik minél több étteremnek eljuttatni. Reményeik szerint az új tanévben már a vendéglátóipari főiskolák és szakközépiskolák tananyagában is szerepelni fog.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. június 30. - „Kész a sajtos-tejfölös!” - e mondat hallatán majdnem mindenkinek a forró nyári napsütés, a strand jut az eszébe és szinte érezzük a frissen sütött lángos illatát. Csábításának kevesen tudnak ellenállni, főleg hogy a klasszikusok mellett már olyan különleges változatokban is kapható, mint a káposztás, kolbászos, vagy lekváros, porcukros.

Budapest, 2016. április 27. - A NetPincér legfrissebb Trendelő riport  kutatása 14 magyar város, település elmúlt negyedéves online ételrendelési szokásait vizsgálta. A felmérés a rendelési szokásokat reprezentáló tekintélyes adathalmazt többféle kérdés mentén dolgozta fel, többek között a lakosságszámból kiindulva az egy főre jutó rendelések arányában hasonlította össze a kutatásban részt vevő településeket. A felmérés eredményeképpen számos olyan adat és összefüggés került napvilágra, amely előzetes várakozásainkra rácáfolva komoly meglepetéseket okozott.

etterem400-1454609921.jpg

Budapest, 2016. február 5. - Hamarosan itt a Torkos Csütörtök, melyre már több mint félezer vendéglátóhely jelentkezett. Az éttermi regisztráció február 9-én, kedden 18 órakor zárul, így vélhetően még ennél is több étterem közül választhatnak a torkoskodni vágyó vendégek.