Átlagon felüli minőség és mennyiség Villányban
Villány, 2015. november 16. - A legkeresettebb villányi vörösborok alapanyagát jelentő kékszőlő fajtákból is átlagon felüli minőséget és mennyiséget szüreteltek idén ősszel a borvidék termelői - mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára az MTI érdeklődésére.
"Abszolút jó évjáratot tudhatunk magunk mögött" - fogalmazott Nagy Gergely azzal kapcsolatban, hogy szinte teljesen véget értek a szüreti munkálatok a villányi borvidéken. Hozzátette, a bortermelők átlagon felüli mennyiségű termést szüreteltek a borvidék sajátosságát jelentő, karakteres vörösborokat adó kékszőlő fajtákból is. Pontos adatokról azért nem tudott beszámolni, mert ezeket november 30-ig kell megadniuk a termelőknek, becslése szerint azonban 2014-hez képest 10-15 százalékkal több szőlő termett.
A bortermelők október második felében szüretelték a borvidék kiemelt fajtájának tekintett cabernet franc-t, amelyet idéntől "Villányi Franc" néven hoz forgalomba több helybéli pincészet. A borvidék jó minőségű területein a szőlő már a szokásosnál egy-két héttel korábban elérte az ideális érettséget - mondta Nagy Gergely.
A hegybíró tájékoztatása szerint egyedül a legkésőbbi időpontban, október végén szüretelt cabernet sauvignon fajta esetében nehezítette a munkát, hogy rövid időn belül körülbelül száz milliméter csapadék hullott a térségben. Nagy Gergely megjegyezte, a szőlő szerencsére nem sínylette meg a csapadékos hideg időjárást, amiben a gazdák megelőző növényvédelmi munkáinak is szerepe volt.
A hegyközségi tanács titkára szerint a jelenlegi, az évszakhoz képest meleg időjárás nem okoz gondot növényvédelmi szempontból. A gazdák a szüret utáni időszakban úgynevezett lemosó permetezéssel próbálják elejét venni, hogy a kórokozók, kártevők megtelepedjenek a szőlőnövényen.
Nagy Gergely a 2016-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a tél folyamán faggyal járó tartós hideg legyen. "A hideg bármilyen növényvédelemnél többet ér a szőlőbetegségekkel szemben" - összegzett.
Forrás: MTI, ajánlott hivatkozás: FRANC & FRANC Villány invites Loire kóstolónap
Budapest, 2016. március 28. - Elérhető a neten a Gasztroélmények Éve 2016 kezdeményezés hivatalos honlapja, a Gasztroelmeny.hu. Az oldalon található Magyarország legteljesebb gasztronómiai eseménynaptára, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen szemezgethessünk a több száz esemény között egészen a tematikus év végéig.
Budapest, 2015. augusztus 6. - Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. Az édesség hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.
Pécs, 2015. január 17. - Az Árkádban ma nyitja meg új éttermét a McDonald’s. A városban három étteremmel jelenlévő hálózat az eddig a Király utca és a Széchenyi tér sarkán működő üzletét költözteti át a bevásárlóközpontba. A költözés nem érinti a munkahelyeket, a teljes dolgozói csapat továbbra is a McDonald’s-nál folytatja a munkáját. A McDonald’s 1995 óta van jelen Pécsen, a városban működő három étteremben eddig összesen mintegy 20 millió vendég fordult meg.