Átlagon felüli minőség és mennyiség Villányban

2015. november 16., hétfő 06:00

Villány, 2015. november 16. - A legkeresettebb villányi vörösborok alapanyagát jelentő kékszőlő fajtákból is átlagon felüli minőséget és mennyiséget szüreteltek idén ősszel a borvidék termelői - mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára az MTI érdeklődésére.

"Abszolút jó évjáratot tudhatunk magunk mögött" - fogalmazott Nagy Gergely azzal kapcsolatban, hogy szinte teljesen véget értek a szüreti munkálatok a villányi borvidéken. Hozzátette, a bortermelők átlagon felüli mennyiségű termést szüreteltek a borvidék sajátosságát jelentő, karakteres vörösborokat adó kékszőlő fajtákból is. Pontos adatokról azért nem tudott beszámolni, mert ezeket november 30-ig kell megadniuk a termelőknek, becslése szerint azonban 2014-hez képest 10-15 százalékkal több szőlő termett.

hirdetés

 

A bortermelők október második felében szüretelték a borvidék kiemelt fajtájának tekintett cabernet franc-t, amelyet idéntől "Villányi Franc" néven hoz forgalomba több helybéli pincészet. A borvidék jó minőségű területein a szőlő már a szokásosnál egy-két héttel korábban elérte az ideális érettséget - mondta Nagy Gergely.

 

A hegybíró tájékoztatása szerint egyedül a legkésőbbi időpontban, október végén szüretelt cabernet sauvignon fajta esetében nehezítette a munkát, hogy rövid időn belül körülbelül száz milliméter csapadék hullott a térségben. Nagy Gergely megjegyezte, a szőlő szerencsére nem sínylette meg a csapadékos hideg időjárást, amiben a gazdák megelőző növényvédelmi munkáinak is szerepe volt.

 

A hegyközségi tanács titkára szerint a jelenlegi, az évszakhoz képest meleg időjárás nem okoz gondot növényvédelmi szempontból. A gazdák a szüret utáni időszakban úgynevezett lemosó permetezéssel próbálják elejét venni, hogy a kórokozók, kártevők megtelepedjenek a szőlőnövényen.

 

Nagy Gergely a 2016-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a tél folyamán faggyal járó tartós hideg legyen. "A hideg bármilyen növényvédelemnél többet ér a szőlőbetegségekkel szemben" - összegzett.

 

Forrás: MTI, ajánlott hivatkozás: FRANC & FRANC Villány invites Loire kóstolónap

Kapcsolódó cikkek

tepertos-pogacsa-citromhab-blogspot-hu400-1384962718.jpgMint hagyományos, különleges terméket az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „Tepertős pogácsát”. Ez az első magyar „hagyományos különleges termék”, amelyet bejegyeztek - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.

gasztroangyal-harkany400-1395505804.jpgKét napot Harkányban töltött stábjával Borbács Marcsi, aki ittléte során számos helyi gasztronómiai különlegességgel ismerkedett meg, illetve ő maga is temérdek tudással gyarapította a vendéglátók főzőtudományát.

csokolade400-1422555900.jpgPécs, 2015. január 30. - Különleges csokoládékkal és az édességhez kapcsolódó színes programokkal várja a látogatókat a Pécsi Csokoládé Karnevál, amelyet február 7-én és 8-án rendeznek a Zsolnay-negyedben.