Átlagon felüli minőség és mennyiség Villányban

2015. november 16., hétfő 06:00

Villány, 2015. november 16. - A legkeresettebb villányi vörösborok alapanyagát jelentő kékszőlő fajtákból is átlagon felüli minőséget és mennyiséget szüreteltek idén ősszel a borvidék termelői - mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára az MTI érdeklődésére.

"Abszolút jó évjáratot tudhatunk magunk mögött" - fogalmazott Nagy Gergely azzal kapcsolatban, hogy szinte teljesen véget értek a szüreti munkálatok a villányi borvidéken. Hozzátette, a bortermelők átlagon felüli mennyiségű termést szüreteltek a borvidék sajátosságát jelentő, karakteres vörösborokat adó kékszőlő fajtákból is. Pontos adatokról azért nem tudott beszámolni, mert ezeket november 30-ig kell megadniuk a termelőknek, becslése szerint azonban 2014-hez képest 10-15 százalékkal több szőlő termett.

hirdetés

 

A bortermelők október második felében szüretelték a borvidék kiemelt fajtájának tekintett cabernet franc-t, amelyet idéntől "Villányi Franc" néven hoz forgalomba több helybéli pincészet. A borvidék jó minőségű területein a szőlő már a szokásosnál egy-két héttel korábban elérte az ideális érettséget - mondta Nagy Gergely.

 

A hegybíró tájékoztatása szerint egyedül a legkésőbbi időpontban, október végén szüretelt cabernet sauvignon fajta esetében nehezítette a munkát, hogy rövid időn belül körülbelül száz milliméter csapadék hullott a térségben. Nagy Gergely megjegyezte, a szőlő szerencsére nem sínylette meg a csapadékos hideg időjárást, amiben a gazdák megelőző növényvédelmi munkáinak is szerepe volt.

 

A hegyközségi tanács titkára szerint a jelenlegi, az évszakhoz képest meleg időjárás nem okoz gondot növényvédelmi szempontból. A gazdák a szüret utáni időszakban úgynevezett lemosó permetezéssel próbálják elejét venni, hogy a kórokozók, kártevők megtelepedjenek a szőlőnövényen.

 

Nagy Gergely a 2016-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a tél folyamán faggyal járó tartós hideg legyen. "A hideg bármilyen növényvédelemnél többet ér a szőlőbetegségekkel szemben" - összegzett.

 

Forrás: MTI, ajánlott hivatkozás: FRANC & FRANC Villány invites Loire kóstolónap

Kapcsolódó cikkek

palinka400-1397187798.jpgPécs, 2014. április 11. - Az idei pálinkaverseny már a negyedik hasonló megmérettetés lesz a Kelet-Mecsekben található Kárászon. A rangos zsűri és a korábbi sikeres szervezések nívós versenyt sejtetnek.

fekvo-torta400-1438804479.jpgBudapest, 2015. augusztus 6. - Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. Az édesség hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.

Villány, 2016. január 18. - A Villány-Siklósi Borút Egyesület tájékoztatása alapján ajánljuk a tartalmas kikapcsolódást keresők figyelmébe a Villányi borvidék 2016 első félévében sorra kerülő kiemelt rendezvényeit.