A tepertős pogácsa a különleges termékek uniós listáján
Mint hagyományos, különleges terméket az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „Tepertős pogácsát”. Ez az első magyar „hagyományos különleges termék”, amelyet bejegyeztek - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.
A „Tepertős pogácsa” különleges tulajdonságát a sertéstepertő és sertészsír alapanyag használata, a tésztakészítés sajátos technikája, a fizikai-kémiai jellemzők és érzékszervi tulajdonságok adják. A tepertős elnevezés utal a hagyományos alapanyag felhasználására, a „pogácsa” pedig a különleges, kerek, hengeres alakúra szaggatott sós süteménynek a hagyományos elnevezése Magyarországon.
A nyilvántartásba való felvételt a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje kezdeményezte. A termékleírásban rögzítettek szerint előállított termék csomagolásán feltüntethető a termék megnevezésével egy látómezőben a hagyományos különleges termékek uniós szimbóluma, továbbá a címkézésben megjeleníthető a „hagyományos különleges termék” megjelölés, vagy a „HKT” rövidítés. A termék forgalomba hozatalakor a címke a következő tájékoztatást is tartalmazhatja: „magyar hagyományok szerint előállított”.
Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség
Plusz egy recept: Tepertős pogácsa Citromhab módra
Szeged, 2014. november 2. - Fontos eleme lehet a jövő egészséges étrendjének a tritikále (rozsbúza), amit itthon még kevesen ismernek és fogyasztanak. A régi-új gabona segít a diétában, mert rostjai lassabban szívódnak fel, növelik a teltségérzetet, így fogyókúrához is használhatók. Jótékony hatással van a bélműködésre, fogyasztása gátolja a vastagbél-daganatok kialakulását.