A tepertős pogácsa a különleges termékek uniós listáján

2013. november 20., szerda 16:50

tepertos-pogacsa-citromhab-blogspot-hu400-1384962718.jpgMint hagyományos, különleges terméket az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „Tepertős pogácsát”. Ez az első magyar „hagyományos különleges termék”, amelyet bejegyeztek - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.

A „Tepertős pogácsa” különleges tulajdonságát a sertéstepertő és sertészsír alapanyag használata, a tésztakészítés sajátos technikája, a fizikai-kémiai jellemzők és érzékszervi tulajdonságok adják. A tepertős elnevezés utal a hagyományos alapanyag felhasználására, a „pogácsa” pedig a különleges, kerek, hengeres alakúra szaggatott sós süteménynek a hagyományos elnevezése Magyarországon.

hirdetés

 

A nyilvántartásba való felvételt a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje kezdeményezte. A termékleírásban rögzítettek szerint előállított termék csomagolásán feltüntethető a termék megnevezésével egy látómezőben a hagyományos különleges termékek uniós szimbóluma, továbbá a címkézésben megjeleníthető a „hagyományos különleges termék” megjelölés, vagy a „HKT” rövidítés. A termék forgalomba hozatalakor a címke a következő tájékoztatást is tartalmazhatja: „magyar hagyományok szerint előállított”.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

 

Plusz egy recept: Tepertős pogácsa Citromhab módra

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. március 28. - Elérhető a neten a Gasztroélmények Éve 2016 kezdeményezés hivatalos honlapja, a Gasztroelmeny.hu. Az oldalon található Magyarország legteljesebb gasztronómiai eseménynaptára, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen szemezgethessünk a több száz esemény között egészen a tematikus év végéig.

Pécs, 2016. szeptember 16. - A Villány-Siklósi Borút borászatai hatodik éve állnak a kultúra mellé, hogy boraikat kóstoltatva segítsék az Európai Bordalfesztiválok szervezését. Szeptember 24-én, a Kodály Központ aulájában 17.00 és 19.00 óra között a borvidék változatosságát szeretnék megmutatni boraikban.

fuszerek-1394686704.jpgHa szeretnénk valami újat kipróbálni, vagy csak valami szokatlan, pikáns ízt adni ételeinknek, adjunk hozzájuk olyan fűszereket, melyek eddig még biztosan nem voltak a szekrényben!