A pécsi régió kistermelői lehetőséget kapnak

2012. április 1., vasárnap 15:07

4-1354370953.jpgHázi sör, napérlelte gyümölcsök és zöldségek, jó pálinka, kézműves sajt, házi kolbász - csupa olyan kincs, ami körülöttünk terem, - itt, Pécs környékén is - csak észre kell venni! Egy új kezdeményezés ezekre az értékekre irányul.

Éljen az otthoni!

Mindenki szereti a házi kosztot és a természetes módon készült, egyedi ételeket. Jó kérdés, hogy miért ódzkodnak mégis az üzletek és az éttermek attól, hogy környékbeli kistermelőktől vásároljanak? Az érintettek válasza erre a kérdésre az, hogy a kistermelők kiszámíthatatlanok: sok esetben nem tudnak hosszú távon garantálni egy adott minőséget, és a határidők betartása is gyakran nehezükre esik. Most azonban olyan kezdeményezés indult el, ami megpróbálja megtörni a jeget: a Magyar turizmus Zrt. Baranya-, Somogy- és Tolna megyében egy különleges programot készül megvalósítani, hogy egymásra találjanak a termelők és a vendéglátók.

Különleges fogások várnak

A kezdeményezésbe bekapcsolódó éttermek az év folyamán helyi alapanyagokból készülő fogásokat is kínálnak, az ökoporták vendégeit helyi termékekkel ismertetik meg a gazdák, a szállodák és panziók asztalain pedig a közelben készült "kézműves élelmiszerek" várják a vendégeket. Egészen különleges akciókra is sor kerül: a borút egyesületek például főzőtanfolyamokat szerveznek, amelyek keretében a közönség neves séfek irányításával sajátíthatja el a régió egyes településeire jellemző, helyi alapanyagokból készülő ételek sütését. Bekapcsolódnak az erdészetek vadászházai is, ahol a közeli erdők kincseit is felhasználják az ínycsiklandó vadételekhez.

Nagy az érdeklődés

Az 1. Helyi Termék Börzét március 21-én tartották meg, Pécsett. A kezdeményezés láthatóan felkeltette az érdekeltek figyelmét, hiszen körülbelül ötven termelő és negyven vendéglátó vett részt a programon, ahol az eszmecsere után a gyakorlatban is ki lehetett próbálni a helyi termékeket: kézműves sört, helyi pálinkát, marhakolbászt, natúr almalevet és sok más különlegességet.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

8-1354371027.jpgTavasz, Mecsek, medvehagyma. Nem csak Baranya lakosait hozza izgalomba a különleges növény, ami az utóbbi években kuriózumként vonult be a gasztronómiába.

koktelok400-1434488055.jpgBudapest, 2015. június 17. - A magyarok kétharmada szívesen koktélozik, kedvenceink a gyümölcsös, édes koktélok, ugyanakkor a fővárosiak szívesen isszák a ciderkoktélokat is - derült ki egy országos felmérésből.

Badacsony, 2013. július 3., szerda- Új gasztronómiai terméket alkottak Badacsonyi halderelye néven ismert séfek. Az ételt a július 19-én kezdődő Badacsonyi Borheteken mutatják be.