A pécsi régió kistermelői lehetőséget kapnak

2012. április 1., vasárnap 15:07

4-1354370953.jpgHázi sör, napérlelte gyümölcsök és zöldségek, jó pálinka, kézműves sajt, házi kolbász - csupa olyan kincs, ami körülöttünk terem, - itt, Pécs környékén is - csak észre kell venni! Egy új kezdeményezés ezekre az értékekre irányul.

Éljen az otthoni!

Mindenki szereti a házi kosztot és a természetes módon készült, egyedi ételeket. Jó kérdés, hogy miért ódzkodnak mégis az üzletek és az éttermek attól, hogy környékbeli kistermelőktől vásároljanak? Az érintettek válasza erre a kérdésre az, hogy a kistermelők kiszámíthatatlanok: sok esetben nem tudnak hosszú távon garantálni egy adott minőséget, és a határidők betartása is gyakran nehezükre esik. Most azonban olyan kezdeményezés indult el, ami megpróbálja megtörni a jeget: a Magyar turizmus Zrt. Baranya-, Somogy- és Tolna megyében egy különleges programot készül megvalósítani, hogy egymásra találjanak a termelők és a vendéglátók.

Különleges fogások várnak

A kezdeményezésbe bekapcsolódó éttermek az év folyamán helyi alapanyagokból készülő fogásokat is kínálnak, az ökoporták vendégeit helyi termékekkel ismertetik meg a gazdák, a szállodák és panziók asztalain pedig a közelben készült "kézműves élelmiszerek" várják a vendégeket. Egészen különleges akciókra is sor kerül: a borút egyesületek például főzőtanfolyamokat szerveznek, amelyek keretében a közönség neves séfek irányításával sajátíthatja el a régió egyes településeire jellemző, helyi alapanyagokból készülő ételek sütését. Bekapcsolódnak az erdészetek vadászházai is, ahol a közeli erdők kincseit is felhasználják az ínycsiklandó vadételekhez.

Nagy az érdeklődés

Az 1. Helyi Termék Börzét március 21-én tartották meg, Pécsett. A kezdeményezés láthatóan felkeltette az érdekeltek figyelmét, hiszen körülbelül ötven termelő és negyven vendéglátó vett részt a programon, ahol az eszmecsere után a gyakorlatban is ki lehetett próbálni a helyi termékeket: kézműves sört, helyi pálinkát, marhakolbászt, natúr almalevet és sok más különlegességet.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

qaudris-dijazottak-a-dijatadon400-1426356332.jpgSiófok, 2015. március 15. - Tizennegyedik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre ebben az évben az ország valamennyi borvidékéről 399 nevezés érkezett. A csütörtöki díjátadón a legjobbaknak járó Quadris-díjak egyikét a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok nedűje érdemelte ki. Nagyarannyal zárták a versenyt további dél-dunántúli borok.

etterem400-1454609921.jpg

Budapest, 2016. február 5. - Hamarosan itt a Torkos Csütörtök, melyre már több mint félezer vendéglátóhely jelentkezett. Az éttermi regisztráció február 9-én, kedden 18 órakor zárul, így vélhetően még ennél is több étterem közül választhatnak a torkoskodni vágyó vendégek.

Budapest, 2016. január 15. - A vendéglátóhelyek és a nagyközönség pozitív visszajelzései alapján a Magyar Turizmus Zrt. 2016-ban már 11. alkalommal szervezi meg néphagyományra épülő gasztronómiai keresletélénkítő akcióját, a Torkos Csütörtököt február 11-én. Az új, szerethető arculattal büszkélkedő Torkos Csütörtök idén egyúttal az MT Zrt. szervezésében zajló „Gasztroélmények Éve 2016” tematikus programsorozat nyitánya is lesz. Idén részben változik a feltételrendszer is: az étterembe járás és az új ízek felfedezésének népszerűsítésére létrehozott akció során az alkoholtartalmú italokat nem lesz kötelező féláron adni. Minden másra, a teljes étel- és alkoholmentes ital fogyasztásra továbbra is 50% kedvezményt kell adniuk a csatlakozó vendéglátóhelyeknek.