A pécsi régió kistermelői lehetőséget kapnak

2012. április 1., vasárnap 15:07

4-1354370953.jpgHázi sör, napérlelte gyümölcsök és zöldségek, jó pálinka, kézműves sajt, házi kolbász - csupa olyan kincs, ami körülöttünk terem, - itt, Pécs környékén is - csak észre kell venni! Egy új kezdeményezés ezekre az értékekre irányul.

Éljen az otthoni!

Mindenki szereti a házi kosztot és a természetes módon készült, egyedi ételeket. Jó kérdés, hogy miért ódzkodnak mégis az üzletek és az éttermek attól, hogy környékbeli kistermelőktől vásároljanak? Az érintettek válasza erre a kérdésre az, hogy a kistermelők kiszámíthatatlanok: sok esetben nem tudnak hosszú távon garantálni egy adott minőséget, és a határidők betartása is gyakran nehezükre esik. Most azonban olyan kezdeményezés indult el, ami megpróbálja megtörni a jeget: a Magyar turizmus Zrt. Baranya-, Somogy- és Tolna megyében egy különleges programot készül megvalósítani, hogy egymásra találjanak a termelők és a vendéglátók.

Különleges fogások várnak

A kezdeményezésbe bekapcsolódó éttermek az év folyamán helyi alapanyagokból készülő fogásokat is kínálnak, az ökoporták vendégeit helyi termékekkel ismertetik meg a gazdák, a szállodák és panziók asztalain pedig a közelben készült "kézműves élelmiszerek" várják a vendégeket. Egészen különleges akciókra is sor kerül: a borút egyesületek például főzőtanfolyamokat szerveznek, amelyek keretében a közönség neves séfek irányításával sajátíthatja el a régió egyes településeire jellemző, helyi alapanyagokból készülő ételek sütését. Bekapcsolódnak az erdészetek vadászházai is, ahol a közeli erdők kincseit is felhasználják az ínycsiklandó vadételekhez.

Nagy az érdeklődés

Az 1. Helyi Termék Börzét március 21-én tartották meg, Pécsett. A kezdeményezés láthatóan felkeltette az érdekeltek figyelmét, hiszen körülbelül ötven termelő és negyven vendéglátó vett részt a programon, ahol az eszmecsere után a gyakorlatban is ki lehetett próbálni a helyi termékeket: kézműves sört, helyi pálinkát, marhakolbászt, natúr almalevet és sok más különlegességet.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Folyamatosan bővül a 11. Torkos Csütörtökre jelentkező éttermek listája, amely tegnap óta megtekinthető az akció hivatalos weboldalán. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. néphagyományra épülő gasztronómiai keresletélénkítő akciója, a Torkos Csütörtök idén február 11-én várja az éttermi kultúra iránt érdeklődőket.

Pécs, 2016. szeptember 16. - A Villány-Siklósi Borút borászatai hatodik éve állnak a kultúra mellé, hogy boraikat kóstoltatva segítsék az Európai Bordalfesztiválok szervezését. Szeptember 24-én, a Kodály Központ aulájában 17.00 és 19.00 óra között a borvidék változatosságát szeretnék megmutatni boraikban.

turogomboc400-1418274333.jpgBudapest, 2014. december 11. - Megjelent Bereznay Tamás Süteményeskönyvének kibővített kiadása. A Boook Kiadó gondozásában kiadott Süteményeskönyv az olvasóké mellett a szakma legmagasabb elismerését is kivívta, hiszen az első, 2010-ben megjelent kiadás elnyerte a Gourmand World Cookbook Award „Best Chef Book in Hungary 2010” díját.