A pécsi régió kistermelői lehetőséget kapnak

2012. április 1., vasárnap 15:07

4-1354370953.jpgHázi sör, napérlelte gyümölcsök és zöldségek, jó pálinka, kézműves sajt, házi kolbász - csupa olyan kincs, ami körülöttünk terem, - itt, Pécs környékén is - csak észre kell venni! Egy új kezdeményezés ezekre az értékekre irányul.

Éljen az otthoni!

Mindenki szereti a házi kosztot és a természetes módon készült, egyedi ételeket. Jó kérdés, hogy miért ódzkodnak mégis az üzletek és az éttermek attól, hogy környékbeli kistermelőktől vásároljanak? Az érintettek válasza erre a kérdésre az, hogy a kistermelők kiszámíthatatlanok: sok esetben nem tudnak hosszú távon garantálni egy adott minőséget, és a határidők betartása is gyakran nehezükre esik. Most azonban olyan kezdeményezés indult el, ami megpróbálja megtörni a jeget: a Magyar turizmus Zrt. Baranya-, Somogy- és Tolna megyében egy különleges programot készül megvalósítani, hogy egymásra találjanak a termelők és a vendéglátók.

Különleges fogások várnak

A kezdeményezésbe bekapcsolódó éttermek az év folyamán helyi alapanyagokból készülő fogásokat is kínálnak, az ökoporták vendégeit helyi termékekkel ismertetik meg a gazdák, a szállodák és panziók asztalain pedig a közelben készült "kézműves élelmiszerek" várják a vendégeket. Egészen különleges akciókra is sor kerül: a borút egyesületek például főzőtanfolyamokat szerveznek, amelyek keretében a közönség neves séfek irányításával sajátíthatja el a régió egyes településeire jellemző, helyi alapanyagokból készülő ételek sütését. Bekapcsolódnak az erdészetek vadászházai is, ahol a közeli erdők kincseit is felhasználják az ínycsiklandó vadételekhez.

Nagy az érdeklődés

Az 1. Helyi Termék Börzét március 21-én tartották meg, Pécsett. A kezdeményezés láthatóan felkeltette az érdekeltek figyelmét, hiszen körülbelül ötven termelő és negyven vendéglátó vett részt a programon, ahol az eszmecsere után a gyakorlatban is ki lehetett próbálni a helyi termékeket: kézműves sört, helyi pálinkát, marhakolbászt, natúr almalevet és sok más különlegességet.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. június 30. - „Kész a sajtos-tejfölös!” - e mondat hallatán majdnem mindenkinek a forró nyári napsütés, a strand jut az eszébe és szinte érezzük a frissen sütött lángos illatát. Csábításának kevesen tudnak ellenállni, főleg hogy a klasszikusok mellett már olyan különleges változatokban is kapható, mint a káposztás, kolbászos, vagy lekváros, porcukros.

Villány, 2015. december 14. - A Villányi borvidéken még nem kezdődött el az igazi tél, de már Szent Vince napjának megünneplésére készülnek. Az egyre népszerűbb Variációk Vincére (január 23-án) számos színes programlehetőséggel várja vendégeit. A Vince-napi népszokások felelevenítése megtöri a tél csendjét a dűlök között. A pincészetek és éttermek alkalomhoz illő bor- és ételkülönlegességekkel várják a látogatókat. 2016-ban már tizenegy borvidéki házigazda csatlakozik a Dűlőjáró Vince programokhoz.

pecs-iikatfelm-400a-1377242600.jpgVajon másfél évszázada volt-e ott utca vagy tér, ahol most az van? Egyáltalán hol húzódott akkor a településhatár? Mindez könnyen kiderülhet, ha egymás mellé teszünk egy 150 évvel ezelőtti térképet a mai Google Maps-szel. Mielőtt bárki is nekiállna keresgélni és próbálkozni, a helyzet az, hogy nekünk ezzel nem érdemes vesződnünk. Ugyanis már profin megtették helyettünk.