A pécsi régió kistermelői lehetőséget kapnak

2012. április 1., vasárnap 15:07

4-1354370953.jpgHázi sör, napérlelte gyümölcsök és zöldségek, jó pálinka, kézműves sajt, házi kolbász - csupa olyan kincs, ami körülöttünk terem, - itt, Pécs környékén is - csak észre kell venni! Egy új kezdeményezés ezekre az értékekre irányul.

Éljen az otthoni!

Mindenki szereti a házi kosztot és a természetes módon készült, egyedi ételeket. Jó kérdés, hogy miért ódzkodnak mégis az üzletek és az éttermek attól, hogy környékbeli kistermelőktől vásároljanak? Az érintettek válasza erre a kérdésre az, hogy a kistermelők kiszámíthatatlanok: sok esetben nem tudnak hosszú távon garantálni egy adott minőséget, és a határidők betartása is gyakran nehezükre esik. Most azonban olyan kezdeményezés indult el, ami megpróbálja megtörni a jeget: a Magyar turizmus Zrt. Baranya-, Somogy- és Tolna megyében egy különleges programot készül megvalósítani, hogy egymásra találjanak a termelők és a vendéglátók.

Különleges fogások várnak

A kezdeményezésbe bekapcsolódó éttermek az év folyamán helyi alapanyagokból készülő fogásokat is kínálnak, az ökoporták vendégeit helyi termékekkel ismertetik meg a gazdák, a szállodák és panziók asztalain pedig a közelben készült "kézműves élelmiszerek" várják a vendégeket. Egészen különleges akciókra is sor kerül: a borút egyesületek például főzőtanfolyamokat szerveznek, amelyek keretében a közönség neves séfek irányításával sajátíthatja el a régió egyes településeire jellemző, helyi alapanyagokból készülő ételek sütését. Bekapcsolódnak az erdészetek vadászházai is, ahol a közeli erdők kincseit is felhasználják az ínycsiklandó vadételekhez.

Nagy az érdeklődés

Az 1. Helyi Termék Börzét március 21-én tartották meg, Pécsett. A kezdeményezés láthatóan felkeltette az érdekeltek figyelmét, hiszen körülbelül ötven termelő és negyven vendéglátó vett részt a programon, ahol az eszmecsere után a gyakorlatban is ki lehetett próbálni a helyi termékeket: kézműves sört, helyi pálinkát, marhakolbászt, natúr almalevet és sok más különlegességet.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

huvelyesek400-1451849492.jpg

Budapest, 2016. január 4. - 2016 a hüvelyesek nemzetközi éve - döntött az ENSZ 68. közgyűlése. Lenézett lencsék, elfelejtett babok és mellőzött borsók érdekében lépett a nemzetközi szervezet, hogy felhívja a figyelmet a hüvelyesek táplálkozási előnyeire, fenntartható termesztésére.

fuszerek-1394686704.jpgHa szeretnénk valami újat kipróbálni, vagy csak valami szokatlan, pikáns ízt adni ételeinknek, adjunk hozzájuk olyan fűszereket, melyek eddig még biztosan nem voltak a szekrényben!

tojassalata-retekkel-1397671505.jpgBudapest, 2014. április 17. - A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat - bárány, tojás, sonka - szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ad hasznos tanácsokat.