PTE: több jelentkező, több felvett hallgató

2016. augusztus 2., kedd 07:00

Pécs, 2016. augusztus 2. - A Pécsi Tudományegyetem (PTE) az utóbbi négy év legeredményesebb felvételi eljárását tudhatja maga mögött, és továbbra is népszerű a felvételizők körében. A 2016. évi általános felvételi eljárásban a jelentkezők számát tekintve jelentős mértékű, kilenc százalékos növekedést ért el a PTE az előző évhez képest, és az első helyes jelentkezők számában is mintegy hatszázalékos növekedés mutatkozott.

A felvételizők PTE iránti bizalmának erősödését mutatja, hogy az utólagos sorrendmódosítással az első helyes jelentkezők száma csaknem 200 fővel nőtt, így ebben a vonatkozásban is elérte a PTE a kilenc százalékos növekedést a 2015-ös esztendőhöz viszonyítva. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, idén csaknem ezer fővel nőtt a finanszírozott helyekre jelentkezők száma.

 

A PTE az utóbbi négy év legeredményesebb felvételi eljárását tudhatja maga mögött, hiszen a jelentkezők számának emelkedése a felvettek számának növekedésében is megmutatkozik: 279 fővel (hat százalék) több hallgató kezdheti meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen, mint tavaly.

hirdetés

 

A csaknem ötezer (4856 fő) felvett új hallgató több mint fele a PTE valamely alapképzésén kezdi meg tanulmányait, az osztatlan és mesterképzéseken a felvettek 35 százaléka fog tanulni. Továbbra is a nappali munkarendet és az állami ösztöndíjas finanszírozási formát preferálták a jelentkezők, a felvettek 70 százaléka teljes idős képzésen, 80 százaléka állami ösztöndíjasként kezdi meg tanulmányait a 2016/2017-es tanév őszi félévében.

 

A képzések között továbbra is a legnépszerűbb az általános orvos, az ápolás és betegellátás és a pszichológia szak, a legmagasabb ponthatárok a kommunikáció és médiatudomány, a jogász, a nemzetközi tanulmányok és a gazdaságtudományok képzési terület alapképzési szakjain voltak. A létszámnövekedésben nemcsak a legtöbb jelentkezőt vonzó szakok, hanem az osztatlan tanári képzések (263 fő), az egészségtudományi szakterület szakjai, valamint a műszaki terület duális képzései is szerepet játszanak.

 

- A PTE karai közül idén több kar is jelentősen növelte a beiskolázási létszámait: az Egészségtudományi Kar, a Műszaki és Informatikai Kar, a Közgazdaságtudományi Kar évről évre több hallgatót tud felvenni, és örömteli, hogy idén a Természettudományi Kar képzéseire is több hallgató kerül be, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar is növelni tudta hallgatóinak számát az idei felvételi eljárásban - mondta Berke Gyula, a PTE oktatási rektorhelyettese.

 

- A Pécsi Tudományegyetem általános felvételi eljárásban elért eredményeit tovább javítja a Stipendium Hungaricum programban várhatóan ideérkező nagyszámú külföldi hallgató és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók. Mindezeket figyelembe véve 2016 őszén - várhatóan - több mint 6000 új hallgató kezdi meg tanulmányait az alapításának 650 éves jubileumára készülő egyetemen - hangsúlyozta a rektorhelyettes.

 

A PTE idén is ösztönzi azokat a felvételizőket, akik nem voltak eredményesek az általános eljárásban, és azokat is, akik valamely okból nem adták be jelentkezésüket februárban, hogy a pótfelvételi eljárásban a pécsi egyetem széles képzési kínálatából válasszanak továbbtanulási lehetőséget. A pótfelvételizőknek augusztus 7-ig van lehetőségük beadni a jelentkezést a www.felvi.hu elektronikus felületén, a felvételi vizsgák (ahol van ilyen) augusztus 16. és 23. között lesznek, a döntés várhatóan augusztus utolsó napjaira megszületik.

 

Forrás: PTE / Edupress

Kapcsolódó cikkek

cyclamen-purpurascens400-1471978638.jpg

Pécs, 2016. augusztus 24. - Az erdei ciklámen hazánkban is őshonos, az Alpokalja erdeiben fordul elő, fokozottan védett növény. Az erdeivel együtt a borostyánlevelű és a kereklevelű ciklámen is most virágzik.

ebola2-1409077947.gifPécs, 2014. augusztus 26. - A Pécsi Tudományegyetemre 48 hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika Ebola-fertőzéssel érintett országaiból - közölte az intézmény az MTI megkeresésére, hozzátéve, hogy felkészültek a hallgatók fogadására.

Pécs, 2016. március 17. - Ünnepélyesen megnyitották a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának (PTE-ETK) Komplex Sport Teljesítménydiagnosztikai és Fizioterápiás Kutatóközpontját, valamint Alapozó Egészségtudományi és Analitikai Laboratóriumi Kutatóközpontját.