Indul az újabb visszaszámlálás: Kit vesznek fel második körben?

2013. augusztus 21., szerda 22:29

happygirl-1377119579.jpg

Nemrég elindult a pótfelvételi eljárás a felsőoktatási intézményekben, elérhetővé váltak az újfent vagy újonnan meghirdetett képzések.

A ponthatárok augusztus 29-én kerülnek kihirdetésre, így már nem kell sokat várniuk a jelentkezőknek, hogy kiderüljön: kit vettek fel.

A pótfelvételi azok lehetősége volt, akiket nem vettek fel az általános eljárás során, vagy nem jelöltek meg egyetlen képzést sem.

Csupán egyetlen szakot jelölhettek meg a jelentkezők, és a jelentkezés kizárólag elektronikus formában volt lebonyolítható.

Teszem hozzá, ez egyébként is a biztonságosabb módja, hiszen az e-felületen a hibalehetőségek száma minimális, a rendszer figyelmeztetéseket küld az esetleges hibák vagy hiányosságok esetén, az űrlap kitöltését pedig részletes magyarázat kíséri.

 

Az idő rövidsége miatt utólagos dokumentumpótlásra nem volt lehetőség, így minden olyan dokumentum, amelyet nem csatoltak az elektronikus adatlapok kitöltésekor, nem volt figyelembe vehető.

Az eljárás díja míg az első időszakban 9, most 5000 Ft volt, a jelentkezés határideje pedig augusztus 12. , mely után a hitelesítésről is gondoskodni kellett augusztus 14-ig.

hirdetés

 

Egy kis statisztika

 

Bár a tavalyi évhez képest a felsőoktatásba jelentkezők száma mintegy 15 ezer fővel csökkent, a felvettek száma nem követte ezt a tendenciát. Így a bejutási esélyek megnövekedtek – míg tavaly 72,4 százalékos volt a bejutási arány, addig idén a jelentkezők 75,6 százaléka nyert felvételt.

A felvettek 68%-a alapképzésben kezdheti majd meg tanulmányait, 18 százalékuk valamilyen mesterképzésre került be. Az egységes, osztatlan képzés, valamint a felsőoktatási szakképzés részesedése kisebb, előbbin az új belépők 8, utóbbin 6 százaléka kezd majd szeptemberben.

A munkarendek közül továbbra is a nappali a domináns: az összes felvett 77 százaléka nappalis képzésre került be. A levelezősök az összes felvett nagyjából egyötöd részét teszik ki, a másik két munkarend (esti, távoktatás) aránya elhanyagolható.

Az általános eljárásban felvettek 74,5 százaléka részesül majd állami ösztöndíjban, a többiek önköltséges formában kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat.

 

A képzési területek közül a műszaki és a gazdaságtudományok a legjelentősebb – az alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre, valamint mesterképzésre felvettek 16 százaléka műszaki, 20 százalékuk gazdaságtudományi szakra jutott be. 10 százalék feletti a pedagógusképzés terület részesedése is.

 

A legtöbb hallgatót felvett alap-, valamint osztatlan szakok listájában a gazdálkodási és menedzsment szak végzett az élen 2655 felvettel. 2000-nél több felvett hallgató kezd tanulmányokat gépészmérnöki és turizmus-vendéglátás alapszakon, valamint jogász osztatlan szakon is. A felvettek létszáma szerint számított top10-ben 4 gazdaságtudományi, 3 műszaki, 1 informatikai, 1 orvos- és egészségtudományi és 1 jogi képzési területhez tartozó szak található. Az idei évben bevezetett osztatlan tanárképzésre 1301 fő nyert felvételt; legtöbben, magyar-történelem, fizika-matematika, valamint angol-történelem szakosként.

 

Az alapképzésre, valamint osztatlan képzésre bekerültek közül legtöbben a Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karán kezdhetik majd meg tanulmányaikat. Ezer főnél több alap-, valamint osztatlan szakos felvettje összesen hat karnak lett; a vidéki karok közül legtöbben az SZTE-TTK-ra kerültek be közülük. A legtöbb mesterhallgatót a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara vette fel, a top20-ban az ELTE négy, az SZTE három karral képviselteti magát.

 

A második esély

 

A ponthatárokat előre láthatólag 2013. augusztus 29-én hirdetik ki, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre.

A felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2013. szeptember első napjaiban.

 

/Forrás: felvi.hu/

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. április 29. - Sokrétű gyakorlati tapasztalatokkal, a valós céges munkafolyamatokba beletanulva léphetnek majd ki az iskolapadból azok a környezetmérnökök, akik szeptemberben kezdik tanulmányaikat a Pécsi Tudományegyetemen és a Tettye Forrásháznál.

haha-1357211106.jpg

"Mi vagyunk azok, akikre mindvégig vártunk" - állítja a pécsi Hallgatói Hálózat kisfilmjében, amelyet pécsi tanárokkal, egyetemi oktatókkal, hallgatókkal és középiskolai diákokkal együtt készítettek. A filmben az érintettek azt fogalmazzák meg, mi a problémájuk a köz- és felsőoktatás tervezett reformaival, és helyette milyen valódi reformokat találnának szükségesnek ők maguk. Január 8-án a pécsi középiskolák és az egyetem második közös fórumával folytatják a tiltakozást.

pte-emlekfutas3-400-1426320070.jpgPécs, 2015. március 14. - A PTE Sportiroda első ízben rendezte meg a PTE Emlékfutást március 11-én, szerdán. Közel 1500 hallgató teljesítette a „történelmi távot”, illetve több mint százezer forintot tudtak gyűjteni a szervezők a határon túli magyar iskolakezdő gyerekek számára.