Egy hangfelvétel miatt szólalt meg a rektor

2014. február 15., szombat 12:55

Pécs, 2014. február 15. - „Nem merült fel a nevem gyanúsítottként a Pécsi Tudományegyetemet érintő 2010-es vesztegetési üggyel kapcsolatos büntetőeljárásban” - jelentette ki az intézmény rektora tegnapi sajtótájékoztatóján. Bódis József egy hangfelvételre reagált, amelyet szavai szerint egy ismeretlen juttatott el a média képviselőihez.

Az MTI birtokába került, több évvel ezelőtt készült felvételen Bódis József jelenlegi rektor és - a felvételt elküldő ismeretlen szerint - I. Gábor, az egyetem volt gazdasági főigazgatója, a Győrben zajló pécsi egyetemi vesztegetési per elsőrendű vádlottja telefonbeszélgetése hallható, melyben egy közbeszerzés kikerülésére vonatkozó konstrukcióról beszélnek.

 

A felvétel szerint az egyetem volt gazdasági főigazgatója egy olyan szerződésről beszél - amely határozatlan időre szól egy kft.-vel egy építkezésre -, amit a beruházás végén rögtön felmondanak és elszámolnak. A szerződésben "az nincs benne, hogy felmondjuk a szerződést, csak az van benne, hogy határozatlan időtartamra szól. Ami azt jelenti, hogy (...) a szerződést bármelyik fél indoklás nélkül 30 napra fel tudja mondani. (...) Nincsen benne, hogy fel fogjuk mondani, mert azt nyilván nem lehet belekötni (...) ezzel tudjuk kikerülni azt a módszert, hogy közbeszerzést kelljen kiírni az építésre."

hirdetés

 

A beszélgetés során a volt gazdasági főigazgató azt is mondja, hogy "ez a szerződés pontosan arról szól, hogy ki akarjuk szedni a 70 millió forintot". A hangfelvétel szerint a felek a beszélgetés végén abban állapodnak meg, hogy másnap személyesen egyeztetnek a témában.

 

Bódis József pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a sajtó képviselőnek az egyetem jó hírének, a közelgő rektorválasztás tisztaságának megőrzése érdekében ad tájékoztatást, de jogi akadálya van annak, hogy a médiához eljuttatott és őt érintő hangfelvételen elhangzottakhoz kapcsolódóan bármilyen információt adjon. "A hanganyag lejátszásához valamennyi érintett írásbeli hozzájáruló nyilatkozata szükséges" - tette hozzá.

 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ezen ügy aktualitását a pécsi egyetem közelgő rektorválasztása adja. "Ez egy tervezett lépés volt attól, aki ezt csinálta, nem feltétlenül előnyös színben szeretne feltüntetni a rektorválasztás előtt" - mondta az orvosprofesszor. A rektorválasztó szenátusi ülés február 20-án lesz. A rektori tisztségre Bódis Józsefen kívül Mellár Tamás közgazdászprofesszor pályázott.

 

Bódis József a hanganyag hátterével összefüggésben azt mondta, hogy a beszélgetés a pécsi lombikbébi programhoz kapcsolódó folyamatok újjászervezése érdekében indított, de sikertelenül végződött két közbeszerzési eljárást követően zajlott le.

 

A rektor utalt rá: Pécsett 1986-ban fogtak hozzá a lombikbébi módszer magyarországi bevezetéséhez. E tevékenység eleinte klinikai keretek között folyt, a sokfajta és sokirányú fejlesztések, továbbá speciális anyagok beszerzése miatt a 90-es évek elején azonban az egyetemi vezetés úgy döntött: feladatokat bíz egy közhasznú társaságra, amely részesült a bevételekből is.

 

"Amikor 2007-ben klinikaigazgató lettem, munkatársaimmal együtt úgy gondoltam, mivel a helyzet nem minden szempontból előnyös az intézmény számára, újjá kellene szervezni a folyamatot" - mondta a rektor.

 

Ma a klinikán korszerű körülmények között folyik a lombikbébi tevékenység, melynek bevétele 30 százalékából a társaság biztosítja a műszereket, azok karbantartását, és végzi az anyagbeszerzést - közölte Bódis József, hozzátéve: korábban ennek a fordítottja volt, azaz a cég a bevétel 70 százalékát kapta.

 

Az ügyészség a 2012 őszén kezdődött vesztegetési perben huszonhét ember ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények, egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás miatt. A vád szerint I. Gábor olyan szerveződést hozott létre, amely valótlan okiratok alapján fizetett ki különböző összegeket, s úgy befolyásolt közbeszerzési pályázatokat, hogy az a cég jusson előnyhöz, illetve nyerjen, amelyik megfizeti a pályázati érték "visszavárt" nyolc-tíz százalékát.

 

A vádiratban foglaltak szerint előfordult, hogy cégre szabott pályázatot írtak ki, illetve az is, hogy egy indulót tájékoztattak a riválisok árajánlatáról, hogy az alá tudjon ígérni, továbbá "teljesítési szándék nélküli" cégekkel kötöttek szerződést, így "szivattyúzva ki" összegeket az egyetem számlájáról. A bíróságon az elsőrendű vádlott ártatlannak vallotta magát.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

pte-cembeton400-1480572002.jpg

Pécs, 2016. december 1. - A PTE Műszaki és Informatikai Kara és a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton) együttműködésében felsőfokú, gyakorlati tudásanyagra épülő szakemberképzés indul.

pont-ott-parti-2016-pecs400-1469658177.jpg

Pécs, 2016. július 28. - A tavalyinál hat százalékkal több hallgatót vettek fel idén a Pécsi Tudományegyetemre (PTE), ahol 4856-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Budapest, 2014. április 17. - Együttműködési megállapodást írt alá tegnap Darák Péter, a Kúria elnöke és nyolc egyetem - köztük a pécsi - doktori iskolájának képviselője a legfelsőbb bírói fórum épületében - közölte a Kúria sajtótitkársága.