Cement- és betonipari kiegészítő képzés a PTE-n

2016. december 1., csütörtök 07:05

pte-cembeton400-1480572002.jpg

Pécs, 2016. december 1. - A PTE Műszaki és Informatikai Kara és a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton) együttműködésében felsőfokú, gyakorlati tudásanyagra épülő szakemberképzés indul.

A felgyorsult építőipari fejlődés és az állandóan változó iparág megköveteli, hogy a munkaerő-piacra frissen kikerülő szakemberek naprakész gyakorlati tudással rendelkezzenek. Ezt teszi lehetővé a kar és a szövetség összefogása.

 

Az együttműködés keretében cement- és betonipari kiegészítő képzés indul, amelynek első lépéseként 2016. november 29-én ünnepélyes együttműködési megállapodást írt alá a CeMBeton és a PTE. A megállapodás elsősorban a felsőfokú szakember-, szakmérnök képzés, és a kutatás-fejlesztés támogatására jött létre.

 

Az új fejlesztésű építő- és alapanyagok felhasználásának, beépítési módjainak, illetve a hagyományos és innovatív technológiák megismertetésében, a környezetvédelmi és jogi környezet bemutatásában a Szövetség tagvállalatai működnek közre. A nemzetközi szinten jelenlévő és elismert cégek a magyar cement- és betonipart reprezentálva, gyakorlati tapasztalatokon alapuló tudással fogják ellátni a pécsi mérnökhallgatókat.

hirdetés

 

- Az építőmérnök képzéshez kapcsolódó kutatási területek, mint például a roncsolásmentes anyag- és szerkezet vizsgálatok valamint az épületdiagnosztika országosan is kiemelkedő laborháttérrel és módszertannal szolgálja az ipari partnereinket és a képzést egyaránt. Az anyagtan, a mai kor elvárásai szerint változó megoldási, kivitelezési módszerek megismerése elengedhetetlen az alapszakokon, és új minőségi feladatot jelent a már végzett, gyakorlott szakemberek oktatásában. A kiegészítő képzés keretében az építőipari szakértők, a magas szintű szakmai ismereteik átadásával, egyrészt emelik a mérnökhallgatóink oktatásának színvonalát, másrészt pedig megteremtik az iparág szakképzett munkaerő utánpótlását - emelte ki köszöntőjében Dr. Bachmann Bálint a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja.

 

pte-cembeton600-1480572174.jpg

 

- Az együttműködés célja, hogy a jövő munkavállalói már az egyetemi tanulmányok során hasznos gyakorlati tudást szerezzenek. Nem titkolt célunk, hogy gondoskodjunk a szakmai utánpótlásról, és a fiatal mérnökhallgatókkal megismertessük a világon második leggyakrabban használt anyagban, a betonban rejlő potenciált - mondta az aláíráson Szarkándi János, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség elnöke.

 

A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség partnerkapcsolatai nem csak a szakemberképzés támogatására terjednek ki, kibővített szakmai és érdekvédelmi tevékenységük a hazai építőanyag gyártók szélesebb körét is magában foglalja, úgymint a cement, a beton, mész, és adalékszer. Az összefogások globális céljának középpontjába pedig a betonból készült építmények, szerkezetek, műtárgyak kerültek, melyek nem jöhetnének létre a szövetség tagjainak munkája és hozzájárulása nélkül.

 

Forrás: CeMBeton, Pécsi Tudományegyetem

Kapcsolódó cikkek

hallgatok300-1392872341.jpgBudapest, 2014. február 20. - Az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) és a DiákÉSZ közös kutatásban mérte fel azon diákok helyzetét, akik passzív jogviszonyban állnak. Ebből kiderült, hogy sokan anyagi okok miatt kényszerülnek szünetre, a legtöbben pedig dolgoznának és folytatnák a tanulást.

Budapest, 2014. április 17. - Együttműködési megállapodást írt alá tegnap Darák Péter, a Kúria elnöke és nyolc egyetem - köztük a pécsi - doktori iskolájának képviselője a legfelsőbb bírói fórum épületében - közölte a Kúria sajtótitkársága.

41-1354443677.jpgPTE kontra ELTE: azért nem megyünk egymásnak...

A Pécsi Tudományegyetem marketingjének alapeleme, hogy Magyarország első, 1367-es alapítású egyeteme. Viszont idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját – hogy hozható össze ez a két adat?