Az orvos válaszol

Thermographia

Kérdező neve: Zsuzsanna

Kérdés: Kedves Testreszabó! Szeretném véleményét megtudni a termográfiai mérésről. Többször kerestek már meg levélben és telefonon, hogy ingyen lehet részt venni egy ilyen mérésen. Érdemes elmenni?Köszönöm válaszát.
 

Kedves Zsuzsanna!

A thermographia tulajdonképpen azon az egyszerű tényen alapuló diagnosztikai lehetőség, hogy a gyulladásban lévő szövet, vagy egy kitágult véna nagyobb hőt ad le, mint normálisan működő környezete, melyet objektíven mérni lehet. Ezáltal a vizsgálat által nagy vonalakban lehet szűrni, s ha ezt a vizsgálati módszert olcsón megszámítják, akkor esetleg érdemes időt tölteni vele, bár egy alapos anamnezisfelvétel és fizikális vizsgálatnál szerintem nem tud többet, s a vizsgálat kiértékelésében általában az van benn, hogy keresse fel kezelőorvosát, hogy a talált eltérések mentén további, alaposabb vizsgálatokat megszervezzen. Tehát összességében a thermográphia érdekes kisegítő, szűrő vizsgálatként jól működhet, de ha borsos árat kérnek érte, inkább egy alapos 15 perces találkát javaslok a háziorvosával!

Üdv: Testreszabó

Kapcsolódó cikkek

Kérdező neve: Atesz

Kérdés: Kedves Doktor Úr! Tegnap a torokgyúlladásomból kifolyólag hőemelkedésem volt, és vettem be algopyrint tabletát. Alig telt el 30 perc a térdhajlatomba, a karomon apró kiütések jöttek ki. Reggel halványabb, délután pedig felerősödik. Nagyon irritáló mert viszket. A választ előre is köszönöm. 

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja érzek fájdalmat a jobb térdhajlatomnál, meg van duzzadva, a bal térdhez képest 5 cm-rel vastagabb.Felkerestem az ügyeletes orvost, Ő Aflamin 100mg filmtablettát írt föl. Két hét után a vérnyomásom 170.re fölment, amióta nem szedem ismét normális Igaz, ettől a gyógyszertől elmúlt a fájdalom.. Ezután egy igen ragacsos szürkés színü gyógyszertári krémet kaptam, amit pakolásként használok. a fájdalom és a duzzanat nem szűnik .Már az alsó lábszáramban is érzem a fájdalmat. Előzményként annyit szeretnék elmondani, hogy 2012-ben melldaganattal műtöttek, kiszedték a nyirokcsomókat. Kaptam kemoterápiát és sugárkezelést. A jobb felkarom és jobb mellem ödémás. Lehetséges, hogy a nyirokkeringés elégtelenségéből adódik a lábduzzanat és a fájdalom? Kérem szíves tanácsát. Köszönöm : Valéria

Kérdező neve: Cseresznye

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám petefészek rákban halt meg, engem 17 évvel ezelőtt műtöttek mell daganattal. Kemoterápiás kezelést is kaptam, azóta tünetmentes vagyok, gyógyult. Gondolkodom azon a műtéti eljáráson amellyel eltávolítják a méhemet és a petefészkemet. Szeretném kikérni a véleményét. Köszönettel!