Az orvos válaszol

Fülbevaló?

Kérdező neve: Fülfájós

Kérdés: Kedves András! Nagyon fáj a jobb fülemnél a hallójáratom. Egyik ismerősöm azt javasolta, alaposan tisztítsam ki svédcseppes fülpiszkálóval. Én meg azt hallottam, hogy nem jó ötlet piszkálni az ember fülét. Önnek mi a véleménye?
 

Kedves Érdeklődő!

Nagy a kísértés egy fájós fülben matatni, de kérem, hogy ne tegye! Rossz szokás a fülpiszkálóval való tisztálkodás, mert nem steril felületével felsértheti a külső hallójáratot, melynek hámján a fertőzés nagyon gyorsan külső hallójárat gyulladássá komplettálódhat, mely makacs, fájdalmas betegség. A tisztálkodás során a kézi fülmosás mellett az Audisprayt javaslom a fülzsír eltávolítására.

Ha kialakult a fájdalom, kérem menjen el fülészhez, akinek feladata a hallójárat gyulladás és középfülgyulladás elkülönítése, kezelése.

Gyakran megesik nyáron, hogy víz marad az ember fülében, mely azon kívül, hogy idegesítő, gyulladást is okozhat. A piszkálást nem ajánlom, de van egy tuti megoldásom, öntsön, vagy csepegtessen még vizet az eldugult fülébe, s a bentlévő vízhez kapcsolódva a nagyobb mennyiségű folyadékot sokkal könnyebb kirázni, próbálja meg, nekem 100%-ra bejön uszoda után!

Üdv: Testreszabó

Kapcsolódó cikkek

Kérdező neve: Pali

Kérdés: Kedves doktor úr! mi a véleménye a mebucain ínygyulladáscsökkentő hatásáról? Lehetséges ez vagy csak véletlenül múlt el nekem, amikor egy felet rászorítottam az ínyemre?
 

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja érzek fájdalmat a jobb térdhajlatomnál, meg van duzzadva, a bal térdhez képest 5 cm-rel vastagabb.Felkerestem az ügyeletes orvost, Ő Aflamin 100mg filmtablettát írt föl. Két hét után a vérnyomásom 170.re fölment, amióta nem szedem ismét normális Igaz, ettől a gyógyszertől elmúlt a fájdalom.. Ezután egy igen ragacsos szürkés színü gyógyszertári krémet kaptam, amit pakolásként használok. a fájdalom és a duzzanat nem szűnik .Már az alsó lábszáramban is érzem a fájdalmat. Előzményként annyit szeretnék elmondani, hogy 2012-ben melldaganattal műtöttek, kiszedték a nyirokcsomókat. Kaptam kemoterápiát és sugárkezelést. A jobb felkarom és jobb mellem ödémás. Lehetséges, hogy a nyirokkeringés elégtelenségéből adódik a lábduzzanat és a fájdalom? Kérem szíves tanácsát. Köszönöm : Valéria

Kérdező neve: Renáta

Kérdés: Kedves András! Szeretném megtudni véleményét a májtisztító kúráról, Több internetes oldalon olvastam róla. Pl. a http://auretiel.hu/hazi-praktikak/majtisztito-kura.html linken is megtalálja mit kell tenni. Érdeklődve várom válaszát. Renáta