Az orvos válaszol

Fülbevaló?

Kérdező neve: Fülfájós

Kérdés: Kedves András! Nagyon fáj a jobb fülemnél a hallójáratom. Egyik ismerősöm azt javasolta, alaposan tisztítsam ki svédcseppes fülpiszkálóval. Én meg azt hallottam, hogy nem jó ötlet piszkálni az ember fülét. Önnek mi a véleménye?
 

Kedves Érdeklődő!

Nagy a kísértés egy fájós fülben matatni, de kérem, hogy ne tegye! Rossz szokás a fülpiszkálóval való tisztálkodás, mert nem steril felületével felsértheti a külső hallójáratot, melynek hámján a fertőzés nagyon gyorsan külső hallójárat gyulladássá komplettálódhat, mely makacs, fájdalmas betegség. A tisztálkodás során a kézi fülmosás mellett az Audisprayt javaslom a fülzsír eltávolítására.

Ha kialakult a fájdalom, kérem menjen el fülészhez, akinek feladata a hallójárat gyulladás és középfülgyulladás elkülönítése, kezelése.

Gyakran megesik nyáron, hogy víz marad az ember fülében, mely azon kívül, hogy idegesítő, gyulladást is okozhat. A piszkálást nem ajánlom, de van egy tuti megoldásom, öntsön, vagy csepegtessen még vizet az eldugult fülébe, s a bentlévő vízhez kapcsolódva a nagyobb mennyiségű folyadékot sokkal könnyebb kirázni, próbálja meg, nekem 100%-ra bejön uszoda után!

Üdv: Testreszabó

Kapcsolódó cikkek

Kérdező neve: Bibinho

Kérdés: Kedves Doktor Úr! Már kértem időpontot a házi orvosomtól emiatt, de mivel elég hosszú a várakozási idő, itt is felteszem a kérdésemet. Néhány napja szédülök (nem túl erősen, de szinte minden testhelyzet változásnál), és nem tudom, mi okozhatja ezt, illetve hogy lehetne kezelni. 28 éves vagyok és 3 hónapos bébimet szoptatom. A vashiány gyakorlatilag állandóan fennáll nálam - szedtem is vastablettát, néhány hónapja hagytam abba. Tud tanácsot adni? Köszönöm és további eredményes gyógyítást kívánok!

 

Kérdező neve: Pali

Kérdés: Kedves doktor úr! mi a véleménye a mebucain ínygyulladáscsökkentő hatásáról? Lehetséges ez vagy csak véletlenül múlt el nekem, amikor egy felet rászorítottam az ínyemre?
 

Kérdező neve: Ibolya

Kérdés: Támogatja e még az állam minden magyar polgárnak a két heti gyógykúrákat a különböző gyógyfürdőkben?