Az orvos válaszol

Fülbevaló?

Kérdező neve: Fülfájós

Kérdés: Kedves András! Nagyon fáj a jobb fülemnél a hallójáratom. Egyik ismerősöm azt javasolta, alaposan tisztítsam ki svédcseppes fülpiszkálóval. Én meg azt hallottam, hogy nem jó ötlet piszkálni az ember fülét. Önnek mi a véleménye?
 

Kedves Érdeklődő!

Nagy a kísértés egy fájós fülben matatni, de kérem, hogy ne tegye! Rossz szokás a fülpiszkálóval való tisztálkodás, mert nem steril felületével felsértheti a külső hallójáratot, melynek hámján a fertőzés nagyon gyorsan külső hallójárat gyulladássá komplettálódhat, mely makacs, fájdalmas betegség. A tisztálkodás során a kézi fülmosás mellett az Audisprayt javaslom a fülzsír eltávolítására.

Ha kialakult a fájdalom, kérem menjen el fülészhez, akinek feladata a hallójárat gyulladás és középfülgyulladás elkülönítése, kezelése.

Gyakran megesik nyáron, hogy víz marad az ember fülében, mely azon kívül, hogy idegesítő, gyulladást is okozhat. A piszkálást nem ajánlom, de van egy tuti megoldásom, öntsön, vagy csepegtessen még vizet az eldugult fülébe, s a bentlévő vízhez kapcsolódva a nagyobb mennyiségű folyadékot sokkal könnyebb kirázni, próbálja meg, nekem 100%-ra bejön uszoda után!

Üdv: Testreszabó

Kapcsolódó cikkek

Tisztel Dr.Ur. 19 honapos kisfiam egy honapja nathas, be van dugulva az orra, kohogi fel a lecsurgo orrvaladekot. Az elejen hasznaltunk Nasivin orrcseppet, utanna Pamycont irt az orvos mivel zold volt a taknya, a szine javult de a mennyiseg nem. Orrszivoval naponta tobbszor el tavolittom a taknyot. Azota hasznaltuk a Olyntot valtozas nelkul, most a Vibrocilt adta. Csinaltatott tudo rontgent, negativ lett. Arcureg rontgent nem kert mert allitolag ilyen kicsinel meg nincs teljesen kifejlodve az arcureg?! El mentunk orr ful gegeszetre ott az orvos annyit mondott hogy tanitsam meg orrot fujni. Januarban orr torletben volt moraxella akkor kiszedtuk a Unasyn ATBt mert akkor is hosszan volt nathas. Most orr torletet nem hajlando levenni tobbszori keresemre sem. Mi lehet az oka az orr dugulasnak es a nagy mennyisegu valadeknak? Milyen vizsgalatokat kerjek meg hogy kideruljon mitol nathas? Szakszeruen vizsgalhatta meg az orr ful gegesz? 

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja érzek fájdalmat a jobb térdhajlatomnál, meg van duzzadva, a bal térdhez képest 5 cm-rel vastagabb.Felkerestem az ügyeletes orvost, Ő Aflamin 100mg filmtablettát írt föl. Két hét után a vérnyomásom 170.re fölment, amióta nem szedem ismét normális Igaz, ettől a gyógyszertől elmúlt a fájdalom.. Ezután egy igen ragacsos szürkés színü gyógyszertári krémet kaptam, amit pakolásként használok. a fájdalom és a duzzanat nem szűnik .Már az alsó lábszáramban is érzem a fájdalmat. Előzményként annyit szeretnék elmondani, hogy 2012-ben melldaganattal műtöttek, kiszedték a nyirokcsomókat. Kaptam kemoterápiát és sugárkezelést. A jobb felkarom és jobb mellem ödémás. Lehetséges, hogy a nyirokkeringés elégtelenségéből adódik a lábduzzanat és a fájdalom? Kérem szíves tanácsát. Köszönöm : Valéria

Kérdező neve: Ibolya

Kérdés: Támogatja e még az állam minden magyar polgárnak a két heti gyógykúrákat a különböző gyógyfürdőkben?