Az orvos válaszol

Fülbevaló?

Kérdező neve: Fülfájós

Kérdés: Kedves András! Nagyon fáj a jobb fülemnél a hallójáratom. Egyik ismerősöm azt javasolta, alaposan tisztítsam ki svédcseppes fülpiszkálóval. Én meg azt hallottam, hogy nem jó ötlet piszkálni az ember fülét. Önnek mi a véleménye?
 

Kedves Érdeklődő!

Nagy a kísértés egy fájós fülben matatni, de kérem, hogy ne tegye! Rossz szokás a fülpiszkálóval való tisztálkodás, mert nem steril felületével felsértheti a külső hallójáratot, melynek hámján a fertőzés nagyon gyorsan külső hallójárat gyulladássá komplettálódhat, mely makacs, fájdalmas betegség. A tisztálkodás során a kézi fülmosás mellett az Audisprayt javaslom a fülzsír eltávolítására.

Ha kialakult a fájdalom, kérem menjen el fülészhez, akinek feladata a hallójárat gyulladás és középfülgyulladás elkülönítése, kezelése.

Gyakran megesik nyáron, hogy víz marad az ember fülében, mely azon kívül, hogy idegesítő, gyulladást is okozhat. A piszkálást nem ajánlom, de van egy tuti megoldásom, öntsön, vagy csepegtessen még vizet az eldugult fülébe, s a bentlévő vízhez kapcsolódva a nagyobb mennyiségű folyadékot sokkal könnyebb kirázni, próbálja meg, nekem 100%-ra bejön uszoda után!

Üdv: Testreszabó

Kapcsolódó cikkek

Kérdező neve: Renáta

Kérdés: Kedves András! Szeretném megtudni véleményét a májtisztító kúráról, Több internetes oldalon olvastam róla. Pl. a http://auretiel.hu/hazi-praktikak/majtisztito-kura.html linken is megtalálja mit kell tenni. Érdeklődve várom válaszát. Renáta
 

Kérdező neve: Pali

Kérdés: Kedves doktor úr! mi a véleménye a mebucain ínygyulladáscsökkentő hatásáról? Lehetséges ez vagy csak véletlenül múlt el nekem, amikor egy felet rászorítottam az ínyemre?
 

Kérdező neve: Atesz

Kérdés: Kedves Doktor Úr! Tegnap a torokgyúlladásomból kifolyólag hőemelkedésem volt, és vettem be algopyrint tabletát. Alig telt el 30 perc a térdhajlatomba, a karomon apró kiütések jöttek ki. Reggel halványabb, délután pedig felerősödik. Nagyon irritáló mert viszket. A választ előre is köszönöm.