Salmonellás, fertőz?

2016. június 24., péntek 10:28

Szalmonellával kapcsolatban kérdezem 3 éves és egy 10 hónapos gyerekek nagymamájaként.Másik nagymama pesti unokájánál volt,aki szalmonellás fertőzéssel most jött ki a kórházból."Elhozhatja" ő a gyerekeknek a betegséget? Másik kérdésem,hogy kb.2 hét múlva találkoznak a gyerekek személyesen a szalmonellán átesett unokatestvérrel.Fertőzhet még? Azért is aggódom, mert a 3 éves kis unokám májusban bélelzáródással volt kórházban, ami szerencsére rendeződött műtét nélkül, de nem hiányozna neki most meg egy szalmonellás fertőzés. üdvözletem

Üdvözlöm, ettől nem kell tartani. Kicsi esélye ugyan van. hogy baktérium ürülhet, de ez megfelelő hygéniével kezelhető.

Kapcsolódó cikkek

Tisztelt DoktorÚr! Egy 8 hetes vizsla kiskutya került családunkba és volt egy-két baja amikor elhoztuk. Bolhás volt, orsóférges és aztán egy székletvizsgálat után kiderült, hogy Giardia fertőzése is van. Bolhát kiírtottuk, féregtelenítettünk is többször, giardia fertőzésére pedig fendendazolt kap. 2 gyermekem van. Egy 5 éves lány és egy 8 éves fiú. Ők, főleg a hazaszállításkor (3 órás út) voltak kapcsolatba a kutyával, amikor is minden lehetséges módon elkaphatták bármelyik betegséget. Simogatták közben kekszet ettek úgy, hogy a kutya az alom által elég „koszos volt”, szóval minden volt rajta. Nem látom tünetét a gyerekeken egyik betegségnek sem, már amennyire én tudom a tünetek sorát. Kérdéseim: Kell-e valamilyen megelőző intézkedést tennem? Kell-e bármilyen gyógyszert adnom gyermekeimnek? Kell-e szűrővizsgálatot végrehajtani rajtuk? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Tisztelettel: J Gábor

 

Hogyan óvjam gyermekem a túlzott napfénytől? Katalin

 

Tisztelt Dr. Úr! 15 hós gyermekem nekiszaladt az épp nyíló ajtónak. Beütötte a fejét, rögtön felsírt, úgy 10-15 perc után sikerült megnyugtatni Fején lett egy púp illetve egy kis kék folt körülötte. Feleségem a nagy ijedségben el akarta vinni orvoshoz, de lebeszéltem róla. A gyerek 20 perc múlva már nevetve szaladgált. Nem volt zavart, nem hányt utána. Mi a vélemény, mikor szükséges az orvosi vizsgálat hasonló esetben? Köszönöm válaszát!