Korai fejlesztés

2015. szeptember 4., péntek 08:58

Spektrumzavar vagy figyelemhiány Tisztelt doktor úr/doktornő! Kislányom 16 hónapos, és egy ideje aggasztó jeleket véltem felfedezni a viselkedésében, játékában, fejlődésében. Elvittem egy komplex vizsgálatra a kerületünkben lévő fejlesztőházba, ahol megállapították, hogy fél év elmaradásban van a korához képest. Kb. 15 féle játékos teszt volt, nagyon kevés lett az elért eredmény. Pontos diagnózist nem adtak, de én rettenetesen kikészültem, mert ez a bizonytalanság mindennél rosszabb. Most hetedikén kezdi a bölcsődét, a héten a gyerekorvosunkkal konzultálok, és kérek beutalót a korai fejlesztőbe. De szeretném, ha véleményt mondana. A következő "tünetei" vannak: pár hete nagyon rosszul alszik, gyakran órákig fent van éjjel. Nem játszik funkcionálisan a játékokkal, inkább csak szét dobálja, ütögeti őket. Viszont nem ragaszkodik sorrendhez, rendhez, mindent szanaszét hagy. Gyakran nem hallgat a nevére. rengeteget nevet, mosolyog, imádja a két testvérét, sokat játszik velük. Gyakran kéredzkedik fel az ölünkbe, ezt jelzi is. Viszont nagyon szeret az ablaknál állni és kifelé bámulni, ütögetni az ablakot. Gyakran vannak "furcsa" kézmozdulatai, de a járása, mozgása jó. Szeret felmászni mindenhova, ügyesen közlekedik, hamar megtanult járni kb 1 éves kora óta megy. Viszont nem mond még szavakat, csak gagyog: "ba, dádá, dede", ennél többet nem. Nem kötik le a játékai, sokat "rohangál" és mindent felfedez ami a lakásban van. Szereti a távirányítókat, telefonokat. gyakran ránk néz, ránk nevet. Nagyon ellentmondásos a bennem kialakult kép, és ez felőrli az egész családot. Én spektrum zavarra gyanakszom, de senki nem mond konkrétat, és ez nagyon rossz. Tudom, hogy nem diagnosztizálhat látatlanban, nem is várok ilyet, de a véleményét legyen szíves írja meg, hogy Ön szerint jók e a megérzéseim. A terhességem alatt nem volt különösebb komplikáció, csak annyi, hogy a 24. hétben volt egy kis vírus ami átment rajtam, hánytam és lázas voltam. Egyébként gond nélkül, időre érkezett, programozott császárral 3320 grammal. Kérem, írja meg a véleményét. Hálás köszönettel és tisztelettel egy aggódó édesanya. 

Kedves Édesanya! Jól tette, hogy sor került a vizsgálatra. Nagyon sokszor nem dönthető el azonban, hogy az adott eltérés kóros-e ( esetleg egy komplex zavar része), vagy a normál és kóros viselkedés határán található nagy csoport része.A diagnózis ilyenkor két lábon áll: a szakértelem és az idő egyaránt szükséges. A közösségbe kerülés várhatóan előnyös lesz, segít abban is, hogy még árnyaltabban lehessen véleményt kialakítani. E pillanatban csak annyit mondhatok, továbbra is a korábbiakhoz hasonlóan a fejlesztő véleményét tatsa mérvadónak.

Tisztelettel

 

Kapcsolódó cikkek

Tisztelt Doktor Úr! A mai napon Megszületett a kisunokám,3100g,49cm,kislány. A probléma az,hogy a vizsgálatok után,elvitték a lányomtól,mondván kicsi a gyermek feje.(31cm)... Kérem Önt tájékoztasson legyen szives a problémáról amennyiben ez probléma,mivel a kórházban még mindig nem kaptunk magyarázatot. Köszönettel: Egy aggódó Nagypapa 

Tisztelt Dr. Úr! 15 hós gyermekem nekiszaladt az épp nyíló ajtónak. Beütötte a fejét, rögtön felsírt, úgy 10-15 perc után sikerült megnyugtatni Fején lett egy púp illetve egy kis kék folt körülötte. Feleségem a nagy ijedségben el akarta vinni orvoshoz, de lebeszéltem róla. A gyerek 20 perc múlva már nevetve szaladgált. Nem volt zavart, nem hányt utána. Mi a vélemény, mikor szükséges az orvosi vizsgálat hasonló esetben? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Doktor Úr! Kislányomat pár hetes kora óta anyósom is pelenkázza. Miután a köldökcsonkja leesett bevallotta, hogy párszor tett rá a babapúderből. (sima bolti, nem gyógyszertári) Szépen leszáradt a csonk, nem látszik rajta semmi. Ugye nem okozott ezzel semmi bajt? Válaszát előre is köszönöm!