Enyhe fejsérülés

2014. augusztus 31., vasárnap 09:37


Kérdés: Kedves doktor úr! Újszülött kislányom (3napos volt) fejére, véletlenül ráesett egy elég nehez popsikrémes tégely, a feje jobb oldalára, kb. a füle elötti részre, halántékára és az arcára. Felsírt,megvígasztaltam, enni is tudott szépen, nincs duzzanatt sem. Mégis nagyon aggódom, hogy az ütéstöl esetleg agyrázkódás vagy valami más baja lehetett. Ön szerint szükséges valamilyen kivizsgálás? Válaszát elöre is köszönöm!

Kedves Édesanya! 

 

A gyermekkori fejsérülések következményeit a sérülés típusa (jellege, az erőhatás mértéke), valamint az életkor is meghatározza. A kisebb traumák kapcsán is kialakulhat például agyrázkódás, Ilyenkor a koponyán belüli nyomás emelkedése következtében átmeneti, rövid eszméletvesztés jöhet létre, a de hányinger, hányás, szédülés, fejfájás, zavartság, aluszékonyság ugyancsak kialakulhat - természetesen nem mindig észleljük a felsoroltakat együtt.

 

Fontos megemlíteni, hogy ezek a tünetek nem feltételenül a traumát közvetlen követően, hanem órákkal, egy nappal később is jelentkezhetnek.

 

Azt azonban, hogy kinél alakult ki sérülés, kinél pedig nem fog, megjósolni nem lehet.

 

Ezért a szakorvosi vizsgálattól ndem tekinthetünk el. Különösen fontos az újszülöttek, csecsemők esetén, mert a kevéssé markáns jelek mellett, valamint a jelentősebb sérülékenyság miatt sokszor nem csupán vizsgálat, hanem rövidebb-hosszabb megfigyelés is szükséges.

 

A témával kapcsolatosan javaslaom a http://balesetmegelozes.ogyei.hu/ honlapot, illetve az onnan letölthető

http://balesetmegelozes.ogyei.hu/downloads/Otthoni%20biztons%C3%A1g

,%20biztons%C3%A1gos%20otthon.pdf anyagot is!

Otthonbiztonság szakember kép

Kapcsolódó cikkek

 Tisztelt Doktor Úr! 3 és fél éves kislány unokám szeptemberben kezdte újból az óvodát és két hete már otthon is van, mert hasmenése lett. Tulajdonképpen, ha diétázik, (pirítós, főtt burgonya stb.) akkor minden rendben, de aztán újból kezdődik megint a hasmenés, ahogy más ételt is eszik. Ez megy már második hete. Ma újból visszavitte a lányom a gyerekorvoshoz, aki azt mondta, hogy szerinte vagy szalmonella, vagy coli fertőzés. Azt javasolta, hogy vegyen a patikában olyan gyógyszert, ami segít helyreállítani a bélflórát.. Nem szeretném túlreagálni a dolgot, de egyik sem egy egyszerű kis betegség. Bár a kislány- hála Istennek - nem tűnik betegnek, a közérzete jó, azért attól félek legyengíti őt ez az állapot. Mit lehet tenni? Kérem adjon tanácsot! Aggódó Nagymama 


Kérdés: Tisztelt Doktor Úr! 4 hónapos kisfiam az eddigi havi.80dkg helyett most csak 16dkg-ot hízott. Igaz elég mozgékony lett, már forog hasra és vissza. Normális ilyen kevés hízás? A védőnő szerint teljesen rendben van, de engem aggaszt. Köszönettel: Hajnalka 

Tisztelt Doktor Úr! 6 éves kisfiam UH leletén a következő szerepel:egy harántujjal a bordaív alá ér a máj. Háziorvosunk szerint nincs ok az aggodalomra. Ön szerint is így van? Köszönettel: Nóra