A babának nem megy a súlya?

2015. június 22., hétfő 13:34

Tisztelt Doktor Úr! Unokám 9 hónapos és hónapok óta (!) nem növekszik a súlya, jelenleg 7,6 kg, március végén ugyanennyi volt. Nagy súllyal, 4,5 kilóval született, de mivel szülei mindketten apró termetűek, ez nemigen lehetett genetikailag determinálva, valami más oka lehetett, tehát nem biztos, hogy ahhoz kell viszonyítani a jelenlegi súlyát. A bajt nem is abban látom, hogy csak ennyi a súlya, hanem abban, hogy stagnál. A gyerek egyébként jól és sokat mozog, élénk, egészséges, vidám. Gyakorlatilag még mindig csak anyatejet kap, mivel az un. "igény szerinti" táplálás módszerét követik, amelyet pár hete kezdtek, és amelynek eredményeképpen a gyerek nem kap értékelhető mennyiségeket az anyatejen kivül, csak éppen hogy "belekerül" valami, ahogy saját maga nyammogja és kóstolgatja az egyben eléje tett őszibarackot vagy főtt répát. Orvosi szakcikkekben (Bodzsár Éva prof.) azt olvasom, hogy 6 hónap után már nem elég csak az anyatejre támaszkodni. Mások szerint akár egy-másfél éves korig is elég az anyatej. Mit tanácsol és mi a véleménye erről az igény szerinti táplálási módszerről? Nem lenne jobb egy pépesített főzeléket készíteni, amelybe bele lehet tenni a szükséges zsiradékot, fehérjét a zöldség mellé (túró, sajt, tojás, vaj)? Vagy az anyatej valóban elég, és ráér csak kóstolgatni a többi ételt? Attól is félek, hogy megfulladhat, ha pl egy nagyobb darab főtt répát esetleg leharap (hat foga van már). Előre is nagyon köszönöm válaszát. Egy aggódó nagymama

Kedves Nagymama!  A gondos tanácsadás egyik célja, hogy a gyermek fejlődéséről - a súlyt is beleértve - folyamatosan képünk lehessen. A több hónapi stagnálás akkor sem megfelelő, ha egyébként tudjuk, hogy a súlyfejlődés nem egyenletes. Az anyatej ebben az életkorban igen változó mennyiségű, általában nem elegendő 7 kg körüli gyemrekek táplálásra önmagában. Érdemes a védőnővel is átbeszélni a kérdést.

 

Kapcsolódó cikkek

Kedves Doktor Úr! Mindenképpen meg kell-e műteni a köldöksérvet? 5 éves a Kisfiam, mindigis kicsit kidudorodott a köldöke, de nem lett nagyobb, nem érzékeny, nem fáj. Meddig lehet ezzel várni, illetve, biztosra mondható-e a köldöksérv vagy lehet más oka is a dudornak? Miből lehet ezt megállapítani? Ha műtétre kerül a sor, mindenképpen szükség van-e altatásra? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Nagy Tímea 

8 hós fiam a hozzátáplálás során nem hajlandó csak úgy megenni a főzelékeket, ha kb a hozzávalók fele mennyisége burgonya. Tudom, hogy a sűrítésre amúgy is ezt javasolják, de ilyen nagyobb mennyiségű krumpli fogyasztás nem ártalmas? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Jo napot! 2 eves kislanyom eleg surun beteges , es mindig a garatja vagy virusos vagy gyulladas, 2 hete volt beteg most a heten megint virusos mandulagyulladasa van. Telen meg aztan ugyan ugy sokat beteg. Nem lehetseges hogy immunologia vizsgalat kellene hogy miert ennyit beteg</div>
														
						</div>
					</div>
										
					<div class=