A gyerekorvos válaszol
Tegye fel kérdését, az orvos válaszol »

dr. Pátri László rovata

Tíz hónaposan nem mászik

Tisztelt Doktor Úr, kislányunk 10 hinapis, de meg nem kezdett el mászni illetve a lábát sem hajlandó nyujtani és segítséggel megállni. Forgolidni forgolidik, térdre és felrója magát és "hintazo " mozgást véget de nem lászló, kapaszkodik egyáltalán. Van aggodalomra okom ? Estleg mit tetszik javasolni hogy erősítsék a labizmait ? Köszönöm szíves válaszát 


Üdvözlöm. A rendszeres gyermekorvosi tanácsadások egyik célja az ilyen eltérések felismerése. A legszerencsésebb, ha a kolléga meg tudja figyelni a mozgásmintát, s ez alapján tud dönteni a szükséges lépésről.

Meningococcus vakcináció

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a tanácsát kérni a Meningococcus védőoltással kapcsolatban. Kislányom 16 hónapos.Szeretném neki a kombinált,illetve a B típus ellen való védőoltásokat is beadatni.Arra lennék kíváncsi,hogy mi a javasolt sorrend az említett oltásoknál, illetve melyiket hányszor kell ismételni?Vagy lehetséges,hogy most még csak a C típusu 300ft-os oltással kellene kezdenünk? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel 


Kedves Édesanya! Honlapomra elhelyeztem egy részletes Meningococcus tájékoztatást.

http://www.drpatri.hu/vedoltasok/259-2016-12-15-10-16-08

Tisztelettel

Nyálkás széklet

 Tisztelt Doktor úr!Azt szeretném kérdezni 4és fél hónapos tápszeres babánál normál állagú de nyálkás széklet mi okból lehet?Ma már 4szer volt egyszer több 3 kevesebb ebből utolsó kettőben volt nyálka!Válaszát előre is Köszönöm


Üvözlöm. A legtöbbször ez ártalmatlan jelenség, különösen akkor, ha egyébként a gyermek testttömeggyarapodása megfelelő ütemű.

Elhúzódás esetén a kollégának a székletet is célszerű megmutatni,

 

Lázgörcs és oltás

Tisztelt Doktor Úr! Abban szeretném a véleményét kérni,hogy a kisfianak 2017.08.07én volt egy lázgörcse ami kórházzal végzödött a görcs nem ismétlödött újra és láza sem volt utána csak aznap.Ő 15hónapos most és pont akkor kapta volna az oltást de igy ez elmaradt.Ön mit javasol mikor ajánlatos a lázgörcsös eset után beadatni az oltást?Hisz annyi negativ dolgot mondanak a 15hós oltásról és nem akarom hogy ilyen rövid időn belül megint elkapja a lázgörcs másodszor is!Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:


Üdvözlöm.  Valóban előfordulhat rittkán a lázgörcs ismétlődése. Erre biztosan felhívták a figyelmet. Ez néhány éves korig megtörténhet. Mindazonáltal ennek provokálásában az oltás nem játszik szerepet. A jó hírr az, hogy a legtöbb lázgörcs- noha ijesztő - valójában nem jelent komoly veszélyt.

Hasi fájdalom

Kedves Doktorúr! Lányom 9 éves 4 napja küzd köldökkörüli hasfájással! Hullámokban hol jobb hol rosszabb,de nem múlik fájdalomcsillapítóra sem! A háziorvos azt mondta csak egy kis vírusos torokgyulladása van és az okozza! Ma bevittük a kórházba ahol azt mondták a torka nem is piros és nem tudják az okát a hasfájásnak! Csináltak vérképet semmi kiugro értéket nem mutatott! Így azt mondták sajnos nem tudnak mit csinálni vele,szedje tovább a fájdalomcsillapítot de 4 napja csak azon él! Hasmenése nincs hányingere van leginkább akkor amikor jobban fáj Neki! Tényleg csak ártalmatlan vírusról lehet szó? Meddig normális ez? Válaszát köszönöm!


Üdvözlöm. Most értem vissza szabadságról. Valószínű lehet a felvetett lehetőség,  Természetesen elhúzódó panaszok esetén további lépések is kellenek.

Nincs rendben a széklet

Tisztelt Doktor úr! Kisfiam 2 éves. 2 napja nincs rendben a széklete. Reggel ébredés után normális a széklete, de utána a nap folyamán 3-4 alkalommal vizes kisebb mennyiségű hasmenése van. 1 napja diétázik és Normaflort kap. Kedve jó, hasa nem fáj, nincs láza, van étvágya, iszik szépen. Nagyon aggódom mi lehet a baj. Válaszát előre is nagyon köszönöm! 


Üdvözlöm, most  értem vissza szabadságról. Az eltelt idő alapján a  probléma már valószínű megoldódott. Amennyiben heteken át tartana, a gyermekorvosával kell beszélni erről.

Hólyagok a szájban

 Kedves Dr úr! Lányom 14 éves tavaj nyár elején kapott egy betegséget ami a szájában kiütéses vagy holyagos formában jelent meg ami fájdalommal járt.Ez gyomor fájdalommal és lázzal jött orvostól orvosig jártunk vért vettek amiből az derült ki hogy a szervezetéből az összes vasat el tüntette így vas gyógyszert is kaptunk.A vérét tenyesztesre küldtek de nem tudták meg hogy mivel álltunk szembe.csak inni tudot szivoszalal enni az első 5-6napba egyáltalán nem majd pureket és krém turokat .kb 10 napig tartott. Most megint kezdődik csak annyi különbséggel hogy láz meg nem volt de a gyomor fajdalomon túl vagyunk .A szájába meg jelentek kiutesek vagy a holyagok és fájdalmas alig tud enni,de meg eszik,a torka is fáj mint akkor .már nem tudom hogy segitsek neki.!!! Üdvözlettel :nagyon aggódó anyuka. 


Üdvözlöm. a házi gyermekorvos kolléga tudni fogja, hol van az a pont, ahol isméát részletesebb vizsgálatokat kell indítani.

Nyolc hetes hasfájós kicsi

Tisztelt Doktor úr! 8. hetes unokám hasfájós volt ezért Infacolt adtunk neki étkezés előtt. Mivel nem volt jó így a gyermekorvos javaslatára napi 2x1 (reggel és este) Dipankrint adtunk összetörve a tápszerben, valamin minden étkezéskor 5 cseppet az Espumisán-ból és napi 5 cseppet a BoiGája-ból. Nem sok ez egy kicsit. Igaz a Dipakrint már elhagytuk, de én így is soknak találom. Köszönöm szépen válaszát! 


Üdvözlöm. A legfontosabb megérteni, hogy a csecsemőkori hasfájás egy funkcionális probléma, adott dinamikával, amely a 4. hónapra ált. teljesen elmúlik. Egy készítménynél több egyidejű adását nem tartom szükségesnek.Sokszor ettől nem várható a tünet teljes megszünte, de elviselhetővé tudják tenni az adott heteket a picinek és szüleinek egyaránt.

Négy hónapos hasfájós gyermek

 Üdvözlöm! Kisfiam 4 hónapos, sajnos betegségem miatt 2 hónapig szoptathattam, azóta tápszert eszik. Eleinte kaptuk a milumil optima ha start-ot, ettől híg volt a széklete, és sokat bukott-hányt, fájt a hasa. Váltottak a milumil optima ar -re, ettől nagy szorulása lett a kicsimnek, ezt leváltották. Most visszakaptuk a optima ha startot de kaptuk hozzá a nutriton sűríőt is. A fiam széklete normális kenőcs állagú lett,nem bukik viszont nagyon gázos és hasfájós lett. Kérdésem az lenne hogy milyen tápszert javasolna? Vagy ez nem-e lehet tejallergia?? vagy laktóz érzékenység??? vagy valami ilyesmi? Válaszát nagyon szépen köszönöm

 


Üdvözlöm. Véleményem szerint a gyermeki nem a tápszertől bukott, illetve a hasfájás sem az anyatej vagy tápszer következménye. Kétségkívűl vannak olyan tápszerek, amik a bukásokat illetve a hasi fájdalmat  is csökkentik. Ugyanakkor négy hónapos korra ált. mind a kettő tünet mérséklődni tud. Az esetleges újabb tápszerváltást az illetékes kollégával a tünetek mértékéhez kell igazítani.

 

Három hónapos lázas gyermek

Tisztelt Doktor Úr! Kis unokám 3 honapos múlt hét szombaton , belázasodott 38 fokos láza volt.Aggódó lányom bevitte a kórházba, mivel nagyon nyűgös, és fájdalmas sírás következett.Ott is tartották vért,vizeletet vettek tőle ami hála Istennek semmi eltérést nem mutatott.Még a mai napig is bent vannak, még mindig lázas, ultrahang is negatìv.A kis karján,1 helyen kicsi véraláfutás van, a pici lábán pedig 2 helyen. Nagyon aggódom Tisztelt Doktor Úr! Mi lehet a baja? 


Üdvözlöm. Az remek, hogy a kórházi kivizsgálás sem talált semmiféle speciális okot. Mindazonáltal addig kell folamatosan ellenőrzésre járni a kicsivel, míg le nem zárul a történet.