A gyerekorvos válaszol
Tegye fel kérdését, az orvos válaszol »

dr. Pátri László rovata

Vérző íny

Kedves Doktor úr az én kisfiam 1 éves és 8 foga van.A napokba azt vettem észre hogy a fogai körül az inye meg van duzzadval es nagyon piros,igen érzékeny is neki mert ha picit hozzáüt valamit vagy keményebb az étel kivérzik neki.Sokat sír és nem akar,nem mer enni.Most pedig még a nyelvén is megjelent egy nagy piros hólyag is.Vajon mi lehet ez?Köszönöm a lehetőséget . 


Néha előfordulhat gyullasdás, kérem, ezt a gyermekorvosának mutassa meg. 

Hasfájás mennyi ideig normális?

 Kislányom már két hete megrontotta a gyomrat. Fajtatta, de nem hanyt, hasmenés sem volt,es laza sem.Elvittem az orvoshoz, aki azt mondta hogy gyomorrontasa van bakterialis. Adott antibiotikumot es probiotikumot. Az antibiotikumot beszedte a probiotikumot meg mindig szedi, mert napkozben meg azert fajtatja. Az orvos azt mondta hogy ez termeszétes es szedje meg a probiotikumot. Etvagya van kedve is Kerdesem az lenne, hogy ez a fajas meddig tart, vagy ez gyomorrontas e egyaltalan?


Két hét után lérdezzen ismét rá!

Nyitott végbélnyílás

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy hívják azt a problémát ami gyermekem születésekor volt megfigyelhető. Kislányomnak születésekor és még utána néhány hónapig nyitva volt a végbél nyílása. Szeretnék utána nézni az okának, de sajnos a megnevezést sem ismerem. Köszönettel,


Üdvözlöm. A végbélgyűrű állapotát gyermeksebész ítéli meg! Ha bármiféle székelési gond áll fenn, oda kell elmenni

K2D3

Tisztelt Dr. Úr! Kérdésem az lenne hogy 3.5 évesnek lehet-e adni K2d3 vitamint? Válaszát előre is köszönöm!


Üdvözlöm. Ahol gyermekadag nincs feltüntetve, azt nem gyermekeknek szánták.

Fáradékonyság

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, és egy ideje talán fáradékonyabbnak tűnik. A gyaloglást nem bírja egyáltalán, de pl. egy játszóházban vígan ugrál egész nap. A gyaloglás egyértelműen rossz neki. Kis ugrálás után is kapkodja a levegőt. Egy pár hónapja fejfájást is emleget alkalmanként, ami soha nem tart sokáig, és inkább a nyak hátsó részére mutat. Orvosnál voltunk vele ezzel, azt mondta, hogy szerinte elfeküdte a nyakát. De egy kis ideig tartó fájdalom is lehet ilyen? Ön szerint van okom aggódni? Szükséges komolyabb kivizsgálás?


Ha tartósan fáradékony, arra oda kell figyelni, Pl. lúdtalpa nincs? Ha tényleg fáradékony, előbb utóbb egy laborvizsgálat indokolt lehet.

Allergia két hónaposan?

Tisztelt Doktor Úr! 2 hónapos babám 4 hete náthás. Az orra folyik, más tünete nincs. A gyermekorvos írt fel orrcseppet, tengervizes orrsprét, c vitamint. Már javulni látszik, az utolsó két hétben hajnalban szörcsög csak. Reggel, egész nap, este semmi baja, hajnalra viszont mindig fehér színű váladékkal teli az orra, szívni kell. Arra gondoltunk, hogy ez már nem is nátha. Talán allergia lehet? Köszönöm 


Nem klell izgulnia. Ebben a korban így nincs allergia! 

Hasfájós baba tápszer?

Tisztelt Doktor úr! Kislányunk 3 hetes, anyatejes de nagyon hasfájós.Folyamatosan nyöszörög,izeg mozog ,a hasa puffadt és kemény. Biogaia cseppet adom neki,tornáztatjuk,maszírozzuk,köményes teát kap de nem segít rajta.Emellett viszont folyamatosan enni akar de nem elég neki.Csak anyatejet kap,hízik is tőle rendesen de nem lakik jól. Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudnék segíteni rajta hogy ne szenvedjen és hogy így van e esély hogy a gyerekorvos tápszert írjon fel kiegészítésnek? Vagy esetleg valami jobb ötlet? Előre is köszönöm vàlaszàt.


A legjobb az anyatej. A jó hír az, hogy ebben az életkorban ez a dolog már lassan csillapodni kezd.

Híg széklet, tápszerváltás

Üdvözlöm, a kérdésem az lenne hogy a kislányom 3hónapos múlt és még mindig kifejezettem folyékony halmazállapotú a széklete. Ma délelőtt már-már víz hígságú székletet produkált. És az utóbbi egy hétben mintha nem is lenne neki elég az "ennivaló" minimum 2óránként eszik éjjel is, pedig korábban már volt hogy éjjel 6-7órát is átaludt. Tápszeres a baba, a tápszert elfogadja és szívesen eszik. Növekszik is rendben, eddig 2kg-t hízott a 3hónap alatt. Ezért a mi háziorvosunk nem javasolt még tápszer váltást. A védőnőnk szerint viszont érdemes lenne már "régen".


Egyetértek a kollégával - különösen a jó súlygyarapodásra tekintettel

Pisis pelus

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne kérdésem, hogy az normàlis dolog, hogy az 5 hónapos babànak nagyon pici pisi van hajnalra a pelusba? Este fürdés utàn kap pelust, és hajnalba még szàraz. Miutàn felkel, akkor viszont 2 pelus is megtelik. Ez normàlis? Napközben meg 5-6 pisis van, valamikor több is. A màsik problémàm, hogy ő többször keveseket esik. Anyatejes+kap gyümölcsöt(tízóraira). Anyatej igény szerint, tízóraira 80g gyümölcs. Kevés az elfogyasztott gyümölcs? 1 héten màr csak 160g hízott. A védőnőm és a doktornőnk szerint nincs semmi aggódnivalóm. Vàlaszàt előre is köszönöm 


Igazuk van!

Állat közelsége

Tisztelt Doktor Úr, Milyen veszélyt jelenthet egy csecsemőre olyan állatok (macska, kutya) közelébe vinni, akik nincsenek beoltva(kutya-- nincs semmi ellen) ? Ezek az állatok lakásba rendszeresen bejártak.Igy oda nem megy a baba. Segítségét előre is köszönöm. 


Az állattartás felelősség. Higénia, féregtelenítés, s egyéb. Ha helyesen csinálják, sok öröm van benne.